15.10.12

Σύγκρουση για τις απολύσεις στο Δημόσιο και τα εργασιακά...

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την Τρόικα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Πειραιώς, η... συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τη γγ του υπουργείου Α. Στρατινάκη.

Νωρίς το απόγευμα αναμένεται συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η σύσκεψη της ομάδας Τόμσεν με τον Γιάννη Βρούτση διακόπηκε έπειτα από 3 ώρες συνομιλιών όταν διαπιστώθηκε εμπλοκή λόγω μεγάλων διαφωνιών εκ μέρους της Τρόικας για τα εργασιακά και ειδικά στο κομμάτι των αποζημιώσεων και των τριετιών, ενώ υπήρξε και εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος νωρίτερα το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε ότι σώζονται οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, χαρακτήρισε σφοδρές τις πιέσεις εκ μέρους της Τρόικας, ιδίως στα θέματα αποζημιώσεων και ωριμάνσεων, κάτι που κατά την άποψή του πρέπει να τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών!

Ακολούθως οι δύο πλευρές επέστρεψαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αλλά παρότι έγινε και δεύτερη προσπάθεια για συνέχιση της διαπραγμάτευσης, διαπιστώθηκε και πάλι εμπλοκή με αιχμή το θέα των αποζημιώσεων και των τριετιών. Η τρόικα επιμένει στη μείωση του ύψους των αποζημιώσεων κατά 50% - μέτρο που ενδέχεται να ισχύσει και αναδρομικά για τους απολυμένους των τελευταίων μηνών που δεν έχουν εισπράξει το σύνολο της αποζημίωσής τους - ενώ κατ’ εξαίρεση, όπως επισημαίνει και στο σχέδιο μνημονίου που απέστειλε στην κυβέρνηση, προβλέπει επιπλέον μπόνους 3.600 ευρώ για τους εργαζόμενους που δικαιούνται ως αποζημίωση μισθούς πάνω από 12 μήνες. Οι αξιωματούχοι πιέζουν επίσης για κατάργηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό με μεταβατική περίοδο από το 2013 έως το 2015. Από αυτό το χρονικό όριο και μετά θα ισχύει μόνο ο εθνικός κατώτατος μισθός των 586 ευρώ και οποιεσδήποτε επιπλέον αποδοχές θα αποτελούν αντικείμενο ατομικής η επιχειρησιακής διαπραγμάτευσης. Επίσης επιμένει για μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασίας και την αύξηση των εργασίμων ημερών στις 6 μέρες την εβδομάδα .

Διαβάστε εδώ το memorandum της Τρόικας για τα εργασιακά:


Στο ενδιάμεσο πάντως από τη σύσκεψη με την Τρόικα αποχώρησε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, καθώς κατεγράφη εμπλοκή και ως προς το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης περί των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων! Ο κ. Μανιτάκης μάλιστα, εξερχόμενος του υπουργείου, ερωτήθηκε εάν προτιμά να κάνει μειώσεις μισθών αντί για απολύσεις στο Δημόσιο και απάντησε : «Προτιμώ να κάνω ό,τι πρέπει να γίνει…»

Μετά το πέρας της συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη με τα στελέχη της Τρόικας, ο υπουργός επικοινώνησε αρκετές φορές με τον κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο, στενό συνεργάτη του κ. Φώτη Κουβέλη και εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Μανιτάκης ενημέρωσε εκτενώς για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και επιβεβαίωσε, και σε αυτή τη φάση, την απόλυτη πολιτική στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς στους χειρισμούς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την έντονη φημολογία για παραίτηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν φαίνεται να τίθεται τέτοιο ζήτημα. Μάλιστα εκφράζεται η πεποίθηση ότι την Δευτέρα, οπότε κλείστηκε νέο ραντεβού του κ. Μανιτάκη με την Τρόικα, θα έχει κλείσει κάθε εκκρεμότητα που αφορά στον δημόσιο τομέα. Η τελική απόφαση αναμένεται να περιλαμβάνει το μέτρο της διαθεσιμότητας. Η έκταση της διαθεσιμότητας δεν θα ξεπερνά τον αριθμό των 5000 δημοσίων υπαλλήλων και θα είναι μια συμβολική ενέργεια που θα έχει ως στόχο να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως και να έχει οι πυρετώδεις συσκέψεις πάντως σηματοδοτούν την προσπάθεια για να κλείσει άμεσα το «πακέτο μέτρων» που οι Τροικανοί προβάλλουν ως προαπαιτούμενο για την συνέχιση της στήριξης της χώρας και για την καταβολή της δόσης στο τέλος Οκτωβρίου.

Το σύνολο των μέτρων για την τετραετία δηλαδή με επιμήκυνση των δύο χρόνων που φαίνεται η τρόικα να συμφωνεί, φθάνει τουλάχιστον στα 18 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, από τα οποία τα μισά θα τα πάρουμε το 2013.

Επιπλέον μέτρα λόγω τρύπας στον ΕΟΠΥΥ ζητά η τρόικα αλλά η Κυβέρνηση αυτή την στιγμή λέει ότι τα βγάζει από αλλού (μείωση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).

Σε κάθε περίπτωση, η σκληρή διαπραγμάτευση για το ύψος των αποζημιώσεων εξελίσσεται σε… «μητέρα των μαχών»!

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: