29.10.12

Τελευταίες διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση με φόντο τις κόκκινες γραμμές της τροίκας...

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση στη Βουλή του πακέτου των μέτρων έχει αρχίσει για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός των προσεχών ημέρων τα αρμόδια υπουργεία θα αποστείλουν τις ρυθμίσεις στην γραμματεία της κυβέρνησης που θα...
ενοποιήσει το κείμενο του πολυνομοσχεδίου.
Το πακέτο των μέτρων θα έλθει προς ψήφιση στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, στις 5 Νοεμβρίου και θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τις 7 του μήνα.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να φέρει το σύνολο των ρυθμίσεων σε ένα άρθρο.

Νωρίτερα στις 31 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός που περιλαμβάνει και το τμήμα των 13,5 δις που αφορά το 2013.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πάντα να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε το Eurogroup της 12 Νοεμβρίου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις και να μπουν τα ποσά στον λογαριασμό στις 16 του ίδιου μήνα.

Ωστόσο, το μέτωπο με τη ΔΗΜΑΡ δεν έχει κλείσει. Με δεδομένο το όχι της τρόικας σε περαιτέρω αλλαγές, ιδιαίτερα στα θέματα που θέτει η Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Φώτη Κουβέλη εντός της ημέρας, προκειμένου να πάρει την τελική του θέση.

«Δεν ξέρω αν θα καταψηφίσουμε, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτές τις αλλαγές στα εργασιακά» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

«Υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευση, αρκεί αυτή να γίνει σε υψηλό επίπεδο» κατέληξε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο οποίος μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ψηφίσει την περαίτερω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Έσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Τόνισε ακόμα ότι αν τεθεί θέμα στήριξης της κυβέρνησης, η Δημοκρατική Αριστερά θα την στηρίξει.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει σειρά επαφών με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

Αρκετά στελέχη του κόμματος αντιδρούν για τα μέτρα, δίνοντας έμφαση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στο επίδομα γάμου.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν μαραθώνιες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Ο Γ.Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας σύσκεψης, το βράδυ της Κυριακής, τόνισε η τρόικα παραμένει ανυποχώρητη σε τρία σημεία: το 10% του οικογενειακού επιδόματος, την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και την κύρωση από τη Βουλή των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως άφησε να εννοηθεί δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, κατά την τρόικα το πρώτο ζήτημα είναι ήδη νομοθετημένο ενώ το δεύτερο, επίσης κατά την τρόικα, δεν ισχύει σχεδόν πουθενά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: