12.10.12

Αντιπαράθεση Ανεξάρτητων Ελλήνων - κυβέρνησης για τον «Καλλικράτη»...

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σε επίκαιρη ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών σχετικά με τις περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, τονίζοντας ότι είναι αδυνατούν οι δήμοι να ...
εξασφαλίσουν τη θέρμανση στις σχολικές τους μονάδες, τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, ή την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Έντονη ήταν η καχυποψία, εκ μέρους των ερωτώντων, για τις κινήσεις του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης Χ. Γ. Φούχτελ και τις επιχειρηματικές επαφές του με δημάρχους.

Ο Β. Καπερνάρος υπενθύμισε την κριτική που είχε ασκήσει η ΝΔ στο σχέδιο «Καλλικράτης», καταλογίζοντας στην τότε κυβέρνηση μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ χωρίς παράλληλη εξασφάλιση πόρων - κάτι που θα μεταβίβαζε το βάρος της χρηματοδότησης στους δημότες - και υποστήριξε πως η ΝΔ ως κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική με αυτήν που κατηγορούσε.

Αντίστοιχα σε παρέμβασή του ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την ΝΔ ότι «δεν έστειλε τον Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, γιατί κατήργησε την ΕΕ, βάζοντας το ΔΝΤ μεσολαβητή για να δανείζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη χώρα μας με 1% και οι γερμανικές τράπεζες να εισπράττουν καπέλο 6%» και συμπλήρωσε πως ό,τι δεν κατάφεραν με το Γ' Ράιχ, θα το πετύχουν με το Δ' Ράιχ». Χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ως διοικητικό βραχίονα των Μνημονίων κι αυτής της νέας τάξης πραγμάτων τον οποίο η ΝΔ πολέμησε και τώρα υπηρετεί.

Ο κ. Καμμένος αμφισβήτησε πως από το δάνειο των 31 δισ. είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι, καθώς τα πέντε δισ. θα διατεθούν για την αποπληρωμή ομολόγου και τα 25 για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε ότι ο «Καλλικράτης» χρήζει βελτιώσεων και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα που επισημάνθηκαν στην επερώτηση.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον ίδιο, η οικονομική αυτοτέλεια και διοικητική αυτονομία των ΟΤΑ είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, η οποία καλείται να δώσει τα νέα ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία στους δήμους για να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους, χωρίς να εξαρτώνται από την καλή βούληση του κράτους. Έτσι, θα υπάρξει «παρατηρητήριο ποιότητας» που θα παρακολουθεί την καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών, θεσμοθέτηση του ισοσκελισμένου απολογισμού, δημοτική ενημερότητα και φορολογική αποκέντρωση. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, εθνική πολιτική είναι η πολιτική που στο τέλος της ημέρας θα παράξει αποτελέσματα για τους Έλληνες και την Ελλάδα.

Όπως είπε ο Ευ. Στυλιανίδης, έχουμε χρέος να παλέψουμε με τα ευρωπαϊκά όπλα, να διαπραγματευτούμε, να διεκδικήσουμε να πείσουμε και όχι να μην προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη μας, να μην κάνουμε αυτοκριτική για τα σφάλματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, και από εμάς και από εσάς.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έχουν, μέχρι στιγμής, καταβληθεί για την πλήρωση των αναγκών των ΟΤΑ, ο κ. Στυλιανίδης επικαλέστηκε επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, «όπου πραγματικά γίνεται παραδοχή πως η κυβέρνηση έδειξε πως ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα των δήμων με πρακτικά βήματα».

Τέλος σε ό,τι αφορά στις επαφές του Χ. Γ. Φούχτελ με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε πως έχει υπογραφεί διμερής συμφωνία με τη Γερμανία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και έχει συσταθεί Ελληνογερμανική Συνέλευση για την Αυτοδιοίκηση.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: