14.10.12

Με την ψυχή στο στόμα...

Και τώρα τι; Για την ακρίβεια, και τώρα, πότε; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα το οποίο απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών και έχει να κάνει με τον χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της χώρας. «Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα... έλθει» δήλωσε προχθές το βράδυ, έξω από το «Χίλτον» ο πρωθυπουργός. Πότε όμως θα είναι αυτό το «αργά ή γρήγορα»; Υπό τις παρούσες συνθήκες, τα σενάρια είναι τρία, το καλό, το κακό και το …άσχημο..

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, χρονικά προσδιορίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου. Προϋποθέτει, όμως, σχεδόν τον ακατόρθωτο. Δηλαδή, η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 10 μέρες να κάνει ό,τι δεν έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες. Όπερ σημαίνει να διευθετήσει και τις 89 εκκρεμότητες, που προκύπτουν από τη συμφωνία με την τρόικα, να τις ψηφίσει στη Βουλή και να αρχίσει να τις εφαρμόζει. Αν το κάνει, έως τις 18 Οκτωβρίου, που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής, τότε τα 31,5 δισ. ευρώ θα αρχίσουν να ρέουν από το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Το κακό σενάριο «λέει» ότι για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται το χρόνο τους. Όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το εμβόλιμο Eurogroup, κάποια στιγμή στα τέλη Οκτωβρίου, που θα αποφασίσει για την έκθεση της τρόικας και για την προώθηση των εκκρεμοτήτων. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, τα τέλη Νοεμβρίου, ως χρονικός προσδιορισμός έλευσης των χρημάτων στην Ελλάδα διαγράφεται ως ένα ρεαλιστικό σενάριο, το οποίο δύσκολα τελικά θα αποφευχθεί. Το σίγουρο είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών, αυτή τη στιγμή, το θεωρούν και ως το πιο ρεαλιστικό, καθώς γνωρίζουν το βαθμό δυσκολίας των προαπαιτούμενων και συνεπώς, θέλουν «να πατούν στη γη».

Το άσχημο σενάριο είναι αυτό το οποίο υποστηρίζει ότι τα λεφτά δεν πρόκειται να έλθουν πριν από το τέλος Δεκεμβρίου. Όσες προσπάθειες κι αν γίνουν, ό,τι πρωτοβουλίες κι αν αναληφθούν. Κι αυτό γιατί είναι τόσες πολλές οι εκκρεμότητες, που δεν φτάνει ο χρόνος του ενός μηνός για να διευθετηθούν. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα αρχίσει να «μετρά» τα 31,5 δις ευρώ εκεί γύρω στα Χριστούγεννα. Συνυπολογίζοντας ότι τα λεφτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα κρατικά ταμεία, οριακά επαρκούν έως τον Ιανουάριο(και πάλι, εάν επαληθευτεί η αισιόδοξη πρόβλεψη για τις εισπράξεις), αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση διαγράφεται οριακή. Γι αυτό και από εδώ και στο εξής θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος, για να προλάβουν να γίνουν όλα όσα πρέπει. Κυριολεκτικά, με την ψυχή στο στόμα …
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: