3.9.12

Τρόικα: "Μαχαίρι" στις αποζημιώσεις – κατάργηση του πενθημέρου...


Tη μείωση των αποζημιώσεων απολύσεως αλλά και κατάργηση του πενθήμερου βάζει από το «παράθυρο» η Τρόικα, στο "παρά ένα" της άφιξης των επικεφαλής των ελεγκτών. Πριν καν «κλείσει» η λίστα των περικοπών, οι εκπρόσωποι των δανειστών ανοίγουν και πάλι την ... ατζέντα των μεγάλων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, δείχνοντας πως θέλουν να τελειώνουν «μια και καλή» με όλα τα καυτά θέματα, πριν δώσουν την έγκριση για τη δόση μαμούθ των 31 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευδαν πως την περασμένη Παρασκευή η Τρόικα απέστειλε email προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, στα οποία έθεταν ως προτεραιότητα προς συζήτηση ενόψει της ελεύσεως των ελεγκτών στα τέλη της εβδομάδος στη χώρα μας, τόσο το θέμα της μείωσης των κατώτατων μισθών και των αποζημιώσεων απολύσεως των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά επίσης και την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας ώστε να διαμορφώνεται ελεύθερα πέραν του οκταώρου ή του πενθημέρου βάσει των αναγκών της επιχείρησης χωρίς να καταβάλλει υπερωρίες.

Ωστόσο τόνιζαν πως ανάλογες θέσεις είχαν εκφράσει και σε προηγούμενους ελέγχους τους οι εκπρόσωποι της Τρόικα, προσθέτοντας πως γίνεται μια προκαταρκτική συζήτηση για το γενικό πλαίσιο των συναντήσεων που θα διεξαχθούν και ότι «πάντως δεν είναι της παρούσης» ένα τέτοιο θέμα.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογες προτάσεις και αιτήματα έχει εκφράσει κατά το παρελθόν και μερίδα των ελλήνων εκπροσώπων των εργοδοτών. Η Τρόικα έχει εισακούσει τις εκκλήσεδις αυτές και ήδη από το 2010 -με το νόμο Λοβέρδου- έχει μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης που απαιτείται προ της απολύσεως προς τον εργαζόμενο, εντός του οποίου ο εργοδότης μπορεί να τον απολύσει δίνοντάς του μισή αποζημίωση...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: