13.9.12

Αποσύρθηκε η διάταξη για τον συμβιβασμό δημοσίου - Siemens...


Μετά την αποκάλυψη ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τη διάταξη που επρόκειτο να τροποποιήσει την σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε... αναδίπλωση.

Κι αυτό διότι, είχε αποκαλύψει από το πρωί της Πέμπτης, ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είχαν ανακοινώσει την απόφασή τους να καταψηφίσουν ή να αποχωρήσουν κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Στην ομάδα των «ανταρτών» περιλαμβάνονταν οι κύριοι Μάρκος Μπόλαρης, Θάνος Μωραϊτης, Γιάννης Δριβελέγκας και Θεοδώρα Τζάκρη.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφασή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν, να αποχωρήσουν ή να απόσχουν της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης κάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή τους κυρίους Σαχινίδη, Μωραϊτη, Κωνσταντινόπουλο και Μπόλαρη.
Στον κ. Μανιάτη μεταφέρθηκαν οι αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας της Κο του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος του έδωσε οδηγίες να ζητήσει από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών την απόσυρση της διάταξης για συμβιβασμό με την Siemens μέχρι νεοτέρας...

Υπό την απειλή της καταψήφισης, το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε άρον-άρον την διάταξη που τροποποιούσε τον συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με την Siemens. Όπως αποκάλυψε το protothema.gr στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν την συγκεκριμένη ρύθμιση προστέθηκαν και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να καταψηφιστεί η ρύθμιση και να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και Siemens. Ειδικότερα, σήμερα το πρωί υπήρξαν έντονες διεργασίες και συσκέψεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Μανιάτη. Οι βουλευτές που ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν είναι οι κ.κ. Μάρκος Μπόλαρης, Χρήστος Αηδόνης, Θάνος Μωραίτης, Γιάννης Δριβελέγκας, Θεοδώρα Τζάκρη και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Mέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook ο κ. Μπόλαρης προειδοποίησε ότι «η υπόθεση Siemens δεν κλείνει. Διαφάνεια τώρα».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «η υπόθεση SIEMENS δεν έχει απλώς και μόνον τις διαστάσεις που περιγράφονται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με το Ελληνικό Δημόσιο» υποστηρίζοντας ότι «είναι και παραμένουν ανοιχτά τα ποινικά θέματα και οι αυτοτελείς αστικές αξιώσεις που πηγάζουν από αυτά, καθώς και τα ζητήματα αρχών, όπως η αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού που είναι πρωταρχικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δικαιολόγησε την απόσυρση του άρθρου από την ονομαστική ψηφοφορία ως εξής: «Η νομοτεχνική βελτίωση που προστέθηκε για την συμφωνία συμβιβασμού με τη Siemens είχαμε τονίσει ότι εισάγεται για να μην αμφισβητήσει η Siemens την συμφωνία. Οσα ακούστηκαν ήταν δημαγωγία. Ηδη η Siemens με επιστολή της αποδέχεται ότι έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι όροι και άρα δεν υπάρχει λόγος να ψηφιστεί νέα ρύθμιση και αποσύρεται ως περιττή».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ζητήσει και την ονομαστική ψηφοφορία και για «ακύρωση» της συμφωνίας.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: