25.10.12

Αποδοχή της ολιγοήμερης εκεχειρίας από το καθεστώς Aσαντ...

Την αποδοχή της πρότασης για εκεχειρία κατά τη διάρκεια των ημερών της μουσουλμανικής εορτής Έιντ Αλ Αντχά ανακοίνωσε από τη συριακή κρατική τηλεόραση ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας.
Ο συριακός στρατός θα εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός από την Παρασκευή το πρωί μέχρι την Δευτέρα.
Ωστόσο, το...
καθεστώς Ασαντ τονίζει ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε επιθέσεις ή βομβαρδισμούς από πλευράς ανταρτών.

Επίσης, ο σύρος ανώτατος αξιωματικός υπογράμμισε ότι η Συρία δεν θα διστάσει να χτυπήσει «τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες θα κάνουν προσπάθεια να ενισχύσουν τις θέσεις τους, εξοπλιζόμενες», αλλά και την προσπάθεια «γειτονικών χωρών» να διευκολύνουν την είσοδο μαχητών της αντιπολίτευσης στη Συρία.

Από την πλευρά των ανταρτών, ο στρατιωτικός διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δήλωσε ότι οι μαχητές του θα τηρήσουν την εκεχειρία, ωστόσο ζήτησε απελευθέρωση κρατουμένων την Παρασκευή, σαν ένδειξη καλής θέλησης από πλευράς του καθεστώτος.

Αντίθετα, ο διοικητής της μαχητικής ισλαμιστικής ομάδας Ανσάρ Αλ Ισλάμ δήλωσε, μέσω εκπροσώπου του, ότι οι μαχητές του δεν δεσμεύονται από την εκεχειρία, ενώ εξέφρασε και αμφιβολίες για το κατά πόσο ο συριακός στρατός θα την τηρήσει.

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες UNHCR ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χιλιάδες συριακές οικογένειες οι οποίες βρίσκονται σε μέρη όπου δεν υπήρχε πρόσβαση μέχρι σήμερα, σε περίπτωση που ισχύσει η κατάπαυση του πυρός.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: