23.10.12

Νέες καταγγελίες για «ιδιωτικά χειρουργεία»...


Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις και οι καταγγελίες στον ιατρικό κόσμο της Λάρισας για το θέμα των χειρουργείων από γιατρούς του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου σε ιδιωτικές κλινικές της περιοχής.
Ένα ακόμα...
δημοσίευμα φιλοξενείται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Κόσμος»:

«Είναι προφανές ότι η Υγεία στο νομό Λάρισας αλλά και στη Θεσσαλία γενικότερα δεν διάγει τις καλύτερες μέρες της. Τελευταία μάλιστα γίναμε μάρτυρες μιας σκληρής αντιπαράθεσης στο ιατρικό χώρο η οποία προϊδεάζει ότι τα πράγματα κινδυνεύουν εκτροχιασθούν αν οι κατά νόμο υπεύθυνοι δεν αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους.

Αναφερόμαστε βεβαίως στο γνωστό θέμα της απασχόλησης σε Ιδιωτική Κλινική της πόλης μας Πανεπιστημιακών Ιατρών που εργάζονται σε εγκατεστημένες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας Κλινικές του ΕΣΥ.

Η παραπάνω απασχόληση είναι παράνομη αλλά κάποιοι όμως αποφεύγουν να εφαρμόσουν το νόμο. Ήδη έχουν ενημερωθεί για αυτό τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (απόφαση Πρυτανικού Συμβουλίου –Συνεδρίαση 314/22 Μαΐου 2012) καθώς και όλοι οι γιατροί και οι Ιδιωτικές Κλινικές από επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Υγείας.

Η Πρυτανική Αρχή πράγματι με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου παραδέχεται το παράνομο των συγκεκριμένων πράξεων και έχει ενημερώσει επίσημα τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ήδη από τον Μάιο του 2012.

Ο ίδιος ο Πρύτανης με παρρησία ανέφερε πρόσφατα όταν ρωτήθηκε από ΜΜΕ ότι οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί που εργάζονται σε εγκατεστημένες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας Κλινικές είναι παράνομο να χειρουργούν και να κάνουν ιατρεία σε Ιδιωτικά Θεραπευτήρια.

Η ηγεσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όσο και η ηγεσία της Ιατρικής Σχολής έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες ελέγχου μετά τις επίσημες καταγγελίες για το θέμα. Ο νόμος ρητά ορίζει ότι πρέπει να απομακρυνθούν οι παρανομούντες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με απόφαση της Ιατρικής Σχολής και της Πρυτανικής αρχής. Όμως, οι γνωρίζοντες τα του Πανεπιστημίου λένε ότι ο Πρύτανης και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής δύσκολα θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τον νόμο σώζοντας την τιμή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λόγω των ιδιότυπων ισορροπιών στην Ιατρική Σχολή.

Από την άλλη μεριά η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει, με βάση επίσημα έγγραφα των αρμοδίων διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας, ενημερώσει επισήμως τις Ιδιωτικές Κλινικές ότι απαγορεύεται να απασχολούν πανεπιστημιακούς ιατρούς που εργάζονται σε κλινικές που είναι εγκατεστημένες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Η παραπάνω κατηγορία πανεπιστημιακών ιατρών απαγορεύεται να χειρουργεί η να έχει ιατρεία μέσα σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Παρόλα αυτά δεν έχει κάνει τίποτε για τον έλεγχο της ιδιωτικής κλινικής που παρανομεί . Η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανέθεσε στην Επιτροπή Ελέγχου Ιδιωτικών Κλινικών (στην οποία πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιαννακόπουλος) να ελέγξει την καταγγελθείσα παρανομία συγκεκριμένης ιδιωτικής κλινικής.

Ο κ. Γιαννακόπουλος, από την πλευρά του, θεώρησε ότι η επιτροπή είναι αναρμόδια να ελέγξει την καταγγελλόμενη παρανομία και έστειλε επίσημο ερώτημα στο Υπουργείο Υγείας για το αν είναι αρμόδια η επιτροπή για τον παραπάνω αναφερόμενο έλεγχο. Το συγκεκριμένο ερώτημα φέρεται να παραπέμφθηκε από το Υπουργείο Υγείας στο νομικό συμβούλιο του κράτους.

Γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα εκτιμούν ότι ο κ. Γιαννακόπουλος θεώρησε ότι η κωλυσιεργία θα βοηθήσει στην εκτόνωση της διαμορφωθείσας εκρηκτικής κατάστασης.

Όμως ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας που είναι κατά νόμο υπεύθυνος για την εφαρμογή της νομιμότητας στις ιδιωτικές κλινικές πρέπει να αντιληφθεί ότι οι πρακτικές κωλυσιεργίας των υπηρεσιών του έχουν από τα πράγματα ακυρωθεί.

Η υπόθεση σήμερα δεν είναι στο στάδιο να διερευνηθεί αν δραστηριοποιούνται σε ιδιωτική κλινική της πόλης πανεπιστημιακοί γιατροί που εργάζονται στο ΠΠΓΝ Λάρισας. Η παρανομία έχει δημόσια ομολογηθεί. Άρα δεν τίθεται θέμα έλεγχου . υπάρχει ανάγκη δράσης .

Συνταξιούχος ιατρός που πληροφορήθηκε την ενέργεια –ερώτημα της Επιτροπής Ελέγχου Ιδιωτικών Κλινικών σχολιάζοντας αναφέρει ότι τον εκπλήσσει το θράσος μερικών κύκλων να θεωρούν τους γιατρούς ηλίθιους θυμίζοντας στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας την λαϊκή παροιμία ΄΄ Τον λύκο τον βλέπουμε, τον ντορό χαλεύουμε;''

Ο ίδιος τονίζει ότι η παρανομία έχει δημόσια ομολογηθεί . Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας πρέπει άμεσα να δράσει αλλιώς οι πολιτικές και ποινικές του ευθύνες για την συντήρηση του φαινόμενου και την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα είναι μεγάλες.

Η ολιγωρία των υπευθύνων επιτρέπει σε μερικούς ανενδοίαστα να γράφουν αποπροσανατολιστικά άρθρα στον τύπο λέγοντας, ΦΕΥ, ότι η όλη υπόθεση είναι θέμα ανταγωνισμού των ιδιωτικών κλινικών για το ποιος θα προσελκύσει τους πανεπιστημιακούς ιατρούς για επιχειρηματικό όφελος. Ηθικοί αυτουργοί για τέτοιου είδους και τέτοιας ποιότητας δημοσιεύματα είναι βέβαια αυτοί που δεν φροντίζουν ενώ έχουν κατά νόμο την ευθύνη να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τις παράνομες συμπεριφορές εκτιμούν νομικοί κύκλοι .

Εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Κλινικών μας ανέφεραν ότι η κίνησή τους για την Ανοιχτή τους Επιστολή της 27ης Σεπτεμβρίου και το γραπτό τους υπόμνημα στην Εισαγγελία έγινε κατόπιν έντονων πιέσεων των οργισμένων γιατρών της πόλης, οι οποίοι εκτίμησαν ότι μόνον νομικά πρόσωπα θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος μιας δημόσιας καταγγελίας.

Ιατρικοί και νομικοί κύκλοι πάντως , έχοντας την πρόσφατη εμπειρία της διαχείρισης αυτής της κρίσης από τους κατά νόμο υπεύθυνους (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, 5ηΥΠΕ και Περιφέρεια Θεσσαλίας) είναι απογοητευμένοι από την μέχρι τώρα μεθόδευση του θέματος και είναι πεπεισμένοι ότι οι ανωτέρω φορείς δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για την εφαρμογή των νόμων.

Έμπειρος νομικός της πόλης ο οποίος έχει παρακολουθήσει το θέμα από κοντά δήλωσε ότι μάλλον οι υπεύθυνοι που ενδιαφέρονται περισσότερο για τις ενδοπανεπιστημιακές και γενικότερες πολιτικές ισορροπίες δεν έχουν αντιληφθεί ότι , πέραν της παράβασης καθήκοντος , θα έχουν ποινικές ευθύνες και στην περίπτωση που παρ'ελπίδα υπάρξει μη ευτυχής κατάληξη περιστατικού που παράνομα αντιμετωπίσθηκε.

Ακόμη τόνισε ότι η φανερή ανοχή της παρανομίας δημιουργεί συνειρμούς και για άλλες άνομες πράξεις (άσχετα αν γίνονται η όχι) .Ήδη ακούγονται φωνές και υπάρχουν δημοσιεύματα για εξαφάνιση υλικών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όσοι δε θα ανεχθούν την παρανομία θα είναι και υπόλογοι σε τέτοιου είδους καταγγελίες και συνεπώς και ποινικά συνυπεύθυνοι.

Τέλος επισημαίνει ότι σύντομα η οργή των συμπολιτών μας, οι οποίοι ενώ περιμένουν να βρουν την γιατρειά τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ξαφνικά κατευθύνονται ανενδοίαστα από τους παρανομούντες στην Ιδιωτική Κλινική που παράνομα τους δέχεται να χειρουργούν, θα στραφεί εναντίον όχι μόνο των παρανομούντων αλλά και των υπευθύνων που καλύπτουν την παρανομία. Οι αθλιότητες είναι επικίνδυνες για όλους στις μέρες μας καταλήγει.

Νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν στενά το θέμα εκτιμούν ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια de facto νομιμοποίησης της ανομίας όπως εύστοχα έγραψε πρόσφατα έγκριτο περιοδικό πανελλήνιας εμβέλειας (ΕΠΙΚΑΙΡΑ 4/10/12) Και στην προσπάθεια αυτή κομβικός είναι ο ρόλος της ηγεσίας του Ιατρικού Συλλόγου και προσωπικά του κυρίου Ντίνου Γιαννακόπουλου. Ο Ιατρικός Σύλλογος είναι ΝΠΔΔ που οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους κα τις διατάξεις ,δεν έχει καμιά αρμοδιότητα ούτε να νομοθετεί ούτε να νομολογεί και οφείλει να είναι θεματοφύλακας της τήρησης των κανόνων στην παροχή του πολύτιμου αγαθού της υγείας .Ως εκ τούτου η στάση της ηγεσίας του ιατρικού συλλόγου συνιστά ασέβεια όχι μόνο προς τον ιατρικό κόσμο αλλά και προς τους πολίτες της περιοχής .

Με συνέπεια και σεβασμό στην αλήθεια επισημαίνουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί διαισθανόμενοι ότι πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή παράβαση του νόμου . Πρόκειται για μη σεβασμό από πρόσωπα και κατά νόμο αρμόδιους φορείς των κανόνων που ο νομοθέτης έθεσε γα την παροχή του υπέρτατου αγαθού της υγείας στους πολίτες της δοκιμαζόμενης χώρας μας .Ήδη από τον περασμένο Μάιο υπάρχουν επίσημες καταγγελίες προς όλους τους αρμόδιους φορείς και το φαινόμενο συνεχίζεται με ότι αυτό συνεπάγεται. Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι να συνετιστούν πριν φορτώσουν με περισσότερη δουλειά τον εισαγγελέα...

Ιάκωβος Ιπποφάντης»


http://thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: