5.10.12

Μεγάλη διαδήλωση στην Ιορδανία...

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Αμμάν της Ιορδανίας έπειτα από κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, που είχαν προαναγγείλει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στη χώρα από την έναρξη της «Αραβικής Ανοιξης».
Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας εν αναμονή της...
διαδήλωσης, που άρχισε μετά την εβδομαδιαία προσευχή των μουσουλμάνων, και στην οποία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανέμεναν η συμμετοχή να ξεπεράσει τα 50.000 άτομα.

Χθες, ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτήματα για πάταξη της διαφθοράς και ευρείες μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε τη διάλυση του Κοινοβουλίου και προκήρυξε πρόωρες εκλογές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ημερομηνία.

Το πολιτικό σκέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, που επιθυμεί συνταγματική μεταρρύθμιση, έχει δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές εκτός αν αλλάξει το πολιτικό σύστημα ώστε ο πρωθυπουργός να εκλέγεται και όχι να διορίζεται από το βασιλιά.

Ο βασιλιάς δήλωσε πρόσφατα ότι ο πρωθυπουργός θα εκλεγεί μόλις αναδειχθεί νέο κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από τέμενος Αλ Χουσέινι, υψώνοντας μία μεγάλη επιγραφή, στην οποία συνοψίζονταν τα αιτήματά τους: «Δημοκρατικός εκλογικός νόμος, αλλαγές στο Σύνταγμα, αιρετές κυβερνήσεις, ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, Συνταγματικό Δικαστήριο, μία αποτελεσματική μάχη κατά της διαφθοράς και να μην εμπλέκεται η Ασφάλεια στην πολιτική ζωή».

«Είναι 20 μήνες που διαδηλώνουμε και εσείς δεν έχετε καταλάβει τίποτε», «Σταματήστε να μας κλέβετε», διάβαζε κανείς σε άλλες επιγραφές. «Θέλουμε ένα Σύνταγμα προτού ξεσηκωθεί ο λαός», και «θέλουμε μεταρρύθμιση του συστήματος», ήσαν κάποια από τα συνθήματα του πλήθους.

Από τον Ιανουάριο του 2011 έχουν σημειωθεί αρκετές διαδηλώσεις στην Ιορδανία, αλλά συνήθως ήταν σχετικά μικρές και δεν απέκτησαν το δυναμισμό των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο ή τη Λιβύη. Οι διαδηλωτές αξιώνουν οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, όχι ωστόσο την εκθρόνιση του βασιλιά....
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: