6.10.12

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας...

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η νέα τρίωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι όροι της ... ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει τη σχετική προεργασία και σήμερα, Σάββατο, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι κρίσιμες πτυχές του εγχειρήματος.

Η χθεσινή πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για την Eurobank μετά την ανακοίνωση της έναρξης των συζητήσεων της Credit Agricole με την Alpha Bank για την Εμπορική διαμορφώνουν τις συνθήκες επιτάχυνσης και των πολιτικών αποφάσεων για το τραπεζικό σύστημα.

Στη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας θα εξετασθούν θέματα που αφορούν στην τιμή, με την οποία θα αποκτήσει μετοχές το Ταμείο Χρηματοδοτική Στηρίξεως, το ποσοστό της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, το επιτόκιο για την επαναγορά των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοδοτική Στηρίξεως, τα δικαιώματα μελλοντικής αποκτήσεως (warrants), αλλά και ο βαθμός χρησιμοποιήσεως των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων στην διαδικασία (coco's).

Πάντως, τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις τραπεζικές επισφάλειες, αλλά και η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα κρίνουν το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα

Η τρόικα πιέζει ώστε ο προϋπολογισμός του 2013 να περιλαμβάνει μέτρα 9 δισ. ευρώ, έναντι 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο προσχέδιο. Αν τελικώς γίνει αυτό, τότε η ύφεση το 2013 θα είναι υψηλότερη από το 3,8% που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στην πεντάωρη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή εξετάστηκαν οι οι διαρθρωτικές αλλαγές, ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, οι δαπάνες που αφορούν σε υποχρεώσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Επίσης, έγινε αναλυτική παρουσίαση για την πορεία των εσόδων.

«Σε όλες τις ενότητες υπάρχει ακόμα κενό» είπε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου.

Κρίσιμη εβδομάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι την ερχόμενη Δευτέρα, στο Eurogroup, «να υπάρξει διαπίστωση της προόδου» και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου.

Πάντως, νωρίτερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με δηλώσεις τους στο Reuters, έλεγαν ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να αναμένονται μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18-19 του μηνός, ενώ υπογράμμιζαν ότι δεν εξετάζουν σενάριο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, όπου η Ελλάδα και η Ισπανία θα είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου, θα πρέπει να αναμένεται διεξοδική συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Η σχετική συζήτηση, όπου θα λάβουν επίσης μέρος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι εκπρόσωποι της τρόικας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν για την πορεία των διαβουλεύσεων στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των κοινοτικών αποφάσεων για την Ελλάδα, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν τις επηρεάζουν.

Θετικό είναι το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα έρθει στην Αθήνα (για πρώτη φορά από την έκρηξη της ελληνικής κρίσης πριν τρία χρόνια) την επόμενη Τρίτη.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να «κλειδώσει» η καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς και η διετής επιμήκυνση του Μνημονίου..

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: