20.10.12

ΛΑΜΙΑ: Έκαναν τη Λιτανεία με φωτοτυπία εικόνας του Αγ. Λουκά ...

Η εικόνα δεν ήταν φωτοτυπία, άλλα μεταξοτυπία...λέει η Μητρόπολη!
Ιδιαίτερα ενοχλημένη δείχνει η Μητρόπολη, για το θέμα που προέκυψε με την Λιτανεία του αντίγραφου της εικόνας του Αγίου Λουκά (Διαβάστε εδώ την σχετική ανάρτηση).
Ουσιαστικά ρίχνει την ευθύνη στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Διαβάστε παρακάτω πως σχολιάζει το θέμα στο site της Μητρόπολης:..
.Με αφορμή σχόλια τοπικής εφημερίδος σχετικά με το αντίγραφο της εικόνος του Ευαγγελιστού Λουκά με το οποίο έγινε η μεγαλόπρεπη λιτανεία, η Ιερά Μητρόπολη δηλώνει τα εξής: Η ιερότητα και η πνευματική αξία μιας εικόνος δεν έγκειται στα υλικά με τα οποία έχει κατασκευασθεί η εικόνα αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο. Η διαφορά πρωτοτύπου και αντιγράφου ευρίσκεται στο χρόνο κατασκευής της εικόνος ή ακόμα και στην δυνατότητα του αγιογράφου να αποδώσει με ακρίβεια το πρωτότυπο. Στην περίπτωσή μας το αντίγραφο ήτανε μεταξοτυπία. Η πρωτότυπη εικόνα του Ευαγγελιστού Λουκά δεν έχει ιδιαίτερη αρχαιότητα διότι είναι έργο του έτους 1863. Την εικόνα αυτή η οποία με την πάροδο του χρόνου είχε φθαρεί, την συντήρησε πρόσφατα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με την επέμβαση ειδικών Επιστημόνων συντηρητών και την ετοποθέτησε σε μαρμάρινο καλλιτεχνικό προσκυνητάριο, ασφαλίζοντάς την με ειδική τοποθέτηση. Επειδή λοιπόν η ειδική θήκη που απαιτείται για την περιφορά της Εικόνος, η οποία την προφυλλάσει από εκδηλώσεις ευλάβειας των πιστών (ράντισμα με αρώματα κ.λπ.) δεν έχει ακόμα επισκευασθεί, απεφάσισε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο να χρησιμοποιηθεί για την περιφορά αντίγραφο του πρωτοτύπου. Σύντομα θα κατασκευασθεί θήκη με τζάμι για την ασφαλή λιτάνευση της πρωτοτύπου Εικόνος του Αγίου Λουκά.
lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: