23.10.12

Συνεχίζεται ο σάλος με το BBC...

Η πίεση που δέχεται το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, η ηγεσία του οποίου φέρεται να αποπειράθηκε πέρσι να συγκαλύψει την υπόθεση του παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος κατηγορήθηκε για... σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, αυξήθηκε ακόμα περισσότερο χθες και σήμερα.

Ο Τζορτζ Εντγουίσλ, το αφεντικό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, αντιμετωπίζει αυτή την ώρα σκληρές ερωτήσεις από τα μέλη της βουλής των κοινοτήτων. Χθες ένα στέλεχος του BBC παραιτήθηκε, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέκρινε τον τρόπο που ενέργησε η διεύθυνσή του.

Ο Πίτερ Ρίπον, ο αρχισυντάκτης της εκπομπής Newsnight, η οποία μεταδίδεται από το BBC Two, είχε «κόψει» το ρεπορτάζ που περιείχε μαρτυρίες γυναικών που κατηγορούσαν τον Σάβιλ ότι τις κακοποίησε σεξουαλικά, τον Δεκέμβριο του 2011, λίγο μετά το θάνατο του διάσημου παρουσιαστή, και ενώ τα Χριστούγεννα ήταν προγραμματισμένες εκπομπές για τη ζωή του και το φιλανθρωπικό του έργο.

Οι κατηγορίες αυτές εντέλει είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στις αρχές Οκτωβρίου του 2012, με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ από το ανταγωνιστικό δίκτυο ITV, το οποίο περιείχε μια σειρά συνεντεύξεων με γυναίκες οι οποίες είπαν πως ο Σάβιλ τις είχε κακοποιήσει όταν τα θύματα ήταν 12 ετών και μικρότερα, μερικές φορές μέσα στις εγκαταστάσεις του BBC.

Σύμφωνα με την αστυνομία, που έχει αρχίσει πλέον ποινικού χαρακτήρα έρευνα, τα περίπου 200 θύματα, στην πλειονότητά τους ήταν ανήλικα όταν υπέστησαν τις επιθέσεις του παρουσιαστή.

Το BBC αναγνώρισε χθες ότι η εξήγηση που έδωσε στο ιστολόγιό του ο αρχισυντάκτης της εκπομπής Νιούζναϊτ ήταν «ανακριβής και ατελής από ορισμένες πλευρές», και ανακοίνωσε ότι ο Πίτερ Ρίπον «παραιτήθηκε από την θέση του», απόφαση με «άμεση ισχύ».

Η αποχώρηση του Ρίπον από το κανάλι σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από τη μετάδοση από το BBC One της εκπομπής Panorama, σύμφωνα με την οποία η ακύρωση της προβολής της εκπομπής αποφασίστηκε μετά τις έντονες πιέσεις που άσκησαν ανώτατα στελέχη του δικτύου. Τότε, επικεφαλής του BBC ήταν ο Μαρκ Τόμσον, σήμερα διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία που εκδίδει την εφημερίδα The New York Times.

Στην ίδια εκπομπή δόθηκε ο λόγος στην δικηγόρο πολλών από τα θύματα, την Λιζ Νταξ, σύμφωνα με την οποία υπήρχε στο BBC ένα «δίκτυο» παιδεραστών την εποχή που ο Σάβιλ βρισκόταν στο αποκορύφωμα της δόξας του, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Ένα από τα ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις είναι γιατί η συμπεριφορά του Σάβιλ δεν αντιμετωπίστηκε ενόσω ο παρουσιαστής βρισκόταν ακόμη εν ζωή, είπε ο Τζον Γουίτινγκεϊλ, πρόεδρος της μιας εκ των δύο επιτροπών εσωτερικής έρευνας.

«Οι σημερινές εξελίξεις είναι ανησυχητικές διότι το BBC μετέβαλε ουσιωδώς την εκδοχή των γεγονότων που πρόβαλε για την ακύρωση της προβολής ενός ντοκιμαντέρ, της εκπομπής Νιούζναϊτ για τον Τζίμι Σάβιλ», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα στα οποία οφείλεται να δοθούν απαντήσεις», τόνισε.

Ο ραδιοτηλεοπτικός όμιλος έχει αρχίσει δύο ανεξάρτητες έρευνες για το θέμα που διεξάγουν ανεξάρτητες προσωπικότητες περιλαμβανομένου του Νικ Πόλαρντ, του πρώην επικεφαλής του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News.

Ο εκκεντρικός Σάβιλ, γνωστός για την ξανθή του κόμη, τα εκκεντρικά του κοστούμια και τα πούρα που κάπνιζε, πέθανε σε ηλικία 84 ετών τον Οκτώβριο του 2011. Είχε επιδοθεί σε φιλανθρωπικό έργο και είχε τιμηθεί με τον τίτλο του «Σερ» από τη βασίλισσα, ενώ δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούσαν στην μνήμη του έγινε γνωστό ότι πρόκειται να κλείσουν. Οι σεξουαλικές επιθέσεις για τις οποίες κατηγορείται έχει καταγγελθεί ότι έγιναν σε μια περίοδο 60 ετών.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: