17.10.12

Τη στήριξη της Ιταλίας για την κυπριακή ΑΟΖ, έλαβε ο πρόεδρος Χριστόφιας...

Ρώμη: Η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι...
αυτή την υπόσχεση έλαβε από τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Μάριο Μόντι.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, στη Ρώμη, όπου πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι δύο πλευρές προέβησαν σε ανασκόπηση των διμερών τους σχέσεων, εκφράζοντας από κοινού την ικανοποίησή τους για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα ανάπτυξης αυτών των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων, καθώς και των εμπορικών και άλλων ανταλλαγών.

Ανέφερε ακόμη ότι προέβη σε ενημέρωση για το Κυπριακό, ενώ συζητήθηκε και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και η θέση της Κύπρου και της Κυπριακής Προεδρίας στο θέμα αυτό.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δύο πλευρές ανταλλάξανε απόψεις για τα προβλήματα που τους «καίνε», όπως την οικονομική κρίση και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο χώρες.

Συμπλήρωσε πως μεταξύ των Υπουργών των δύο χωρών υπάρχει συντονισμός στις διάφορες ευρωπαϊκές συναντήσεις, κάτι που, όπως ανέφερε, θα συνεχιστεί «διότι έχουμε κοινές απόψεις και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και για το Κοινό Σύστημα Ασύλου και για διάφορα άλλα ζητήματα».

Αναφορικά με την θέση της Ρώμης για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι έλαβε την υπόσχεση ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη».

Συμπλήρωσε πως εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου, ζητώντας παράλληλα να συνεχιστεί μια στάση αρχών της Ιταλίας στο κυπριακό πρόβλημα.

«Είμαι ικανοποιημένος πραγματικά από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ήταν πολύ φιλική, και βλέπουμε μπροστά», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρωθυπουργό Μόντι, η οποία διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, συμμετείχαν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Ρώμη Λεωνίδας Μαρκίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την άφιξη του Προέδρου Χριστόφια και της συνοδείας του στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε τελετή υποδοχής όπου στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές...
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: