18.10.12

Στήριξη από τον Μάρτιν Σούλτς ζήτησαν δικαστές και εισαγγελείς...


Επιστολή για την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα και ειδικότερα για την κρισιμότητα της κατάστασης στη Δικαιοσύνη μετά το νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί με τις νέες σχεδιαζόμενες περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, έστειλε η...
πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Βασιλική Θάνου, στον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Martin Schulz.

Στην επιστολή της η κ. Θάνου σημειώνει ότι «ο Ελληνικός λαός, παρότι δε φέρει καμία ευθύνη για την κακοδιαχείριση στα δημόσια οικονομικά, η οποία προκάλεσε την οικονομική κρίση, εν τούτοις επιβαρύνεται συνεχώς με οικονομικά μέτρα», τα οποία όπως επισημαίνει επιβάλλονται «κατά τρόπο άνισο» στις ίδιες κατηγορίες του πληθυσμού, δηλαδή σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (εν ενεργεία και συνταξιούχους).

Στην συνέχεια η πρόεδρος της ΕΔΕ, σημειώνει πως «στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, που επιβλήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, οι αποδοχές των δικαστών μειώθηκαν σε ποσοστό 38%», ποσοστό που όπως επισημαίνει η κ. Θάνου, είναι το υψηλότερο σε ολόκληρο τον Δημόσιο τομέα.

Επικαλούμενη στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ένωση, η κ. Θάνου επισημαίνει ακόμη στην επιστολή της προς τον κ. Schulz πως και «σε όσες χώρες έχουν επιβληθεί μέτρα λιτότητας, οι μισθοί των Δικαστών είτε δεν έχουν μειωθεί (πχ Ισπανία και Γαλλία) είτε έχουν μειωθεί σε λογικά ποσοστά (Πορτογαλία: 10%, Ιρλανδία: 16% για τον πρώτο βαθμό και 23% για τον ανώτατο, πλην όμως και πάλι οι μισθοί των Δικαστών στη χώρα αυτή είναι υπερδιπλάσιοι των Δικαστών στην Ελλάδα)».

Η πρόεδρος της ΕΔΕ ζητεί την στήριξή του κ. Schulz «στο σοβαρό αυτό ζήτημα», το οποίο όπως τονίζει, η Ένωση έχει ζητήσει από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να τεθεί, με σχετική ερώτηση, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια

Εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι των έξι δικαστικών ενώσεων είχαν χθες συνάντηση με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων ενημέρωσαν τον κ. Παπούλια ότι οι κινητοποιήσεις των δικαστικών λειτουργών συνεχίζονται διότι, «παρά τη συνταγματική κατοχύρωση του Μισθολογίου τους από το άρθρο 88§2 του Συντάγματος και παρά την επιβληθείσα ήδη περικοπή αυτού σε ποσοστό 38% η Κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα μείωση ποσοστού άνω του 22%».

Δεν υπάρχουν σχόλια: