23.10.12

ΚΥΠΡΟΣ: Καθοδόν προς την Τρόικα το πακέτο ύψους €4,5 δισ....


Λευκωσία: Με εισηγήσεις για περικοπές στους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων μεταξύ 6,5% και 12,5%, επέκταση της περιόδου της έκτακτης εισφοράς για κρατικούς και ιδιωτικούς υπαλλήλους, με αρκετές φορολογίες και κάμποσες κόκκινες γραμμές υπό μορφή ...
άμυνας, η κυβέρνηση επρόκειτο να αποστείλει τη Δευτέρα το βράδυ στην Τρόικα ή σήμερα το πρωί το αργότερο, τις προτάσεις της.

Χθες, ύστερα από μια νέα σύσκεψη υπουργού Οικονομικών και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας και συνάντηση του κ. Χριστόφια με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, μπήκαν στο χαρτί και οι τελευταίες πινελιές.

Το πακέτο προβλέπει για την τετραετία 2013 - 2016 εξοικονομήσεις και αύξηση εσόδων συνολικά κοντά στα €4,5 δισ., ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά ζητούσε η Τρόικα. Γίνονται υπολογισμοί μεγαλύτεροι του €1 δισ. κατ’ έτος από τα €975 εκατ. που ζητούσαν οι τροϊκανοί.

Οι μειώσεις δαπανών στο κομμάτι των κοινωνικών παροχών περιορίζονται στα €150 εκατ. και αυξάνονται στον τομέα των λειτουργικών εξόδων.

Αυξάνεται ο γενικός συντελεστής ΦΠΑ από 17% σε 18% και ο συντελεστής για ξενοδοχεία και υπηρεσίες σίτισης από 8% σε 9%.

Θα φορολογηθούν ακίνητα με βάση την αξία τους και το εμβαδόν τους και θα αυξηθούν οι φόροι σε ποτά και τσιγάρα.

Με τις συντεχνίες συναποφασίστηκε να δοθεί μάχη για την ΑΤΑ, τον 13ο μισθό, οι αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων να θεωρηθούν ως εισφορές για να μην επηρεαστούν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα και να μην παγοποιηθούν οι συντάξεις των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Επίσης η κυβέρνηση θα αντιταχθεί στην ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: