3.10.12

Το Χαλέπι φέρεται να επισκέφθηκε ο Ασαντ...

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ επισκέφθηκε την πόλη Χαλέπι για να δει από κοντά τις μάχες ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους αντάρτες και διέταξε να σταλούν στην πόλη 30.000 άνδρες ως ενισχύσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Ντιάρ στο Λίβανο. Εν τω μεταξύ, τα...
κρατικά ΜΜΕ της Συρίας δεν έκαναν καμιά αναφορά στην επίσκεψη αυτή.

Οι συγκρούσεις και οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει στην Παλιά Πόλη στο Χαλέπι έχουν καταστρέψει μέρος της ιστορικής σκεπαστής αγοράς, τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco.

Την ίδια ώρα ο πρώην πρωθυπουργός του Σύρου προέδρου, Ριάντ Χιντζάμπ, ανέφερε ότι ο Ασαντ απέρριψε τον περασμένο Ιούλιο την πρόταση ανώτερων στελεχών του καθεστώτος να επιδιώξουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Ο Ριάντ Χιντζάμπ, ο οποίος αυτομόλησε στις αρχές Αυγούστου, ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ότι ο θάνατος του υπουργού Αμυνας Νταούντ και του αναπληρωτή του, που ήταν συγγενικό πρόσωπο του Ασαντ, από βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό, τον είχε πείσει ότι δεν υπήρχε καμία στρατιωτική λύση στην κρίση.

Όπως είπε συναντήθηκε με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του αντιπροέδρου Φαρούκ αλ-Σάρα, του επικεφαλής του κοινοβουλίου και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ και συμφώνησαν να ζητήσουν από τον Ασαντ να αρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον Χιτζάμπ, ο Μπασάρ Αλ-Ασαντ απέρριψε οποιαδήποτε μορφή διαλόγου με την αντιπολίτευση, είτε εντός είτε εκτός, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν διαπραγματεύομαι με μια διαιρεμένη αντιπολίτευση. Δεν είναι μια πατριωτική αντιπολίτευση και είναι οπλισμένοι».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες, έχουν σκοτωθεί τους 18 μήνες που διαρκούν οι συγκρούσεις στη Συρία. Συγκεκριμένα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.257 πολίτες, 7.578 στρατιώτες και 1.187 λιποτάκτες ενώ μόνο το Σεπτέμβριο έχασαν τη ζωή τους 4.727 άνθρωποι.

Ο απολογισμός δεν περιλαμβάνει «τις εκατοντάδες πτώματα που ανακαλύπτονται σε όλη τη Συρία, ούτε τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εξαφανιστεί», σημείωσε το Παρτηρητηρίο.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι επέμεινε ότι πολλές αραβικές και δυτικές χώρες «υποστηρίζουν τους τρομοκράτες εναντίον της Συρίας και του λαού της» προσθέτοντας πως «η Συρία πληρώνει το τίμημα για τη στάση της και υπάρχουν πλευρές που δεν θέλουν η χώρα να μπει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ υποστήριξε, μιλώντας στο αλ Τζαζίρα, ότι ο πόλεμος δεν είναι ο τρόπος για την επίλυση της κρίσης στη Συρία και πρόσθεσε ότι ο εθνικός διάλογος που θα οδηγήσει σε εκλογές είναι ο μόνος δρόμος.

Τέλος ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι, κατά την έναρξη της 3ης Συνόδου Aspa στην Λίμα, εκτίμησε ότι η κρίση στην Συρία ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τη Συρία αλλά και για ολόκληρη την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: