13.10.12

6,2 δισ. κέρδισε η Γαλλία από τη λίστα «Λαγκάρντ»...

crime.gr 
Το ποσό των 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έβαλε στα ταμεία της η Γαλλία, αξιοποιώντας τη λίστα «Φαλτσιάνι», ενώ στην Ελλάδα ακόμα συζητάνε το αν είναι παράνομη.

Ο Ερίκ Βερτ, υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας την ... περίοδο 2007-2010, ήταν ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε την καυτή λίστα, που περιελάμβανε περίπου 3.000 ονόματα μεγαλοκαταθετών σε τράπεζα της Γενεύης.

Έπειτα από τον εντοπισμό του Ερβέ Φαλτσιάνι στην Νίκαια και την προσαγωγή του από τις γαλλικές αρχές, λόγω του εντάλματος που είχε εκδώσει η Ελβετία, ο κ. Βερτ ανέλαβε να διερευνήσει προς το συμφέρον του γαλλικού κράτους τους μεγαλοκαταθέτες που περιελάμβανε το αρχείο της ελβετικής Τράπεζας.

Μιλώντας στο protothema.gr, ο κ. Βερτ διευκρίνισε πως βασικός στόχος της γαλλικής κυβέρνησης ήταν να ενθαρρύνει τους Γάλλους με παράνομους λογαριασμούς στο εξωτερικό να «τακτοποιήσουν» τις εκκρεμότητές τους και να έρθουν σε συμφωνία με τις φορολογικές αρχές.

Έτσι, τον Αύγουστο του 2009 ανακοίνωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γαλλίας ερευνούν την υπόθεση ενώ παράλληλα ο τότε Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απειλούσε να συμπεριλάβει ο ΟΟΣΑ την Ελβετία στη λίστα των «φορολογικών παραδείσων». Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες τους:

«Σκοπός μας ήταν να ενθαρρύνουμε όλους τους Γάλλους που διέθεταν παράνομους λογαριασμούς στο εξωτερικό να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους. Οι κατάλογοι που συντάχθηκαν από τις φορολογικές αρχές είχαν ως αποτέλεσμα την επιστροφή πέντε περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ και την είσπραξη ενός ακόμα δισεκατομμυρίου ευρώ από ποινές και κυρώσεις», δήλωσε στο protothema.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Βερτ σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές ζητήσουν έναν αντίγραφο της λίστας με τους καταθέτες στην ελβετική τράπεζα θα πρέπει να απευθυνθούν στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών Υποθέσεων της Γαλλίας, η οποία είναι η μοναδική αρμόδια υπηρεσία που μπορεί να απαντήσει σε ένα σχετικό αίτημα, ενώ αναφορικά με τα ελληνικά ονόματα που περιλαμβάνονταν στη λίστα «Φαλτσιάνι» ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας υποστηρίζει πως ο φάκελος με τους καταθέτες της Ελβετίας περιείχε πολλά ονόματα αλλοδαπών και πως οι αρμόδιες φορολογικές αρχές της Γαλλίας έδωσαν στις ενδιαφερόμενες χώρες τις σχετικές πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: