11.10.12

Ξαφνική, νέα εμπλοκή με τρόικα...




Λάδι στην φωτιά ρίχνει ο Σταϊκούρας...
Την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας ετοίμαζε το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων του για να ζητήσει περιορισμό στο «μαχαίρι» που πέφτει στις συντάξεις, η Τρόικα ζήτησε να απαλειφθεί η υποχρέωση των ... τραπεζών να επιστρέψουν μέχρι το τέλος του 2012 500 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, προκαλώντας νέα εμπλοκή.

Να σημειωθεί ότι, το υπουργείο Οικονομικών ήταν έτοιμο να ζητήσει τον περιορισμό των περικοπών στις συντάξεις, κυρίως όσον αφορά αυτές που συμφωνήθηκαν λίγο πριν από το Eurogroup. Όμως οι απαιτήσεις της Τρόικας άλλαξαν εκ νέου το κλίμα, και πλέον αναζητούνται νέα,σκληρά μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ…

Πολιτικές προεκτάσεις

Η εμπλοκή που για κάποιους μπορεί να οδηγήσει και σε μείζον πολιτικό θέμα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απείλησε ακόμη και με παραίτηση, εχθές το βράδυ.

Μιλώντας σήμερα στην επιτροπή της Βουλής που συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο Χρ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της απόφασης να καλύψουν το ποσό οι τράπεζες, υποστηρίζοντας αφενός ότι ο νόμος Αλογοσκούφη (που προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών) ισχύει, αφετέρου το ποσό έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012 που τρέχει. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που πρόσφατα άναψε το πράσινο φως για την καταβολή του ποσού. Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι το δίκαιο και η πολιτική ηθική επιβάλλουν σε όλους να συμμετάσχουν στα βάρη της κρίσης.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία χαρακτήρισε «πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες» τις προτάσεις της τρόικας. «Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί αυτονόητη την αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης ότι σε κάθε περίπτωση το ποσό των 555 εκ. ευρώ θα πληρωθεί από τις Τράπεζες και μάλιστα η απόδοση θα γίνει εντός του 2012 ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού», σημείωσε στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρέωση των τραπεζών να επιστρέψουν μέχρι το τέλος του έτους 500 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο με την μορφή μερίσματος από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008 με προνομιούχες μετοχές βάσει του νόμου Αλογοσκούφη, είναι το σημείο τριβής. Οι επικεφαλής της Τρόικας ζητούν μα μην δοθεί αυτό το ποσό γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Στουρνάρα αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταικούρα οι οποίοι κατά τις ίδιες πληροφορίες αντέτειναν πως πρόκειται για έσοδα που έχουν γραφτεί στον προϋπολογισμό του 2012 και συνεπώς θα υπάρξει τρύπα. Στο επιχείρημα αυτό, οι τροϊκανοί φένεται να πρότειναν διάφορες λύσεις, όπως νέος φόρος την μορφή έκτακτης εισφοράς, μείωση των μισθών στους τραπεζοϋπαλλήλους ή έκτακτη εισφορά σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους ώστε να καλυφθεί το κενό.

Και η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο με αποτέλεσμα το θέμα να παραμείνει ανοιχτό και να λήξει χωρίς συμφωνία άλλο ένα ραντεβού.

Όλα θα κριθούν στη σημερινή συνάντηση, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να επισημαίνουν ότι οι συναντήσεις θα είναι καθημερινές. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά επιχειρεί να περιορίσει το σκληρά μέτρα για την νέα χρονιά στα επίπεδα που προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού, δηλαδή στα 7,8 δισ. ευρώ ή λίγο παραπάνω. Και αυτό όταν ήδη η τρόικα έχει πετύχει να ανέβει ο λογαριασμός στα 9 δισ. με την περικοπή των δώρων των συνταξιούχων του ΟΓΑ και το βαθύτερο ψαλίδι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θέλουν ει δυνατόν το πακέτο για το 2013 να ανέβει στα 9,5 δισ., δίνοντας έτσι μια νέα διάσταση θρίλερ σε αυτό τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης, καθώς η τρόικα επιμένει να μην συζητάει το αίτημα της Αθήνας ζητώντας απολύτως εμπροσθοβαρή εφαρμογή των μέτρων.

Έτσι, Γιάννης Στουρνάρας και Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς θα έχουν νέα συνάντηση σήμερα: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή προέβλεπε μέτρα 7,8 δισ. ευρώ. Μετά από ασφυκτικές πιέσεις της τρόικα ο λογαριασμός στα 9 δισ. για το 2013 και τώρα η Αθήνα επανέρχεται ζητώντας να μην αλλάξουν τα αρχικά πλάνα: Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πάντως ότι αυτή την στιγμή μας χωρίζει από την τρόικα «κενό» 800 εκατ. ευρώ. Θέμα που θα πέσει στην συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών με τους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς.

Ο χρόνος όμως πιέζει και η Αθήνα θα πρέπει κάτι να έχει να παρουσιάσει στην Σύνοδο Κορυφής, ώστε να αρχίσουν να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: