6.10.12

Νέο πακέτο λιτότητας στους ώμους των Ούγγρων...

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε μια σειρά νέων μέτρων λιτότητας με στόχο να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και παραδέχτηκε, για πρώτη φορά, ότι... φέτος η οικονομία της χώρας θα βρεθεί σε ύφεση.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί το επίπεδο του δημοσιονομικού χρέους κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2012, το 2013 και το 2014», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Γκιόργκι Μάτολτσι.

Η 5η Οκτωβρίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου η Βουδαπέστη να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες τα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος. Για το 2012 η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες ορισμένων υπουργείων και να εισπράξει 466 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2013 ελπίζει ότι θα εξοικονομήσει 1,39 δισ. ευρώ χάρη σε ένα νέο πρόγραμμα συγκράτησης των δαπανών το οποίο θα έχει θετικές συνέπειες και το 2014. Ο βασικός στόχος είναι το έλλειμμα για φέτος και για το 2013 να βρεθεί στο 2,7% του ΑΕΠ, από 2,94% που ήταν το 2011.

Μεταξύ άλλων η ουγγρική κυβέρνηση σκοπεύει να περιορίσει από το 15% στο 5% τη συγχρηματοδότηση έργων που γίνονται στη χώρα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, θα σταματήσει η ταυτόχρονη καταβολή συντάξεων και μισθών για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, δεν θα δοθούν αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς και δεν θα αντικαθίστανται μέσω προσλήψεων οι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται, παρά μόνο στον τομέα της υγείας.

«Οι αποφάσεις αυτές είναι απαραίτητες γιατί η χώρα θα έχει αρνητική ανάπτυξη το 2012», εξήγησε ο υπουργός, παραδεχόμενος ότι η Ουγγαρία θα βρεθεί σε ύφεση φέτος. Μέχρι τώρα η συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,1%. το 2012 και προέβλεπε ανάπτυξη 1% για το 2013.

Ο Μάτολτσι πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε το αμφιλεγόμενο σχέδιο φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (ΜΝΒ) καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν το δεχόταν και απειλούσε να κινήσει τη λεγόμενη "διαδικασία παράβασης υποχρέωσης" σε βάρος της Βουδαπέστης αν εφαρμοζόταν κάτι τέτοιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τα προτεινόμενα μέτρα και θα αποφανθεί στις 7 Νοεμβρίου αν η Ουγγαρία έλαβε βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για τη διόρθωση του ελλείμματός της, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός της, Ολιβιέ Μπαϊγί.

«Το πρόγραμμα είναι σωστό (...) δεν υπάρχουν σοβαρά λάθη», εκτίμησε ο Γιάνος Σάμου, αναλυτής στην τράπεζα Concorde, υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη και το έλλειμμα είναι «αξιόπιστα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: