11.9.12

Αναπάντεχη προσγείωση αμερικανικού πτηνού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»...


Η άφιξη στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας δεν ήταν προγραμματισμένη άφιξη». Η ομάδα παρατήρησης πτηνών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» εντόπισε έναν ξεστρατισμένο τρυγγίτη, ένα αμερικανικό υδρόβιο πτηνό που καταγράφεται για... πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε η Ομάδα Παρακολούθησης Πανίδας της υπηρεσίας Περιβάλλοντος του αερολιμένα, η οποία αποτελείται από μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, το είδος Tryngites subruficollis ζει κανονικά στη Βόρειο Αμερική, ωστόσο περιπλανώμενα άτομα εμφανίζονται σποραδικά και στην Ευρώπη, ιδίως κατά τη φθινοπωρινή μεταναστευτική περίοδο.

Το Τ. subruficollis περνά την αναπαραγωγική περίοδο στην αρκτική τούνδρα της Βορείου Αμερικής, το χειμώνα όμως μεταναστεύει στην Αργεντινή και άλλες περιοχές της Νοτίου Αμερικής. Εμφανίζεται μάλιστα συχνά σε περιοχές με χαμηλό χορτάρι, όπως τα αεροδρόμια και τα γήπεδα γκολφ, αντί κοντά σε νερό.


Παρατηρητές πουλοών έσπευσαν στο αεροδρόμιο για να θαυμάσουν το σπάνιο πουλί (Πηγή: ΑΠΕ)

Ο γραμματέας της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων (ΕΑΟΠ), Νίκος Προμπονάς επεσήμανε: «Αν και ο τρυγγίτης είναι ένα τυπικό βορειοαμερικανικό πουλί, τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι παρατηρήσεις του στον ευρωπαϊκό χώρο και στην ΕΑΟΠ εκτιμούσαμε ότι ήταν θέμα χρόνου να καταγραφεί και στην Ελλάδα».

Τη συνάντησή του με το μοναδικό πουλί περιέγραψε ο Γιάννης Βλατσιώτης, ειδικός παρακολούθησης πανίδας του αεροδρομίου: «Στο πλαίσιο της καθημερινής επίσκεψής μου στην περιοχή για την παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας, ένα πουλί μου κίνησε ιδιαίτερα την περιέργεια κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του».

»Ήταν ένα παρυδάτιο, το οποίο τρεφόταν μέσα στο χορτάρι αδιαφορώντας τόσο για το ελάχιστο στάσιμο νερό όσο και για την παρουσία μου. Το παρατήρησα με τα κιάλια και τότε άρχισα να πιστεύω ότι πρόκειται για τρυγγίτη. Οι πρώτες πρόχειρες φωτογραφίες στάλθηκαν σε έμπειρους ορνιθολόγους της Ορνιθολογικής, οι οποίοι άμεσα επιβεβαίωσαν την παρατήρηση. Μία συνηθισμένη βάρδια μετατράπηκε σε μια αξέχαστη εμπειρία» αναφέρει.

Ο τρυγγίτης είναι μάλιστα το 188ο είδος πουλιού που καταγράφεται στην περιοχή του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: