24.10.12

1.700 ανάπηροι «φυλακισμένοι»...

«Αυτό δεν είναι ΚΕΠΑ, είναι Κέντρο ελάτε να πεθάνετε... Ζητιάνους θέλουν να μας καταντήσουν. Δεν ζητάμε τον οίκτο τους, τις ζωές μας ζητάμε, όσα δικαιούμαστε». Φράσεις σκόρπιες από διάφορα στόματα διαμαρτυρίας, που συνέθεταν, όμως, το ίδιο σκηνικό: της...
απάνθρωπης ομηρίας, στην οποία έχουν βρεθεί δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος

Με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, είπαν να βάλουν σε τάξη το χάος με τις συντάξεις αναπήρων και να κλείσουν τα «παραθυράκια» για τις περιπτώσεις - μαϊμού. Και μπορεί οι διοικούντες να επαίρονται ότι επιτέλους έπιασαν τις «μαϊμούδες», ωστόσο δείχνουν απίστευτη αδιαφορία για το γεγονός ότι στα ίδια... κάγκελα φυλάκισαν τους πραγματικούς δικαιούχους. Και τους απέκλεισαν από το βασικό μηνιαίο εισόδημά τους, από την ιατρική και φαρμακευτική τους περίθαλψη, από τις παροχές που δικαιούνται.

Στο ΙΚΑ Βόλου, σε αυτό το κτήριο που έχουν λιώσει τους τελευταίους μήνες τις σόλες των παπουτσιών τους, ανεβοκατεβαίνοντας τις σκάλες και μπαινοβγαίνοντας σε γραφεία, φωνάζοντας με απόγνωση για την οικονομική κατάσταση που τους επεφύλασσε η αργοπορία ενός νέου συστήματος, συγκεντρώθηκαν χθες δεκάδες δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων. Πίσω από τους συγκεντρωθέντες, 1.700 άτομα συνολικά, όσοι δηλαδή έως χθες είχαν καταθέσει στη Μαγνησία τα χαρτιά τους και αναμένουν επί οκτώ και πλέον μήνες να περάσουν από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή.

Απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο από την πίσω πλευρά του κτηρίου, παρά την έντονη βροχή, που δεν τους πτόησε, αφού έβραζαν άλλωστε από τη δίχως τέλος αναμονή των επιτροπών, που όλο ακούνε ότι θα συνεδριάσουν και ποτέ δεν έχουν δει τους τελευταίους μήνες.

«Όλα κινούνται από ένα κεντρικό σύστημα και εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να στέλνουμε στην Αθήνα κάθε αίτηση που κατατίθενται», εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή και το τελευταίο δημοσίευμα για τον 60χρονο που πληρώθηκε για τελευταία φορά τη σύνταξή του πριν από ενάμισι χρόνο (!) ο προϊστάμενος διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Βόλου Δημ. Κουτσούκος.

Οι Επιτροπές, τα μέλη τους ανά ειδικότητα πλέον, οι ημερομηνίες συνεδρίασης, όλα καθορίζονται από την Αθήνα, έλεγε. Γιατροί, όμως, δεν δηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στις Επιτροπές και οι συνεδριάσεις είναι λιγοστές και ανεπαρκείς για να εξυπηρετήσουν τους ενδιαφερόμενους. Τον Αύγουστο συστάθηκαν επτά επιτροπές, τον Σεπτέμβριο εννέα και στη διάρκεια του Οκτωβρίου εξετάστηκαν 420 άτομα. Για τον Νοέμβριο το πρόγραμμα που εκδόθηκε περιλαμβάνει 12 επιτροπές, όχι όλων των ειδικοτήτων. Κάθε επιτροπή θα εξετάσει το πολύ, στην καλύτερη των περιπτώσεων, 20 άτομα. Ορισμένοι θα προσθέσουν και άλλο μήνα ή μήνες στην υπομονή και στα όριά τους.

Για εκατοντάδες δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης το «φως στο τούνελ» φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμη μήνες μακριά. Η υπομονή τους δεν είναι ανεξάντλητη, προειδοποιούν. Για οικονομικά αποθέματα ούτε λόγος. Με την ψυχολογική τους κατάσταση να έχει γίνει κουρέλι και την καθημερινότητά τους να κινείται σε μια κλωστή, έχοντας να αντιμετωπίσουν βουνό άλλων υποχρεώσεων, όπως ενοίκια, γιατρούς, φάρμακα, πάγια έξοδα, χαράτσια, φόρους. Όλοι να ζητούν και οι ίδιοι να περιμένουν εκείνο που δικαιούται.


Εξοικονόμηση εσόδων...
«Οι ανάπηροι δεν μπορούν να γίνουν τροφή στα σαγόνια της δήθεν γραφειοκρατίας και αξιοκρατίας, χρησιμοποιώντας την αναπηρία ως μέσο για εξοικονόμηση εσόδων στο κράτος...», έλεγε στο χώρο της χθεσινής συγκέντρωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Μάγνητες Τυφλοί Πασχάλης Παρασκευάς. Οι μαϊμούδες, εξηγούσε δεν είναι δικό τους δημιούργημα και δεν μπορεί 60.000 ανάπηροι σε όλη την Ελλάδα να βρίσκονται σε λίστα ομηρίας. «Ο σεβασμός -πρόσθεσε- προς τις μειονότητες, όπως είναι οι ανάπηροι, είναι δείγμα πολιτισμού και δείγμα αξιοπρέπειας, καθώς υπάρχουν είτε το θέλουν είτε όχι».

«Περιμένουμε πάνω από ένα χρόνο, προκειμένου τα παιδιά μας και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, να εξεταστούν από επιτροπή ή να πάρουν την απόφαση γνωμάτευσης των επιτροπών», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Ράνια Καρανικόλα, ενώ για τους ανάπηρους - μαϊμού υπενθύμισε ότι το Αναπηρικό Κίνημα έχει ζητήσει να τιμωρηθούν όχι μόνο οι ανάπηροι, αλλά και όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία δίνοντας τις γνωματεύσεις. Αλλά σε αυτή την κατεύθυνση δεν έχει γίνει τίποτα.

Μια άλλη κατηγορία ασθενών, των νεφροπαθών με πιστοποιημένη αναπηρία 80%, ζει και αυτή τον δικό της Γολγοθά. «Ζητούν πολλά δικαιολογητικά για τον προέλεγχο, που στην πράξη σημαίνει ότι περνούν μέχρι και τέσσερις μήνες, από τη στιγμή που πέρασαν επιτροπή και δεν μπορούν να εκδώσουν κάρτες και δεν μπορούν να πληρωθούν τη σύνταξή τους», εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Βασίλης Γιαννάκος.

Οι απερίγραπτες καθυστερήσεις για ραντεβού με τις επιτροπές έχει οδηγήσει στα όρια της υπομονής τους και τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου τους στο Βόλο Αντώνη Μπέκο, «δυσκολεύονται να αγοράσουν τα φάρμακά τους, διότι πολλά είναι εκτός λίστας και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι επιτροπές αργούν να συνεδριάσουν και βλέπουν καθημερινά 10-12 άτομα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μεγάλες λίστες»....
Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: