18.10.12

«Συντακτικό συνέδριο» του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ο Ευ.Βενιζέλος...

Συνέδριο του κόμματος για το Φεβρουάριο του 2013 προανήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανήμερα της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο γεγονός ο... κ. Βενιζέλος είπε πως η Ελλάδα έχει αλλάξει δύο φορές από τότε. «Η Ελλάδα διάνυσε 28 ειδυλλιακά χρόνια», σημείωσε και τόνισε πως η Ελλάδα μπήκε σε ύφεση από το 2008.

«Πρέπει να ξανάγνωριστούμε», επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος εκτιμώντας πως η κοινωνία δεν είναι ίδια, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ίδιο, το ΠΑΣΟΚ, αυτή η παράταξη, είναι πάντα εγγυητής της σταθερότητας.

Eξέφρασε την πεποίθησή του ότι από τη Σύνοδο Κορυφής θα δοθεί αισιόδοξο μήνυμα και ότι η Ελλάδα θα περάσει τη στροφή και θα βγει στο ξέφωτο, διαψεύδοντας τις κακές Κασσάνδρες που χαίρονται με τις δυσκολίες της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι είναι το μείζον ζήτημα της ημέρας και ότι ο κ. Σαμαράς, όπως συζητήθηκε στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα θέσει το συνολικό ελληνικό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε εθνικό, οικονομικό και πολιτικό και ότι η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι πρόκειται και για πρόβλημα κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας.

Οι εταίροι, πρόσθεσε, πρέπει επίσης να κατανοήσουν ότι η επίλυση του προβλήματος είναι εύκολη για την Ευρώπη και ζωτικής σημασίας για την ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το Κίνημα στηρίζει την προσπάθεια του πρωθυπουργού με όλες του τις δυνάμεις, διότι ο κ. Σαμαράς «μιλά εκ μέρους όλων μας, μιλά εκ μέρους της πατρίδας».

Το μήνυμα αυτό, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, στέλνει το ΠΑΣΟΚ και στις επαφές που έχει με τα σοσιαλιστικά κόμματα και εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και οι χώρες του Νότου αντιλαμβάνονται πλήρως το ελληνικό πρόβλημα και είναι εν δυνάμει σύμμαχοί μας.

Αναφερόμενος στην απεργία και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τόνισε ότι κατανοούμε την αντίδραση και τις διαμαρτυρίες των πολιτών που σηκώνουν τα βάρη της κρίσης, αλλά διαφωνούμε πλήρως με πράξεις βίας.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι κάποιοι στην Ευρώπη «παίζουν με τη φωτιά», προσδιορίζοντας ότι πρόκειται για το διευθυντήριο των κρατών- μελών της ευρωζώνης, για πολιτικούς ηγέτες και για θεσμικούς παράγοντες. Τόνισε ότι τα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει στην Ευρώπη για την Ελλάδα είναι απαράδεκτα, προσβλητικά και αβάσιμα για τη χώρα και επικίνδυνα για την Ευρωζώνη.

Θεώρησε, πάντως, θετική τη χθεσινή ανακοίνωση της τρόικας, σύμφωνα με την οποία υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στα περισσότερα θέματα. Ιδιαίτερα σημαντική θεώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την αναφορά σε χρηματοδοτικά προγράμματα και την επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών δανειστών της, δηλαδή σε πολιτικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο ίδιος παίρνει την πιο αισιόδοξη εκδοχή, σχετικά με τις συζητήσεις στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία αναμένει να σταλεί αισιόδοξο μήνυμα και προς την Ελλάδα και προς τις αγορές.

Δεν υπάρχει άλλη λύση, τόνισε, προσθέτοντας ότι η ευρωζώνη είναι καταδικασμένη να προχωρήσει, να κατανοήσει ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ μικρό για την ίδια και ότι αν δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, δεν μπορεί να λύσει κανένα.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ελληνικό ζήτημα θα λυθεί, αλλά όχι με χάρες και εκπτώσεις και ότι η χώρα θα μπορέσει να αφοσιωθεί στο εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης.

Ακόμη ανέφερε ότι η Ελλάδα μπήκε στην κρίση από το 2008 και πρόσθεσε ότι «αργήσαμε να το συνειδητοποιήσουμε» σε πολιτικό, θεσμικό και επιστημονικό επίπεδο και ότι οι εταίροι μας δεν μας προειδοποίησαν καθαρά και θεσμικά.

Επανέλαβε ότι πρέπει να κλείσουν τα εκκρεμή θέματα και τα μέτρα να είναι όσο πιο δίκαια και ισορροπημένα γίνεται και να δείχνουν ότι οι εταίροι κατανοούν ποιοι πρέπει να πληρώσουν.

Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να ξεκινήσει μια «μεταρρυθμιστική πανστρατιά» και για πρώτη φορά έκανε λόγο για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Κανένας δημόσιος υπάλληλος νομιμόφρων, εξυπηρετικός, αποτελεσματικός ή συνεπής δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, αλλά και κανένας δεν πρόκειται να δώσει μάχη για επίορκους, απόντες και αργόμισθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: