18.10.12

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πλοίο για τη Γάζα...


Το υπ. Εξωτερικών αποτρέπει τους Έλληνες από συμμετοχή στο Estelle
Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε την Τετάρτη, με σαφή ανακοίνωσή του, όσους έλληνες πολίτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αποστολή του πλοίου Estelle προς τη Λωρίδα της Γάζας να μην το κάνουν ώστε να...
. μη διακινδυνεύσουν τη ζωή και την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Δ. Κοδέλας και Ε. Διαμαντόπουλος, έχουν δηλώσει ότι θα είναι μεταξύ όσων θα επιβιβαστούν στο Estelle και θα πάνε στη Γάζα.

Παράλληλα, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός κ. Αλ. Τσίπρας, υπογράφουν την επιστολή στήριξης της αποστολής του Estelle, όπως επίσης ο κ. Μ. Θεοδωράκης και έξι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), οι κ.κ. Δ. Αναγνωστάκης, Οδ. Βουδούρης, Μ. Γιαννακάκη, Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός και Θ. Ψύρρας.

Το ιστιοφόρο, κατασκευασμένο το 1920, ξεκίνησε από τη Σουηδία και αναμένεται να καταφθάσει εντός του Σαββατοκύριακου, όπως εκτιμά η «Πρωτοβουλία για τη Γάζα», στον προορισμό του. Προηγουμένως πέρασε από την Ισπανία, την Ιταλία (απέπλευσε στις 6 Οκτωβρίου από τη Νάπολη), όχι όμως και από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η ελληνική κυβέρνηση επεδόθη τις τελευταίες ημέρες σε επικοινωνία τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστινίους προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά όπως εκείνα που συνέβησαν παλαιότερα όταν πλοία του «Στολίσκου της Ελευθερίας» είχαν αποπλεύσει και από ελληνικά λιμάνια, έλληνες πολίτες είχαν συλληφθεί από τους Ισραηλινούς και είχε χρειαστεί η άμεση κινητοποίηση της πρεσβείας μας στο Τελ Αβίβ για την απελευθέρωσή τους.

«Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές. Εξίσου γνωστή είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας. Τις θέσεις αυτές τις έχουμε καταστήσει σαφείς σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Τα τραγικά γεγονότα του 2010 είναι άλλωστε πολύ πρόσφατα. Η Αθήνα επιδιώκει να τηρήσει τη γραμμή του «έντιμου ενδιάμεσου» προς Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή καθώς δεν θα ήθελε να πληγεί ούτε η ραγδαία αναπτυσσόμενη συνεργασία με το πρώτο ούτε οι παραδοσιακοί θεσμοί με τη δεύτερη. «Δεν θέλουμε να συρθούμε σε αυτό το παιχνίδι όπως επί χρόνια προσπαθούν ορισμένοι να μας οδηγήσουν» τόνιζε στο «Βήμα» διπλωματική πηγή.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η προτροπή του καθορίστηκε με βάση τρεις παράγοντες:

Πρώτον, τις θέσεις των Ηνωμένων Εθνών περί διοχέτευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω των επίσημων διαύλων,

Δεύτερον, τη δεδηλωμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την προσέγγιση πλωτών μέσων στις ακτές της Γάζας,

Τρίτον, τους άμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα.

Πέραν της προτροπής προς τους έλληνες πολίτες να μη συμμετάσχουν, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Β. Κασκαρέλης, στο πλαίσιο της μέριμνας του Υπουργείου για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό και έπειτα από εντολή του κ. Δ. Αβραμόπουλου συναντήθηκε την Τετάρτη με τον ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα Άριε Μέκελ. Ο κ. Κασκαρέλης επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις και τόνισε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι αρχές του Ισραήλ θα διασφαλίσουν την προστασία της ζωής και της ασφάλειας ελλήνων πολιτών που κατά πληροφορίες θα συμμετάσχουν στην απόπειρα διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: