6.10.12

Σε 18 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου...

Σε τριετή ποινή φυλάκισης -που μειώθηκε στους 18 μήνες λόγω καθαρού ποινικού μητρώου- καταδικάστηκε ο πρώην μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ'. Ο Πάολο Γκαμπριέλε είχε αφαιρέσει άκρως απόρρητα έγγραφα, τα οποία είχε στη συνέχεια διοχετεύσει στον Τύπο.
Το δικαστήριο του...
Βατικανού διέταξε, επίσης, τον πρώην οικονόμο του ποντίφικα να πληρώσει τα νομικά έξοδα της δίκης.

Ο Γκαμπριέλε θα τεθεί σε κατ'οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του στο Βατικανό, ένας όρος που αποδέχτηκε ο ίδιος καθώς το μικρό κράτος σε έχει δικούς του χώρους κράτησης. Σε αντίθετη περίπτωση θα μεταφερόταν σε ιταλική φυλακή.

Ακόμη, διευκρίνισε η δικηγόρος του, δεν θα ασκήσει έφεση.

Θεωρείται πάντως πιθανό ο πρώην μπάτλερ να λάβει χάρη από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ'. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση Rai.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας στη δίκη του πρώην μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου είχε ζητήσει την καταδίκη τού μπάτλερ και την επιβολή τριετούς ποινής φυλάκισης.

Ο εισαγγελέας του Βατικανού, Νικόλα Πικάρντι, είχε παράλληλα ζητήσει την ισόβια απαγόρευση στον πρώην μπάτλερ Πάολο Γκαμπριέλε να εργαστεί στο Βατικανό, μόνο όμως σε υπηρεσίες όπου «ασκείται εξουσία».

Από την πλευρά της, η συνήγορος υπεράσπισης Κριστιάνα Άρου, είχε ζητήσει από το δικαστήριο τη μετατροπή της κατηγορίας από «κλοπή» σε «κατάχρηση εξουσίας», κατηγορία που δεν προβλέπει ποινή φυλάκισης.

Στην τελική του κατάθεση ο Πάολο Γκαμπριέλε δήλωσε ανέκφραστος στο δικαστήριο ότι ενήργησε αποκλειστικά και μόνο από «βαθιά αγάπη» προς τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τον Πάπα για τον οποίο εργαζόταν.

Ο Πάολο Γκαμπριέλε συνελήφθη τον περασμένο Μάιο με την κατηγορία ότι παρέδωσε απόρρητη αλληλογραφία του Πάπα στον δημοσιογράφο Τζανλουίτζι Νούτσι, ο οποίος εξέδωσε τον περασμένο μήνα το βιβλίο του με τίτλο Τα Μυστικά Έγγραφα του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ'.

Ο ίδιος ο Γκαμπριέλε έχει παραδεχτεί ότι διέρρευσε στον δημοσιογράφο έγγραφα, που αποκαλύπτουν κρούσματα διαφθοράς στους κόλπους της Αγίας Έδρας.

Ο πρώην οικονόμος υποστηρίζει ότι αφαίρεσε τα έγγραφα διότι έβλεπε «κακό και διαφθορά στην Εκκλησία».

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο ασχολήθηκε μόνο με το μέρος που αφορούσε τον Γκαμπριέλε και δεν εξέτασε αν τυχόν κρύβονταν και άλλοι πίσω του ή ποια κίνητρα είχαν. Για το θέμα τριμελής επιτροπή καρδιναλίων ετοιμάζει πόρισμα που θα παραδοθεί μόνο στον Πάπα Βενέδικτο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: