12.10.12

Έξαλλος ο Στουρνάρας με το «φάλτσο» Μουσουρούλη...

Άνω-κάτω Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών από το «φάλτσο» Μουσουρούλη περί του αιτήματος χαμηλόβαθμων στελεχών της τρόικας για εκκένωση των αραιοκατοικημένων νησιών. Μέχρι και τις Βρυξέλλες έφτασε το θέμα.

Το... μεσημέρι της Πέμπτης και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών είχε την καθιερωμένη συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες και όλο το οικονομικό επιτελείο για την προετοιμασία της συζήτησης αφού ακόμη υπάρχουν σοβαρά κενά στο «πακέτο» των μέτρων.

Συνεργάτες του, ενημέρωσαν τον κ. Στουρνάρα για κάποιες «περίεργες πληροφορίες» που κυκλοφόρησαν σε δημοσιογραφικά γραφεία περί της… αποκάλυψης του Κωστή Μουσουρούλη ότι χαμηλόβαθμα μέλη τεχνικού κλιμακίου της τρόικας μετέφεραν σε στελέχη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας τη «λύση» της εκκένωσης νησιών που έχουν λιγότερους από 150 κατοίκους προκειμένου να μην επιβαρύνεται πλέον το κράτος με τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών.

Η αντίδραση ήταν έντονη και όταν αργότερα ενημερώθηκε ο κ. Μουσουρούλης επιχείρησε να… απαξιώσει την αναφορά την οποία όμως φρόντισε να μεταφέρει σε ένα ακροατήριο 70 και πλέον ανθρώπων που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη θάλασσα στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά.

Τα… νέα δεν άργησαν να φτάσουν στην οδό Νίκης. Ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του real.gr, αντέδρασε στην αρχή με αμηχανία καθώς δεν ήθελε να πιστέψει αυτό που άκουσαν τα αφτιά του.

Στη συνέχεια όμως και αφού έσπευσε να ενημερώσει το Μαξίμου, βγήκε εκτός εαυτού με το «φάλτσο» του συναδέλφου του το οποίο έκανε άνω κάτω την κυβέρνηση αφού το θέμα έφτασε μέχρι και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έδωσε και την εντολή να «μαζευτεί» πάραυτα το θέμα με μία ξεκάθαρη και σαφή δήλωση από τον κ. Μουσουρούλη.

Σίμος Κεδίκογλου και Δημήτρης Σταμάτης επικοινώνησαν με τον υπουργό Ναυτιλίας από τον οποίο ζήτησαν εξηγήσεις για το τι είπε ή τι δεν είπε στην εκδήλωση του Πειραιά την ώρα που τα μαντάτα είχαν φτάσει ήδη στις Βρυξέλλες καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν ευρωβουλευτές που επικοινώνησαν με την Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν για το τι ακριβώς συνέβη με αυτή την «αποκάλυψη». Λίγο αργότερα, το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωνε, μέσω twitter, ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα είναι «εκτός πραγματικότητας»…

Στο Μέγαρο Μαξίμου «τραβούσαν τα μαλλιά τους» με τη συγκεκριμένη εξέλιξη την οποία πολλοί έσπευσαν να αποδώσουν σε «απειρία» του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ο οποίος βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση αφού για πρώτη φορά κλήθηκε να χειριστεί μία σοβαρή κρίση που μάλιστα ξεκίνησε από τον ίδιο.

Τα επιχειρήματα που μετέφερε στο επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν ήταν ιδιαίτερα πειστικά. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού έλεγαν αργότερα πως «ποτέ η τρόικα δεν ζήτησε κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση». Στο μεταξύ και ενώ ο κ. Στουρνάρας περίμενε την τρόικα στο υπουργείο έδωσε εντολή να βγει αμέσως ανακοίνωση διάψευσης προκειμένου το θέμα να μην αρχίσει να αναπαράγεται και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μέχρι εκείνη την ώρα ο Κωστής Μουσουρούλης δεν είχε κάνει καμία επίσημη τοποθέτηση…

Στην ουσία της υπόθεσης: Στελέχη του υπουργείου που βρέθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη επιμένουν ότι η «ιδέα» ακούστηκε και μάλιστα από χείλη στελέχους της τρόικας που ανήκει στην ομάδα της Ε.Ε. Οι αντιδράσεις ήταν εντονότατες και η συζήτηση δεν επεκτάθηκε αφού όλοι κατάλαβαν αμέσως την ιδιομορφία της ελληνικής ακτογραμμής.

Τότε γιατί ο κ. Μουσουρούλης επέλεξε να κάνει αυτή την «αποκάλυψη» χθες; Απάντηση ξεκάθαρη δεν υπάρχει: Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται καθημερινά μπροστά σε νέα εμπόδια από την τρόικα, ένας υπουργός προκαλεί τεράστια αναταραχή στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών ίσως επειδή ήθελε να δείξει το επίπεδο των θεμάτων που βάζουν στο τραπέζι τα κλιμάκια της τρόικας που πηγαίνουν στα υπουργεία.

Στο ερώτημα εάν «ήταν η κατάλληλη ώρα και στιγμή να γίνει μία τέτοια δήλωση» συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν έδιν


αν απάντηση. Απλά, σήκωναν τα χέρια ψηλά…


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: