17.10.12

Η δίκη για τη φονική έκρηξη στο Μαρί ...


Ξεκίνησε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, η κατάθεση του 9ου μάρτυρα κατηγορίας, συνταγματάρχη Λάμπρου Λάμπρου ο οποίος...
είχε διαδεχθεί τον Ιούνιο του 2010, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου Γιώργο Γεωργιάδη.

Με τη βοήθεια της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας διάβασε στο Δικαστήριο τις καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία μετά τη φονική έκρηξη και είπε ότι ενεπλάκη στο θέμα του φορτίου του πλοίου «Monchegorsk» όταν έλαβε οδηγίες να μεταβεί στο πλοίο για την πραγματοποίηση της νηοψίας τον Φεβρουάριο του 2009 και πως ήταν υπεύθυνος για την καταγραφή, την παραλαβή, την μεταφορά και την εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Λάμπρου είπε ότι ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης ήταν ο άνθρωπος ο οποίος καθόριζε ποια εμπορευματοκιβώτια θα κατέβαιναν από τη στοιβάδα, θα ανοίγονταν και θα γινόταν καταγραφή του υλικού που υπήρχε μέσα σ’ αυτά.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λάμπρου είπε πως «το επίδικο φορτίο του πλοίου ποτέ δεν χρεώθηκε στην Εθνική Φρουρά, ποτέ δεν έγινε διαδικασία για να μπει στο σύστημα συντήρησης της Εθνικής Φρουράς και έτσι δεν παρακολουθείτο από την Εθνική Φρουρά».

Σε άλλη ερώτηση, ο μάρτυρας κατηγορίας απάντησε πως το Μάρτιο του 201, με γερανό που είχε ενοικιαστεί από τον ιδιωτικό τομέα, επτά εμπορευματοκιβώτια κατέβηκαν από τη στοιβάδα στη ναυτική βάση στο Μαρί, λήφθηκαν δείγματα πυρίτιδας από πυροτεχνουργό, σφραγίστηκαν από λειτουργό του Τμήματος Τελωνείου και με το γερανό τοποθετήθηκαν ξανά στη θέση τους.

Οσον αφορά την επιθεώρηση του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου που έγινε από ομάδα από διάφορες υπηρεσίες του κράτους στις 6/7/2011, ο κ. Λάμπρου είπε πως ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον αρχηγό και υπαρχηγό του ΓΕΕΦ, τόσο για τα αποτελέσματα όσο και για τις ομόφωνες αποφάσεις που λήφθηκαν γιατί, όπως εξήγησε ο μάρτυρας, «δεν θέλαμε να μείνουν διαφορές και διαφωνίες που να παρακωλύουν την υλοποίηση των μέτρων που είχαν εισηγηθεί και συμφωνηθεί».

Σημείωσε ακόμα ότι σκοπός της έκθεσης ασφάλειας που συνέταξε στις 6/7/2011 ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, ήταν για να ενημερωθούν ο Υπουργός Αμυνας και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ για τα υλοποιήσιμα μέτρα για τα εμπορευματοκιβώτια «προς αποφυγή μεγαλύτερου κακού».

Διαβάζοντας ενώπιον του Δικαστηρίου τη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία για την υπόθεση στις 15/7/2011, ο Συνταγματάρχης Λάμπρου ανέφερε ότι στις 7/7/2011 ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης παρέδωσε σε δύο επιτελείς του αρχηγού του ΓΕΕΦ, τον αντισυνταγματάρχη Χρήστο Καραγκούνη και τον συνταγματάρχη Βασίλη Βαϊμαρίδη, την έκθεση ασφαλείας που είχε ετοιμάσει μετά την επιθεώρηση του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου στις 6/7/2011 για να την προωθήσουν στον Υπουργό Αμυνας.

Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε ο μάρτυρας, μετά την έκρηξη στις 11/7/2011 οι δύο επιτελείς προσπάθησαν να επιρρίψουν στον ίδιο την ευθύνη της μη έγκαιρης παράδοσης της έκθεσης ασφαλείας στον Υπουργό.

Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο κ. Λάμπρου, ο αντισυνταγματάρχης Βαϊμαρίδης τον κάλεσε στο γραφείο του στις 11/7/2011 για να του παραδώσει όπως είπε, την αλληλογραφία που αφορούσε την έκθεση που υπέβαλε ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης για τη σύσκεψη της 6/7/2011 στη ναυτική βάση, προκειμένου να την στείλει στο Υπουργείο Αμυνας. Ανέφερε ακόμα ότι είχε απαντήσει στον αντισυνταγματάρχη ότι σε μισή ώρα θα μετέβαινε στην Αστυνομία για κατάθεση και να παραδώσει έγγραφα που υπήρχαν στο αρχείο της ΔΥΠ σχετικά με το θέμα, συμπεριλαμβανομένης και της αλληλογραφίας που θα του παρέδιδε. Τότε ο αντισυνταγματάρχης Βαϊμαρίδης «αποτραβήχτηκε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας και του ανέφερε να στείλει την αλληλογραφία επίσημα με διαβιβαστικό στην ΔΥΠ, κάτι που έγινε αφού γύρω στις 18.30 πήρε τηλεφωνική διαβεβαίωση από τον Αντισυνταγματάρχη Νίκο Γεωργιάδη.

Την επομένη μέρα, συνέχισε ο μάρτυρας κατηγορίας ο αντισυνταγματάρχης Καραγκούνης πήρε τηλέφωνο και τού ανέφερε ότι είχε γίνει κάποιο λάθος στη σύνταξη του διαβιβαστικού εγγράφου, με το οποίο θα αποστελλόταν στον ΥΠΑΜ η έκθεση ασφαλείας για τα εμπορευματοκιβώτια, ότι θα πήγαινε να το παραλάβει επίσημα από το γραφείο του, θα ξεχρεωνόταν από την ΔΥΠ και αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις θα επιστρεφόταν στην Διεύθυνση Υλικού Πολέμου.

Όταν όμως, συνέχισε, πέρασαν δυο μέρες και το γραφείο του δεν παρέλαβε το σχετικό έγγραφο αντιλήφθηκε ότι ο λόγος που ο συνταγματάρχης Βαϊμαρίδης ήθελε «με αθώο ύφος» να του δώσει στο χέρι την αλληλογραφία όταν ήταν στο γραφείο του στις 11/7/2011 ήταν για να ισχυριστούν μετά ότι του παρέδωσαν το έγγραφο στις 7/7/2011 και ενώ το είχε στην κατοχή του, παρέλειψε να το διαβιβάσει αρμοδίως για να ενημερωθεί ο Υπουργός Αμυνας.

Δηλαδή, είπε ο συνταγματάρχης Λάμπρου, «θα ήμουν εγώ στο τέλος η κύρια αιτία της καταστροφής, θα έμπαινα φυλακή, θα πλήρωνε η οικογένεια μου, θα στιγματιζόμουν για όλη μου τη ζωή, εάν υπήρχε ζωή, γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνωμοτήσουν με αυτό τον χυδαίο και εγκληματικό τρόπο σε βάρος μου».

Σημειώνεται ότι εναντίον των Καραγκούνη και Βαϊμαρίδη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, οι οποίες τελικά ανεστάλησαν.

Στη συνέχεια της σημερινής διαδικασίας έγινε αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας από τον Γιώργο Γεωργίου, συνήγορο υπεράσπισης του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και του τέως Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού. Ωστόσο, υπήρξε διαφωνία μεταξύ της Κατηγορούσας Αρχής και του συνηγόρου υπεράσπισης με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου να διακόψει προκειμένου να ληφθεί απόφαση επί των ενστάσεων που ήγειρε η Κατηγορούσα Αρχή σε ερωτήσεις της υπεράσπισης.

Η απόφαση δεν έγινε τελικά δυνατό να ληφθεί και θα ανακοινωθεί στην επόμενη δικάσιμο δηλαδή την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012...


Δεν υπάρχουν σχόλια: