10.10.12

Νέα μέτρα στην Ιταλία...



Νέα μέτρα ύψους έντεκα δισεκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε η κυβέρνηση Μόντι, σε συνεδρίαση η οποία ολοκληρώθηκε στις δυο μετά τα μεσάνυχτα.

Παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του... υπουργού Οικονομικών Βιττόριο Γκρίλι, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, αποφάσισε την αύξηση στον φόρο προστιθέμενης αξίας, κατά μια μονάδα, από το 21% στο 22%.

Μέτρο που πρόκειται εν μέρει να «εξισορροπηθεί» από την μείωση των πιο χαμηλών φορολογικών κλιμάκων: η βασική φορολόγηση του εισοδήματος, περιορίζεται από το 23% στο 22% και από το 27% στο 26% ενώ το αφορολόγητο όριο παραμένει στις 7.500 ευρώ.

Προβλέπονται, παράλληλα, περικοπές στην δημόσια υγεία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων, «πάγωμα» των μισθών δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014, ενώ επιβεβαιώνεται και η φορολόγηση των ακινήτων που η Καθολική Εκκλησία χρησιμοποιεί για εμπορικές και προσοδοφόρες δραστηριότητες.

Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αποφάσισε, να απαγορεύσει κάθε νέα αγορά ακινήτων και Ι.Χ αυτοκινήτων από μέρους της δημόσιας διοίκησης.

Μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα σπατάλης και υπεξαίρεσης σε πολλές περιφέρειες της χώρας, αυξάνονται, κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ οι περικοπές των κονδυλίων του δημοσίου προς στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, τέλος, επιβεβαίωσε και επίσημα ότι πρόκειται να υιοθετήσει τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, γνωστό ως Tobin Tax, ενώ ενέκρινε και τον διορισμό ειδικού «επιτρόπου κατά της διαφθοράς», ο οποίος θα πρέπει να ελέγχει δαπάνες και αποφάσεις όλης της ιταλικής δημόσιας διοίκησης.

«Αν δεν δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στα καθημερινά αιτήματα των εργαζομένων, παραμένει πιθανή η προσφυγή σε πανιταλική απεργία», δήλωσε η γραμματέας του συνδικάτου Cgil Σουζάνα Καμούσσο, αμέσως μετά την παρουσίαση των νέων οικονομικών μέτρων.

  ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: