15.9.12

Π. Τατσόπουλος: "Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να μιλήσει στους «πελάτες» του ΠΑΣΟΚ" ...


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στην "W"...
«Λαθρεπιβάτες» από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έχει διαπιστώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Τατσόπουλος, όπως δηλώνει με συνέντευξή του στη «W». Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το κόμμα του πρέπει να... απευθυνθεί στους «απατημένους “πελάτες” του ΠΑΣΟΚ». Ο ίδιος εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής και των πρακτικών της, ενώ εκφράζει ενδιαφέρον για μια υπουργική θέση στο μέλλον.

Σας πείθουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης;
Στην πολιτική καλό είναι να μην κάνουμε δίκη προθέσεων. Από τα αποτελέσματα μπορούμε να κρίνουμε, και αυτά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις προεκλογικές εξαγγελίες και των τριών κομμάτων. Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους είχε πει ότι δεν θα κάνει άλλες οριζόντιες περικοπές και θα επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο. Ούτε επαναδιαπραγμάτευση κάνει και οι οριζόντιες περικοπές έχουν φτάσει πια στο πάτωμα, γι’ αυτό ο Σαμαράς επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία. Αυτή είναι μια φράση που έχει εξευτελιστεί στο ελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο τα δυόμισι τελευταία χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε να έχει μια άλλη στρατηγική, που κάποιοι τη συγκρίνουν με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Πώς το σχολιάζετε;
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου έχει ελάχιστη έως καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ, πάλι, του Ανδρέα Παπανδρέου δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αγιοποιήσουμε. Είχε πάρα πολλά λαϊκιστικά στοιχεία. Θα έλεγα ότι η πολιτική του Περόνιζε, δηλαδή ήταν ίδια με αυτή του Χουάν Περόν στην Αργεντινή. Θα είναι κακή εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταλλαχθεί σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Από κει και πέρα, το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα καλό μέσο για να επιβιβαστούν κάθε είδους «λαθρεπιβάτες» στην εξουσία, που δημιούργησαν και το πελατειακό κράτος, με τη συνδρομή αντίστοιχα της Ν.Δ. Στην ουσία, είχαμε μια εναλλαγή δύο κομμάτων για τριάντα οκτώ χρόνια, που είχε δημιουργήσει και μια ιδιότυπη ομερτά μεταξύ τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέος να απευθυνθεί στους εξαπατημένους «πελάτες» από το πελατειακό κράτος του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι για πρώτη φορά δεν είναι όμηροι. Γιατί από τη στιγμή που έληξε το πελατειακό κράτος, απελευθερώθηκαν και οι πελάτες. Το στοίχημα, όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ –που αν δεν το κερδίσει, θα τιμωρηθεί– είναι να μην πάρει μαζί με τους «πελάτες» και τους «λαθρεπιβάτες» του ΠΑΣΟΚ. Όλα εκείνα τα λαμόγια που είχαν χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ για ίδιο όφελος.

Έχετε διαπιστώσει «λαθρεπιβάτες» τέτοιου είδους στο κόμμα σας;

Βεβαίως και έχω διαπιστώσει. Τον καιρό που εγώ προσέγγιζα τον ΣΥΡΙΖΑ –γιατί εγώ είμαι ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ–, φέτος τον Ιανουάριο, οι «λαθρεπιβάτες» πήγαιναν κατά κύριο λόγο στη ΔΗΜ.ΑΡ. Και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πήγαν στη ΔΗΜ.ΑΡ. Όταν όμως είδαν ότι φούσκωνε το ρεύμα και το παλιρροϊκό κύμα του ΣΥΡΙΖΑ, που από το 4,6% πήγε στο 17% και μετά στο 27% και που σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πρώτο κόμμα, με 30%, δεν είχαν πρόβλημα να κατέβουν από το τρένο που πήγαινε να εκτροχιαστεί και να ανέβουν στο τρένο που πήγαινε προς την εξουσία. Εμείς έχουμε ευθύνη να διαλέξουμε την ήρα από το στάρι. Να μη δεχθούμε άκριτα οποιοδήποτε μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει;
Αυτό θα κριθεί. Απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν πρόκειται να δοθεί πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει. Όλα τα άλλα είναι εικοτολογίες. Εγώ, όμως, ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σας λέω ότι είναι έτοιμος, ότι πρέπει να του δοθεί σύντομα η ευκαιρία να κυβερνήσει, αν όχι μόνος του, με ρεύματα από την κοινωνία και πολιτικές δυνάμεις που θα συνδράμουν ακόμα και με ψήφους ανοχής.

Αρκετοί πιστεύουν ότι όταν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί η χώρα στη δραχμή. Εσείς βλέπετε αυτό το ενδεχόμενο;
Αυτό ήταν ο ευσεβής πόθος πολλών δυνάμεων στην Ευρώπη. Να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, να του φορτώσουν όλα τα αμαρτήματα των τριάντα οκτώ χρόνων σε μία εβδομάδα και ταυτόχρονα να τον ξεφορτωθούν. Το όνειρό τους ήταν πιθανώς να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την εξουσία για μία εβδομάδα και μετά να τη χάσει για τα υπόλοιπα εκατό χρόνια. Στόχος των Ευρωπαίων είναι να μας ξεφορτωθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος. Να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα, που είχαν πλημμυρίσει τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες. Ακόμα όμως δεν θέλουν να ξεφορτωθούν την Ελλάδα. Αυτό το παραμύθι, ότι η Ελλάδα θα πεταχτεί από την ευρωζώνη αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, νομίζω ότι δεν το πιστεύουν ούτε τα μικρά παιδιά.

Σας φοβίζει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, που καταγράφει μάλιστα και αύξηση των ποσοστών της στις δημοσκοπήσεις;
Εγώ τα έχω πει μήνες τώρα. Τη Χρυσή Αυγή θα έπρεπε να την είχαμε αντιμετωπίσει πριν από πολλά χρόνια, όταν ακόμα ήταν μια μικρή συμμορία. Τότε που είχε έναν βαρύ φάκελο, με ποινικά αδικήματα. Κι όταν ακόμα δεν ήταν μασκαρεμένοι, όταν λέγανε τις παγανιστικές τους ιδέες, διαδίδανε τις ειδωλολατρικές, αντιχριστιανικές, νεοναζιστικές τους ιδέες –αν δείτε στο Διαδίκτυο τα εξώφυλλα από τα περιοδικά τους, θα καταλάβετε ότι είναι με τη βούλα νεοναζιστική οργάνωση, που δεν το κρύβει. Θα δείτε εξώφυλλα με τον Χίτλερ και τον Γκέμπελς και όλα τα «λουλούδια» του ναζισμού. Αυτή τη μικρή συμμορία λόγω του ποινικού της μητρώου έπρεπε να τη βγάλουμε εκτός νόμου. Τώρα της δώσαμε την ευκαιρία, τον ζωτικό χώρο και χρόνο –για να μιλήσω και με ναζιστική ορολογία– να αναπτυχθεί και κυρίως να μεταμφιεστεί. Πέταξαν εν μιά νυκτί τις παγανιστικές και ειδωλολατρικές τους ιδέες και παρουσιάζονται ως χριστιανοί ορθόδοξοι. Και ταυτόχρονα κρύβουν το ναζιστικό τους παρελθόν και λένε ότι είναι Έλληνες πατριώτες. Το θέμα τώρα είναι πολύπλοκο. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, γιατί έχει ένα πολύ ισχυρό ρεύμα, αφού στις δημοσκοπήσεις έρχεται έως και τρίτη δύναμη. Η Χρυσή Αυγή δεν απευθύνεται καθόλου στη λογική, αλλά σε συμπλέγματα, σε ευσεβείς πόθους. Εγώ θα απευθυνθώ στην κοινή λογική των Ελλήνων. Σίγουρα έχουμε πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση, έχουμε κενό απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Αν όμως νομιμοποιηθεί η οποιαδήποτε συμμορία, οποιουδήποτε ιδεολογικού προσανατολισμού, να παίρνει τον νόμο στα χέρια της, αν νομιμοποιηθεί η αυτοδικία στη χώρα μας και η μια συμμορία χτυπάει την άλλη, αυτό όλο δεν σας φτιάχνει αμέσως το κλίμα ενός εμφυλίου πολέμου; Εγώ λέω ότι όσα κενά και όσες δυσλειτουργίες κι αν έχει αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία ή τα σώματα ασφαλείας και όσα παράπονα κι αν έχουμε, δεν μπορεί να τα υποκαταστήσει καμία κομματική δύναμη ή συμμορία, παραστρατιωτική οργάνωση, χωρίς να προκαλέσει αντίδραση άλλων συμμοριών, να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα ξέφραγο αμπέλι συμμοριών. Δεν μπορεί καμία δύναμη να αντικαταστήσει την οργανωμένη δύναμη του κράτους.

Θα αναλαμβάνατε υπουργική θέση σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν είναι σοβαρό το να διορίζεις τον εαυτό σου σε όποιο υπουργείο θέλεις να πας. Κανένας βουλευτής που θα του έκανε την τιμή ο μελλοντικός πρωθυπουργός να τον σκεφθεί για οποιοδήποτε πόστο δεν θα έλεγε «όχι», εκτός κι αν είναι αναρμόδιος. Γιατί δεν είμαστε αρμόδιοι για όλα. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να με στέλνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή το Οικονομικών ή το Εξωτερικών. Στα θέματα του πολιτισμού εντρυφώ και εκεί νιώθω τον εαυτό μου αρμόδιο. Από κει και πέρα όμως, δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος για να διορίσω τον εαυτό μου, οπότε θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά πρόωρη συζήτηση και είναι γραφικό να λες εκ των προτέρων «θα ήθελα να πάω σε κάποιο υπουργείο».

Δημήτρης Κουνιάς
metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: