28.10.12

Στις 18:00, η σύσκεψη στο Μαξίμου...

Νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του... Euro Working Group τη Δευτέρα και της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Τετάρτη.

Αντίστοιχη σύσκεψη έγινε και το Σάββατο, καθώς η κυβέρνηση είναι σε αγώνα δρόμου προκειμένου μέσα στις επόμενες ώρες να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες για τα νέα σκληρά μέτρα.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε ότι «έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος σε σχέση με τις 89 δράσεις» και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε ερώτηση για το αν θα έρθουν σε ένα νομοσχέδιο τα μέτρα, με δεδομένη την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα εργασιακά, ο υπουργός είπε: «Νομίζω ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να έρθουν σε ένα νομοσχέδιο».

Τέλος, στην ερώτηση για το αν ο ίδιος είναι αισιόδοξος για το κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ή αν θα υπάρξει αδιέξοδο, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι είναι «αισιόδοξος άνθρωπος».

Το πακέτο των νέων μέτρων θα πρέπει να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνο Τσακλόγλου, ώστε την Τρίτη να κατατεθούν τα μέτρα στη Βουλή (μαζί με τον νέο προϋπολογισμό) και την Τετάρτη -ή το αργότερο την Πέμπτη- να μπορεί να συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για να δώσουν την έγκρισή τους.

«Η συζήτηση επικεντρώνεται στην παράταση της διορίας, αλλά το πρώτο στάδιο είναι η επιβεβαίωση από την τρόικα ότι η δόση της βοήθειας μπορεί να καταβληθεί», σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές.

Νέα αναδιάρθρωση προτείνει η τρόικα

Την ίδια ώρα, νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, αλλά όχι της ΕΚΤ, 150 νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις, μέτρια αξιολόγηση της μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, προτάσεις για κυρώσεις και κοστολόγηση της διετούς επιμήκυνσης στα 30 (κατά την Κομισιόν και την ΕΚΤ) και στα 38 δισ. ευρώ (κατά το ΔΝΤ), περιείχε μεταξύ άλλων η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στο Euro Working Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Όπως υποστηρίζει το περιοδικό, το οποίο κυκλοφορεί τη Δευτέρα, «η τρόικα ανέφερε ότι η Αθήνα ξεκίνησε μόνο το 60% των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, για 20% επί του παρόντος διαβουλεύεται, ενώ 20% εκκρεμούν».

Επιπλέον, στο έγγραφο της τρόικας απαριθμώνται 150 νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις, τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα, μεταξύ των οποίων η χαλάρωση των μέτρων προστασίας από απόλυση, η υποχώρηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση ορισμένων επαγγελματικών προνομίων.

Η τρόικα, σύμφωνα με το Spiegel, πρότεινε αναδιάρθρωση του χρέους για τον δημόσιο τομέα, γεγονός που, εάν συνέβαινε, διευκρινίζει το περιοδικό, «θα κόστιζε για πρώτη φορά πραγματικά χρήματα στους φορολογούμενους».

Η πρόταση συνάντησε ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, την αντίδραση της γερμανικής πλευράς, αλλά και άλλων κρατών, οι εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να χάσουν τα χρήματα που έχουν διαθέσει για την χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε αντίθετος στο κούρεμα των δανείων της Ευρωζώνης, αντιπροτείνοντας ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων στις τρέχουσες -χαμηλές- τιμές της αγοράς..

Δεν υπάρχουν σχόλια: