12.10.12

Το πάθημα, μάθημα στους Δημοκρατικούς μετά την τηλεμαχία Ομπάμα-Ρόμνεϊ...

Μόλις δύο ώρες είχαν παρέλθει από την ολοκλήρωση του ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψηφίους αντιπροέδρους των ΗΠΑ και οι αναλυτές από όλες τις γωνιές του πολιτικού σκηνικού προσπαθούσαν εναγωνίως να αποφασίσουν ποιον να ανακηρύξουν νικητή.
Καθώς...
δημοσιεύονταν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, το τοπίο θόλωνε ακόμα περισσότερο. Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για... ισοπαλία.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS το 50% των ψηφοφόρων επέλεξαν τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως νικητή, ενώ 31% εξ αυτών δήλωσαν ότι ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του, Πολ Ράιαν, νίκησε. Ένα 19% αποφάνθηκε ότι πρόκειται για ισοπαλία.

Το κανάλι CNN αντιθέτως δημοσίευσε δημοσκόπηση που ανακήρυττε τον Ράιαν νικητή με ποσοστό 48%, με τον Μπάιντεν να ακολουθεί με 44%. Το περιθώριο σφάλματος, όμως, είναι στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους βρίσκεται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους.

Θα μπορούσε άραγε το ντιμπέιτ των αντιπροέδρων να ήταν αρκετό για να αντιστρέψει το κλίμα και να επηρρεάσει τις προεδρικές εκλογές; Οι περισσότεροι αναλυτές απαντούν αρνητικά. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσίευσε μόλις εχθές η εταιρία Γκάλοπ (Gallup, Inc.) κανένα από τα τελευταία οκτώ ντιμπέιτ αντιπροέδρων, από το 1976 ως το 2008, δεν επηρέασε ουσιαστικά τις δημοσκοπήσεις για την τελική εκλογική αναμέτρηση.

Κι όμως, το αμερικανικό Twitter «βούιξε» από σχόλια αναλυτών, δημοσιογράφων και κάθε είδους blogger που εξυμνούσαν το σημερινό ντιμπέιτ ως ιδιαίτερα «αναζωογονητικό» και για τις δύο πλευρές, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Ό,τι έλειπε από το προεδρικό ντιμπέιτ της προηγούμενης εβδομάδας σε ένταση και ρητορικό πάθος, το προσέφεραν απλόχερα στο αμερικανικό κοινό οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι. Η λογομαχία σε πολλά σημεία θύμιζε τηλεοπτικό πάνελ... ελληνικού δελτίου ειδήσεων. Γκριμάτσες και σαρκαστικά γέλια, ειρωνικά σχόλια στα όρια της αγένειας και τόνοι που ανέβαιναν διαρκώς. Οι υποψήφιοι ανέβασαν – ή κατ’ άλλους έριξαν – το επίπεδο της εκλογικής αναμέτρησης σε αγώνα προσωπικό, όπου λιγοστεύουν τα στατιστικά στοιχεία και η προσκόλληση στις λεπτομέρειες και αυξάνονται οι ένθερμες διακηρύξεις πολιτικών απόψεων.

Όπως πολλοί αναλυτές σχολίασαν, η ίδια η διαρρύθμιση του χώρου επέτρεπε μία τελείως διαφρετική αναμέτρηση. Σε αντίθεση με τους Ομπάμα και Ρόμνεϊ που στέκονταν όρθιοι πίσω από το βήμα, οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι αναμετρήθηκαν καθιστοί σε στρογγυλό τραπέζι, σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο. Αυτή η διαρρύθμιση χάριζε αμεσότητα στην προσέγγιση και πρόσφορο έδαφος για την... εκρηκτική προσωπικότητα του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφτασε στο σημείο να δηλώσει ευθαρσώς ότι ο αντίπαλος του λέει «βλακείες»!

Μία ακόμα διαφορά με το ντιμπέιτ της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι στην αναμέτρηση των υποψήφιων προέδρων κυριαρχούσαν οι αριθμοί. Τόσες ήταν, μάλιστα, οι αναφορές σε στατιστικά στοιχεία, κονδύλια του προϋπολογισμού και οικονομικές μελέτες που η λογομαχία έφτασε να θυμίζει μαθηματικό διαγώνισμα για δυνατούς λύτες.

Αντιστρόφως, οι αριθμοί ήταν λιγοστοί στο ντιμπέιτ των υποψηφίων αντιπροέδρων. Οι υποψήφιοι διαξιφίστηκαν σε ζητήματα αρχής και – καθότι η θεματολογία της συζήτησης εκτεινόταν σε όλους τους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής – έγινε φανερή η γενικότερη διαφορά κοσμοθεωρίας ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενους πολιτικούς κόσμους.

Τα κυριότερα σημεία της αντιπαράθεσης ήταν:

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ανοικτά μέτωπα των ΗΠΑ σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιμαχίας ανάμεσα στους υποψηφίους. Η πρόσφατη δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στη Βεγγάζη της Λιβύης, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στο Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν ήταν αντικείμενο έντονων τοποθετήσεων από τους δύο υποψηφίους.

Τι υποστήριξε ο Μπάιντεν

«Το 2014 θα έχουμε φύγει από το Αφγανιστάν. Τελεία και παύλα!» Ο Μπάιντεν σχεδόν φώναξε την παραπάνω φράση κοιτώντας ευθεία στο φακό και κτυπώντας εμφατικά το δάκτυλο στο τραπέζι. Το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν ήταν το φωτεινότερο σημείο της ομιλίας του – είναι άλλωστε κάτι που ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ρητά υποσχεθεί.

Εξίσου εμφατικός ήταν ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν και στο θέμα του Ιράν. Η βασική του τοποθέτηση ήταν ότι μία στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Απέρριψε μάλιστα το ενδεχόμενο το Ιράν να έχει κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι «ακόμα και αν το Ιράν δημιουργήσει το αναγκαίο εμπλουτισμένο ουράνιο, δεν έχει αναπτύξει τα κατάλληλα όπλα που χρειάζεται για να το τοποθετήσει το ουράνιο».

Σε άλλα ζητήματα, ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν ήταν εξίσου εύγλωττος. Η δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στη Βεγγάζη ήταν η Αχίλλειος πτέρνα του. Η αιτία είναι ότι αναγκάσθηκε ουσιαστικά να παραδεχθεί ότι ενώ αρχικά η αμερικανική κυβέρνηση επιχείρησε να συνδέσει τη δολοφονία με τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή, εν τέλει αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για ανεξάρητη οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση που «ξέφυγε» από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Τι υποστήριξε ο Ράιαν

Ο Ράιαν βασίστηκε στην «τραγωδία» της Λιβύης για να κατηγορήσει την εξωτερική πολιτική του προέδρου Ομπάμα. Στηλίτευσε τις αντικρουόμενες αιτιολογίες που η κυβέρνηση έδωσε για τη δολοφονία και αποφάνθηκε ότι «εξαιτίας της πολιτικής του Ομπάμα, ο κόσμος είναι πιο χαοτικός και η Αμερική λιγότερο ασφαλής».

Στο θέμα του Ιράν, αρνήθηκε να προτείνει ρητά μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση – παρά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις του Μπάιντεν ο οποίος έφτασε να φωνάξει «θέλεις πόλεμος στο Ιράν; Είσαι έτοιμος για πόλεμο;» Ωστόσο, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι μειώνουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ κάθε φορά που απορρίπτουν ρητά το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Παρόμοια στάση τήρησε και στο θέμα του Αφγανιστάν. Αν και δεν έφτασε στο σημείο να προτείνει να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα πέραν του 2014, ταυτόχρονα κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι εξασθενεί το κύρος των ΗΠΑ δίνοντας μία οριστική ημερομηνία αναχώρησης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεσαία τάξη βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της διαμάχης για την οικονομική πολιτική. Και οι δύο υποψήφιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές της μεσαίας τάξης ενάντια στους πλούσιους και ισχυρούς – εν προκειμένω σε αυτούς που κερδίζουν εισοδήματα άνω των 250.000 δολαρίων ετησίως.

Τι υποστήριξε ο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν υποστήριξε την κλασική «γραμμή» των Δημοκρατικών: αύξηση της φορολογίας για το 1% και μείωση των φορολογικών συντελεστών για το 99%. Εν προκειμένω, το επίκεντρο της τοποθέτησης του ήταν μία σειρά από φοροαπαλλαγές που θεσπίστηκαν επί προεδρίας Μπους, παρατάθηκαν επί προεδρίας Ομπάμα και τον έρχομενο Δεκέμβριο πρόκειται να λήξουν, με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη να επιβαρυνθεί με συνολική αύξηση φολογίας ύψους άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Εμείς προτείνουμε να γίνουν δύο χωριστές ψηφοφορίες στο Κογκρέσο σχετικά με τις φοροαπαλλαγές, μία για τους πλούσιους και μία για τη μεσαία τάξη», είπε ο Μπάιντεν. Στη μία ψηφοφορία οι Δημοκρατικοί θα πρότειναν να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές για όσους κερδίζουν άνω των 250.000 δολαρίων. Στην άλλη ψηφοφορία θα πρότειναν την παράταση των φοροαπαλλαγών για τη μεσαία τάξη. «Όμως οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται να το διαχωρίσουν. Αυτοί κρατούν τη μεσαία τάξη σε ομηρία!» είπε με έμφαση ο Μπάιντεν.

Τι υποστήριξε ο Ράιαν

Ο Ράιαν, από την άλλη, υποστήριξε τη βασική θέση των Ρεπουμπλικανών ότι η φορολογία πρέπει να μειωθεί για όλα τα φορολογικά κλιμάκια κατά 20%, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Όταν ο Μπάιντεν τον ρώτησε πώς θα καλύψει το κενό στα κρατικά εισοδήματα, ο Ράιαν αντέτεινε ότι θα καταργήσει τα «παραθυράκια» και τις εκπτώσεις, από τις οποίες, όπως υποστήριξε, επωφελούνται οι πολυεθνικές επιχειρήσεις κι όχι η μεσαία τάξη. Ερωτηθείς επανειλημμένα για τα εν λόγω «παραθυράκια», ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΑΜΒΛΩΣΗ

Το θέμα της νομιμότητας της άμβλωσης έχει επιστρέψει δυναμικά στην αμερικανική πολιτική σκηνή, σχεδόν 40 χρόνια μετά την περιβόητη απόφαση «Ρο κατά Γουέιντ» (Roe v Wade) με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατοχύρωσε το 1974 το δικαίωμα στην άμβλωση. Μάλιστα, η δημοσιογράφος Μάρθα Ράντατζ του καναλιού ABC, η οποία συντόνισε το ντιμπέιτ, έφτασε να ρωτήσει ευθέως τον Ράαν αν όσοι είναι υπέρ της άμβλωσης πρέπει να... ανησυχούν αν ο ίδιος εκλεγεί.

Τι υποστήριξε ο Ράιαν

Ο Ράιαν επικαλέσθηκε την Καθολική του πίστη και δήλωσε ευθαρσώς ότι είναι κάτα της έκτρωσης, καθώς «η ζωή ξεκινά με τη σύλληψη». Δεν προσδιόρισε ωστόσο αν θα προχωρούσε μέχρι την ευθεία κατάργηση του δικαιώματος στην έκτρωση – κάτι που φυσικά θα απαιτούσε να ανατραπεί η αρχική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με νέα αντίθετη απόφαση. Ωστόσο, έκανε σαφές ότι τα θρησκευτικά νοσηλευτικά και νοσοκομειακά ιδρύματα (π.χ. Καθολικά νοσοκομεία) έχουν την ευχέρεια, σύμφωνα με το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, να αρνούνται την παροχή αντισυλληπτικών μεθόδων στους ασθενείς τους. Παράλληλα, υποστήριξε ότι κρατικά κονδύλια που προέρχονται από χρήματα των φορολογουμένων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση εκτρώσεων.

Τι υποστήριξε ο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν επικαλέσθηκε επίσης την Καθολική του πίστη και δήλωσε ότι σέβεται τις απόψεις της Καθολικής Εκκλησίας στο ζήτημα της έκτρωσης. «Αρνούμαι, ωστόσο, να επιβάλω τις απόψεις μου στους συνανθρώπους μου. Αρνούμαι να επιβάλω στις γυναίκες τι θα συμβεί στο σώμα τους», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, μάλιστα, ότι το δικαίωμα της έκτρωσης κινδυνεύει, καθώς είναι «πολύ εύκολο» να ανατραπεί η ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που το κατοχύρωσε. «Το μόνο που χρειάζεται είναι να διορίσουν [οι Ρεπουμπλικανοί] δύο συντηρητικούς δικαστές και θα έχουν την αναγκαία πλειοψηφία για να το ανατρέψουν», είπε χαρακτηριστικά.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: