30.9.12

Oλόκληρο το πόρισμα του ΣΔΟΕ για το «σκάνδαλο Καρούζου»...

Μία αποκάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα του «σκανδάλου Καρούζου» φέρνει στο φως το «Εθνος της Κυριακής». Πρόκειται για το πόρισμα-καταπέλτη του ΣΔΟΕ, στο οποίο όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά ή ... νύξη για εμπλοκή του προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, αλλά, αντίθετα, αποκαλύπτεται κύκλωμα φοροδιαφυγής με αγοραπωλησίες ακινήτων σε εικονικές τιμές μέσω offshore, πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης.

Κύκλωμα τεράστιας φοροδιαφυγής και συνεπώς «κρυφού χρήματος» με αγοραπωλησίες ακινήτων σε εικονικές τιμές και εμπλεκόμενες δεκάδες offshore και αλλοδαπές εταιρείες, πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, αποκαλύπτει το πόρισμα-καταπέλτης του ΣΔΟΕ που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής».

Στις 250 σελίδες του πορίσματος ξετυλίγεται το κουβάρι των αγοραπωλησιών ακινήτων μεταξύ της εταιρείας ΦΑΝΤΟΜ συμφερόντων Ρέστη και των δύο εταιρειών του ομίλου Καρούζου με πλασματικά τιμήματα με στόχο την αποφυγή πληρωμής φόρων και την απόκρυψη εισοδήματος από τους δύο εμπλεκόμενους.

Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, όπου δεν υπάρχει καμία αναφορά, νύξη, υπαινιγμός ή καταγγελία για εμπλοκή στην υπόθεση του Β. Μεϊμαράκη, διαπιστώνεται φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από μη καταβολή φόρων εισοδήματος, μεταβιβάσεων και ΦΠΑ από τις εταιρείες του Ρέστη και Καρούζου για μεταβιβάσεις δύο ακινήτων στη Γλυφάδα.
Oλόκληρο το πόρισμα του ΣΔΟΕ για το «σκάνδαλο Καρούζου»

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ελεγκτών η συνολική φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ ενώ η ζημιά του Δημοσίου είναι τουλάχιστον 8,7 εκατ. ευρώ.

Η επιχείρηση εξαπάτησης του Δημοσίου με την εταιρεία του Καρούζου ως πωλητή και την εταιρεία του Ρέστη ως αγοραστή των ακινήτων γινόταν με συμβόλαια, όπου η αναγραφόμενη τιμή του ακινήτου ήταν κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερη από την πραγματική.

Με αυτό τον τρόπο ο αγοραστής Ρέστης γλίτωνε φόρους εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση του ακινήτου και ο Καρούζος εμφάνιζε ζημιές αντί για κέρδη στην εταιρεία και έτσι ήταν «αφορολόγητος».
Παράλληλα οι δύο εμπλεκόμενοι διατηρούσαν ανακριβή φορολογικά βιβλία και στοιχεία και με διάφορες λογιστικές αλχημείες υπέβαλλαν πλασματικές δηλώσεις ΦΠΑ και ελάμβαναν επιστροφή λόγω πιστωτικού υπόλοιπου.

Το κουβάρι για τη δράση των εταιρειών άρχισε να ξετυλίγεται όταν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2010 έφθασαν στο ΣΔΟΕ έγγραφες καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές για ύποπτες αγοραπωλησίες ακινήτων και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ η μεθοδολογία που ακολουθούσαν οι εμπλεκόμενοι συνίστατο στη σύνταξη συμβολαιογραφικών προσυμφώνων στα οποία αναγραφόταν η πραγματική αξία της εκάστοτε συναλλαγής.

Ομως λίγο πριν την σύνταξη του οριστικού συμβολαίου ακύρωναν με ιδιωτικό έγγραφο το προσύμφωνο και στη συνέχεια συνέτασσαν το οριστικό συμβόλαιο αναγράφοντας σε αυτό την αντικειμενική αξία ή αξία μεγαλύτερη της αντικειμενικής κατά πολύ όμως μικρότερη της πραγματικής αξίας στην οποία γινόταν η συναλλαγή.

Η εξακρίβωση της πραγματικής τιμής του ακινήτου έγινε με όχημα τα τραπεζικά στοιχεία για το ύψος της δανειοδότησης της εταιρείας του Ρέστη για την αγορά ενός εκ των δύο ακινήτων και με βάση τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων της τράπεζας για την πραγματική αξία του ακινήτου.

Το ΣΔΟΕ ξεκίνησε εξονυχιστικούς ελέγχους στα γραφεία των εταιρειών του κ. Καρούζου και επικέντρωσε την προσοχή του σε δύο πωλήσεις ακινήτων στη Γλυφάδα με πρωταγωνιστές τις εταιρείες KAROUZOS DEVELOPMENT Α.Ε και KAROUZOS CONSTRUCTION, οι οποίες πούλησαν τα ακίνητα στην εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ, η οποία όπως προέκυψε από τους ελέγχους είναι εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.

Στον πραγματικό ιδιοκτήτη της ΦΑΝΤΟΜ Βίκτωρα Ρέστη οι ελεγκτές έφθασαν μέσα από ένα πλέγμα εταιρειών με έδρα την Κύπρο.

Στο πόρισμα περιγράφεται «πλέγμα» υπεράκτιων και αλλοδαπών εταιρειών, εικονικά συμφωνητικά, συμβολαιογράφοι που εναλλάσσονταν εν ριπή οφθαλμού, πρόσωπα που εμφανίζονταν ως πληρεξούσιοι εταιρειών και μετά άλλαζαν ρόλο και έπαιρναν τη θέση πρόεδρου, αντιπρόεδρου ή διευθύνοντος σύμβουλου άλλων εμπλεκόμενων εταιρειών.

Στην πορεία των ερευνών το ΣΔΟΕ ανακάλυψε κύκλωμα φοροδιαφυγής και παράνομου πλουτισμού που τα ίχνη του χάνονταν σε ένα «λαβύρινθο» offshore εταιρειών που εμφανίζονταν ως ενδιάμεσοι του πραγματικού αγοραστή καθώς και σε κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το πόρισμα και με βάση την έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ που κοινοποιείται στη ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά καταλογίζονται συνολικά πρόστιμα 31,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ για εικονικά φορολογικά στοιχεία σχετικά με την αξία των ακινήτων που αγόρασε από την KAROUZOS CONSTRUCTION.

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, το ΣΔΟΕ απέστειλε κλήσεις στους επικεφαλής να προσέλθουν για έλεγχο και εξακρίβωση φορολογικών στοιχείων αλλά στα σχετικά τηλεφωνήματα δεν απαντούσε κανείς και στη συνέχεια προχώρησε σε κατασχέσεις βιβλίων και στοιχείων και σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας του Ρέστη καθώς και του Καρούζου και της συζύγου του Ρεβέκκας Σκαφτούρα και όλων των εταιρειών του ομίλου.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: