11.10.12

«Οριστική λύση για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου»...

Επιμέλεια: Γιώργος Κανελλόπουλος
Μήνυμα για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη έστειλαν από το Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 18 Οκτωβρίου, όπου ένα...
από τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι οι εξελίξεις στη χώρα μας.Μιλώντας από τη γαλλική πρωτεύουσα μετά τις διμερείς επαφές που είχαν, οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι έξοδος της χώρας μας θα ήταν συνολική αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς ωστόσο να χάσουν την ευκαιρία να καλέσουν ξανά την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της


. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη εξεύρεσης οριστικής λύσης μέχρι το τέλος του έτους.
«Θα πρέπει να βρούμε λύση στο θέμα της Ελλάδας αμέσως μόλις παραλάβουμε την έκθεση της τρόικας. Εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα έχει την υποστήριξη της Ευρώπης και δεν υπάρχει αμφιβολία για τη θέληση Γαλλίας και Ισπανίας να παραμείνει στην ευρωζώνη», ανέφερε ο Ολάντ, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ραχόι.
H ΛΑΓΚΑΡΝΤ. Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε ικανοποιημένη για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Για τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Αθήνα περιορίστηκε να πει ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές αποτυγχάνει.
Τα νέα μέτρα λιτότητας που ζητούνται από την Ελλάδα, πάντως, συγκέντρωσαν χθες τα πυρά της Goldman Sachs. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα πιστεύει ότι η λιτότητα και οι περικοπές στη χώρα μας είναι ήδη αρκετές και εάν αυξηθούν ακόμη περισσότερο τότε μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις προσπάθειες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της Αθήνας. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, τα νέα μέτρα που ζητείται να επιβληθούν αναμένεται το 2013 και το 2014 να «κόψουν» 3-4 ποσοστιαίες μονάδες από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. Σε μείωση - έκπληξη των φορολογικών συντελεστών προχώρησε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δίνοντας μια μικρή έστω ανάσα στα νοικοκυριά από τη λιτότητα. Συγκεκριμένα, μειώνεται από τον επόμενο χρόνο ο φόρος για εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ σε 22% από 23% και για εισοδήματα μέχρι 28.000 ευρώ στο 26% από το 27%. Εγκρίθηκε επίσης, από το μέσα του επόμενου χρόνου, η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα αντί για δύο όπως αρχικά προβλεπόταν - στο 11% για τον χαμηλό συντελεστή και στο 22% για τον υψηλό.
Οπως τόνισε ο Μόντι, οι μειώσεις στη φορολογία - που υιοθετούνται έξι μήνες πριν από τις εκλογές - δείχνουν ότι τα επίπονα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνησή του αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: