10.10.12

Τελική ευθεία για δόση και επιμήκυνση...

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε η Ανγκελα Μέρκελ με την επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα. Η καγκελάριος συνδράμει τις ελληνικές θέσεις για εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ και επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής.
Με τη...
«σφραγίδα» της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, «κλείδωσε» χθες στην Αθήνα η συμφωνία-πακέτο για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει την ψήφιση των μέτρων ύψους 13,8 δισ. ευρώ, την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. και την επιμήκυνση κατά δύο έτη του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.ΣΑΜΑΡΑ - Α.ΜΕΡΚΕΛ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑ - Α.ΜΕΡΚΕΛ

Μέσα σε ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν σε όλα και έστειλαν ένα κοινό μήνυμα αποφασιστικότητας προς τις αγορές αλλά και τους πολέμιους της προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η κυρία Μέρκελ μίλησε ευθέως για πρόοδο της Ελλάδας και για «φως στο βάθος του τούνελ». Εκανε, δε, λόγο και για την ανάγκη υιοθέτησης αναπτυξιακών μέτρων που θα υποστηριχθούν από την Ευρώπη και δη από τη χώρα της. Παράλληλα δηλώσε πεπεισμένη ότι η χώρα μας θα πετύχει τους στόχους της τονίζοντας ότι: «Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ».
Ο Αντ. Σαμαράς με την Α. Μέρκελ βαδίζουν μαζί από το Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο Αντ. Σαμαράς με την Α. Μέρκελ βαδίζουν μαζί από το Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του όχι μόνο για την επιλογή της κυρίας Μέρκελ να επισκεφθεί την Ελλάδα, που ούτως ή άλλως ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης, αλλά και για τα αποτελέσματα της συνάντησης. Δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού γίνονται προκειμένου η χώρα να παραμείνει στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης.

«Ανοιχτή» συζήτηση
Πίσω από τις «κλειστές πόρτες» οι δύο ηγέτες συζήτησαν «ανοιχτά» για όλα. Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στη Γερμανίδα καγκελάριο τη λίστα με τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνησή του και επανέλαβε τη δέσμευση ότι πολύ σύντομα θα έχει κλείσει ο κατάλογος και με τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες -όπως είπε- θα προωθηθούν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.
Εγκάρδια χειραψία του Κ. Παπούλια με την Α. Μέρκελ
Εγκάρδια χειραψία του Κ. Παπούλια με την Α. Μέρκελ

Εθεσε θέμα άμεσης εκταμίευσης της δόσης, ενώ επανέλαβε το αίτημά του για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Καλά πληροφορημένες πήγες αναφέρουν ότι για πρώτη φορά η κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε απολύτως θετική σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τεχνικοί τρόποι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για συμφωνία «πακέτο» και εξήγησε ότι αμέσως μόλις εκπληρωθεί το σύνολο των υποχρεώσεων της χώρας, δεν υπάρχει λόγος για νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση στης δόσης, ούτε βέβαια για απόρριψη του αιτήματος για παράταση. «Ο χρόνος», φέρεται να είπε απευθυνόμενη στον κ. Σαμαρά, «δεν πιέζει μόνο εσάς, αλλά και εμάς και την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετέθη και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα στον μήνα η Ελλάδα θα έχει καλύψει τα κενά που υπάρχουν σε ό,τι αφορά ειδικά τις διαρθρωτικές αλλαγές.

«Τότε, εφόσον και η έκθεση της τρόικας είναι θετική, μπορούμε να προχωρήσουμε (σ.σ.: στην εκταμίευση των 31,5 δισ.) μέσα στον Νοέμβριο», απάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος. Κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας αργότερα αυτήν την αναφορά της κυρίας Μέρκελ, ανέφεραν ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν, η δόση θα φτάσει ακέραιη στην Ελλάδα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.

Διαρθρωτικές αλλαγές
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε στον πρωθυπουργό σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε για τα «κλειστά» επαγγέλματα, για την αναδιάρθρωση των ΟΤΑ, για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας και δη για τον έλεγχο στη φαρμακευτική δαπάνη.

Επανέφερε το θέμα της φορολογικής δικαιοσύνης, λέγοντας ότι δεν είναι ευθύνη της Ευρώπης η άνιση κατανομή των βαρών στους Ελληνες. Σε αυτό το σημείο τη διέκοψε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας ότι μέσα στον μήνα θα είναι έτοιμο ένα πιο απλό και πιο δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στην ανάγκη προώθησης και αναπτυξιακών μέτρων, θέμα με το οποίο συμφώνησε η κυρία Μέρκελ.

Το παρασκήνιο και οι διάλογοι
Το τετ α τετ στο Μαξίμου και η έκπληξη Σαμαρά

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος να μην έφερε τα «δώρα» που ανέμεναν οι πιο αισιόδοξοι στην ελληνική κυβέρνηση (δέσμευση για χρόνο εκταμίευσης δόσης, επιμήκυνση κ.λπ.), αλλά είναι βέβαιον ότι η επίσκεψή της, και μόνον, στην Ελλάδα μετά την πάροδο πέντε δύσκολων ετών αρκεί για να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές, αλλά και σε όσους «έπαιξαν» παιχνίδια εις βάρος της χώρας, την οποία εμφάνιζαν με το «ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης».

Η εικόνα του Ελληνα πρωθυπουργού να περπατά συζητώντας με την κ. Μέρκελ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο έκανε τον γύρο του κόσμου, σπάζοντας τον ιδιότυπο κλοιό απομόνωσης στον οποίo βρισκόταν η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών ξεκίνησαν ουσιαστικά από τη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος κατέβηκε από το αεροσκάφος.

Ο πρωθυπουργός και η κ. Μέρκελ επιβιβάστηκαν στο ίδιο αυτοκίνητο προκειμένου να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μόλις έφτασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο ξεκίνησε η τετ α τετ συνομιλία και μία ώρα αργότερα συνεχίστηκε με τη συμμετοχή των εκπροσώπων και των δύο πλευρών.

Επίσημο γεύμα ουσιαστικά δεν υπήρξε, απλώς βάσει της εθιμοτυπίας του Μεγάρου Μαξίμου προσφέρθηκαν σε όλους «καναπεδάκια» και αναψυκτικά. Από την ελληνική πλευρά στις συζητήσεις οι υπουργοί κ. Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Στυλιανίδης και Σταϊκούρας και από τη γερμανική οι κ. Ζάιμπερτ, Φούχτελ και Λάντρουτ.

Στις τέσσερις ακριβώς ξεκίνησαν οι δηλώσεις και αμέσως μετά, προς γενική έκπληξη, ο κ. Σαμαράς συνόδευσε την κ. Μέρκελ μέχρι το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Σωστή διοίκηση»
Από τις συζητήσεις, όπως βεβαιώνουν παριστάμενοι υπουργοί, δεν έλειψαν και οι φιλοφρονήσεις. «Ασκείς τον σωστό τρόπο διοίκησης. Είσαι πάνω από όλα τα υπουργεία. Αυτό κάνω κι εγώ», είπε κάποια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος στον Ελληνα πρωθυπουργό. «Θέλω πάντα να ξέρω τι γίνεται με τις οδηγίες που δίνω. Δεν αφήνω ποτέ τα θέματα», της απάντησε. Διάλογος ενδεικτικός του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών.

Λίγο αργότερα δε, όταν τελείωσε και η συνάντηση των δύο με τους Ελληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες, ο κ. Σαμαράς είπε στην κ. Μέρκελ ότι θα πρέπει να έχουν συχνή επικοινωνία προκειμένου να υπάρχει κοινός βηματισμός και να λύνονται τα θέματα εν τη γενέσει τους. Η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε απόλυτα και είπε πως «σύντομα θα ξαναμιλήσουν».

Μεταρρυθμίσεις

Αντ. Σαμαράς: «Ηδη αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και ότι η εικόνα της στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί σημαντικά. Επίσης, η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Ο ελληνικός λαός “ματώνει” αυτή τη στιγμή, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας».

Α. Μέρκελ: «Νομίζω ότι πραγματικά διακρίνουμε φως στο τέλος του τούνελ. Εχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου. Καθημερινά υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων».

Εκθεση και χρονοδιάγραμμα

Αντ. Σαμαράς: «Μένουν ακόμα διαρθρωτικά -κυρίως- μέτρα να ληφθούν, προκειμένου να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική. Η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής, πέρα και πάνω από ημερομηνίες».

Α. Μέρκελ: «Το πόρισμα, η έκθεση της τρόικας θα παρουσιαστεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί. Και φυσικά το να δουλεύει κανείς σε βάθος έχει προτεραιότητα από το να είναι απλά γρήγορος. Και ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι φυσικά η δόση, η οποία έπρεπε να είχε καταβληθεί το καλοκαίρι, είναι απόλυτα απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας».

Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

Αντ. Σαμαράς: «Εχθρός μας είναι η ύφεση και στόχος μας το να υπάρχει δυνατότητα στα νέα κυρίως τα παιδιά να βρουν θέσεις εργασίας. Και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από ανάκαμψη και επομένως και μέσα από πόρους που διαθέτει η ΕΕ».

Α. Μέρκελ: «Θα στηρίξουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο ώστε να δοθεί στην Ελλάδα πρόσβαση στις πιστώσεις της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έχουμε αυξήσει το κεφάλαιο κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε βήματα προόδου και στη συνεργασία σε επίπεδο της επενδυτικής τράπεζας KfW».

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ
Η αντοχή του λαού εξαντλείται 

Ο ελληνικός λαός έχει εξαντλήσει την αντοχή του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων που θα δώσουν ελπίδα στον λαό. «Να καταπολεμήσουμε την ανεργία των νέων, που είμαστε πλέον πρωταγωνιστές, ξεπεράσαμε την Ισπανία, και την ανεργία των γυναικών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι επισκέπτεται την Ελλάδα ως φίλος και εταίρος της χώρας και υπογράμμισε: «Γνωρίζω ότι η πορεία του ελληνικού λαού είναι πολύ δύσκολη. Οτιδήποτε μπορούμε, θέλουμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κ. Παπούλιας στην κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο τόνισε την ανάγκη να είναι τα τελευταία μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση, γιατί δεν αντέχει άλλο ο ελληνικός λαός.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ έδειξε κατανόηση στις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας και επανέλαβε την πάγια θέση της για την έκθεση της τρόικας, την οποία όπως είπε «την περιμένουμε».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: