25.10.12

Η Τρόικα «τραβάει» το αφτί στο υπουργείο Ανάπτυξης...

Φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης βάζει η Τρόικα αναφορικά με το παραλιακό μέτωπο. Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, δύο συγκεκριμένα σημεία τα οποία και περιέχει το σχέδιο Μνημονίου που έχει διαρρεύσει και αναμένεται από...
μέρα σε μέρα να συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, αδειάζουν το υπουργείο Ανάπτυξης. Το πρώτο αφορά στην αμέριστη στήριξη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και το δεύτερο το άδειασμα όσων επιδιώκουν την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων εκτός του Ταμείου.

Σε ότι αφορά το πρώτο, η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να δεσμεύεται για την απομόνωση του Ταμείο από πολιτικές επιρροές, ενώ παράλληλα υπόσχεται ότι θα λάβει μέτρα διεύρυνσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Προς αυτή τη κατεύθυνση, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να παρουσιάζει στην Βουλή ανά εξάμηνο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το χρονοδιάγραμμα και τα προσδοκόμενα έσοδα κάθε αποκρατικοποίησης.

Για το δεύτερο, το μνημόνιο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν μεταβιβάσεις ή διακρατήσεις δημοσίων ακινήτων από άλλους φορείς π.χ. δήμους, εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) ή άλλες εξειδικευμένες εταιρείες, μέχρι να εκασφαλιστεί η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η συγκεκριμένη παράγραφος, εφόσον διατηρηθεί στο μνημόνιο, ουσιαστικά τορπιλίζει το «Παράκτιο Μέτωπο» του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο υπήρξε έμπνευση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη . Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε εναντιωθεί στο σχέδιο αυτό –παρόλο που αποτέλεσε πρωθυπουργική δέσμευση κατά την διατύπωση των προγραμματικών δηλώσεων- χαρακτηρίζοντας το ως κατακερματισμό της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: