4.9.12

Ευρω-δυσαρέσκεια για την Ελλάδα...


Κλίμα δυσπιστίας στην κοινή γνώμη της ΕΕ καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις...
Επιμέλεια Γιώργος Φιντικάκης.
Αρνητικό κλίμα εις βάρος της Ελλάδας από την κοινή γνώμη των κρατών-μελών της ΕΕ καταγράφει σειρά δημοσκοπήσεων.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση των «Financial Times» / Harris που δημοσιεύτηκε χθες, το...
54% των Γερμανών απαντά ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, έναντι μόλις του 27% που πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει σε αυτήν. Επίσης, το 47% των Γερμανών διαφωνεί στο να δοθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα, έναντι μόλις του 26% που απαντά θετικά.


Το αρνητικό πάντως κλίμα που αναδεικνύουν οι απαντήσεις των Γερμανών έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που τηρούν οι ερωτηθέντες σε Ιταλία και Ισπανία. Μόνο το 21% των Ιταλών και το 27% των Ισπανών απαντούν ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στο ερώτημα περί παροχής επιπλέον βοήθειας.
Η δημοσκόπηση έγινε σε ένα δείγμα 1.000 ατόμων σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία και αναδεικνύει τις διαφορές που υπάρχουν στις χώρες της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης, αλλά και για το ελληνικό ζήτημα. Στη Γαλλία η κοινή γνώμη για την Ελλάδα εμφανίζεται αμφίθυμη. Μόλις το 32% των Γάλλων εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και μόνο το 27% ότι δεν πρέπει να δοθεί περαιτέρω βοήθεια στη χώρα μας. Μοιρασμένοι, αντίθετα, είναι οι Γάλλοι (50%-50%) για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, ώστε να μη χρειαστεί ξανά βοήθεια στο μέλλον.
Η δεύτερη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες ήταν της αυστριακής εφημερίδας «Heute», όπου δύο στους τρεις ερωτηθέντες (65%) τάσσονται κατά της παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Τέλος, μια τρίτη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά μεταξύ μάνατζερ, είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτήν, το 61% κορυφαίων στελεχών ευρωπαϊκών και ιαπωνικών επιχειρήσεων προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η έρευνα έγινε από τη γερμανική εταιρεία συμβούλων Rοland Berger και συμμετείχαν περίπου 600 μάνατζερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των στελεχών σε επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου που εκτιμά ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη φτάνει το 76%. Παρατηρείται δηλαδή μια αντίφαση σε σχέση με τα όσα απάντησαν Ιταλοί, Ισπανοί και Γάλλοι στη δημοσκόπηση των «Financial Times», στην οποία όμως συμμετείχαν απλοί πολίτες και όχι μάνατζερ.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ. «Χώρες σαν την Ελλάδα πρέπει "να διαβάσουν τα μαθήματά τους" διότι θέλουμε μια ένωση σταθερότητας και όχι χρέους», δήλωσε χθες η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι σε «μια τέτοια δύσκολη φάση αυτές οι χώρες αξίζουν την αλληλεγγύη μας και να τους ευχηθούμε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ομιλία του στο Στρασβούργο με θέμα «μια διέξοδος από την κρίση στην ευρωζώνη», υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν συνιστά παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά μια ειδική περίπτωση»...
TA NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: