25.10.12

«Οχι» σε επαναγορά χρέους από τον Νταλάρα...

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου απέρριψε την επαναγορά χρέους από την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε σχετική πρόταση από τις ευρωπαϊκές Αρχές .
H... καλύτερη χρήση για τυχόν πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ελλάδα θα ήταν να επενδυθούν κατά τρόπο που να μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας και όχι για την επαναγορά χρέους, κάτι που σε τελική ανάλυση δεν επιλύει το ίδιο το σημερινό πρόβλημα», είπε ο Τσαρλς Νταλάρα σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης.

«Από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε η αναδιάρθρωση χρέους που διαπραγματευτήκαμε (σ.σ. τον περασμένο Φεβρουάριο), οι απαιτήσεις ιδιωτών έχουν μειωθεί, από αρκετά πάνω το μισό των συνολικών απαιτήσεων της κυβέρνησης, σε κάτι πλησιέστερο στο ένα τέταρτο», όπως υπενθύμισε.

Τα σχόλιά του ήρθαν ως απάντηση στην πρόσφατη πρόταση του Γερμανού μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν, να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα μέρος των κονδυλίων που της δανείζει η τρόικα, ώστε να επαναγοράσει τίτλους του ελληνικού δημοσίου από την δευτερογενή αγορά σε χαμηλές τιμές, μειώνοντας έτσι και το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και το κόστος δανεισμού, αφού δεν θα πληρώνει πλέον τόκους για τους συγκεκριμένους τίτλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: