21.10.12

Ψάχνουν δουλειά στην ...Αλάσκα!...

Εκεί οδηγεί η οικονομική κρίση: Πατρινοί αναζητούν δουλειά στην Αλάσκα, ως ...αλιείς καβουριών!

Δεν πρόκειται για ανέκδοτο, αλλά για μια νέα επαγγελματική ευκαιρία που ... ορθώνεται στην εποχή της ανεργίας και που όσο προσοδοφόρα είναι, άλλο τόσο είναι και επικίνδυνη!
Μεγάλη παρέα συμπολιτών λοιπόν, ανάμεσά τους και ο αδελφός υποψήφιου βουλευτή Αχαΐας κατά τις τελευταίες εκλογές, εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να απαντήσουν θετικά στην πρόταση για επαγγελματική αποστολή στην Αλάσκα, όπου αλιεύονται τα βασιλικά καβούρια!
Το «Crab fishing» στην Αλάσκα, θεωρείται το πιο προσοδοφόρο
αλλά και επικίνδυνο ψάρεμα στον κόσμο. Η μέθοδος είναι η ακόλουθη: Μικρά αλιευτικά ποντίζουν κλουβιά, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες κυρίως στην περιοχή του Bristol Bay.
Η αμοιβή των αλιέων είναι άκρως δελεαστική, αφού η αμοιβή μπορεί να φθάσει και τις 7.000 ευρώ, κατά την σύντομη χρονικά περίοδο που
διαρκεί το ψάρεμα!
Περίπου 15 περίπου ημέρες διαρκεί κάθε χρόνο το ψάρεμα, και οι αλιείς δουλεύουν σχεδόν ακατάπαυστα, με ελάχιστες ώρες ύπνο και μέσα σε συνθήκες θύελλας. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας αυτής της εργασίας, είναι το ποσοστό των ατυχημάτων, που αγγίζει το 75%.
Όποιος ψαράς έχει την ατυχία να πέσει στην θάλασσα, πολύ δύσκολα θα γυρίσει ζωντανός: Τα τεράστια κύματα και οι παγωμένες θερμοκρασίες που επικρατούν, δεν αφήνουν πολλές πιθανότητες σε οποιονδήποτε ψαρά, όσο έμπειρος και να είναι, να επιζήσει... Ας σημειωθεί, ότι οι θερμοκρασίες που επικρατούν στα παγωμένα νερά, αγγίζουν ή και ξεπερνούν τους -30 βαθμούς Κελσίου!
Κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τις στατιστικές, ένας ψαράς πεθαίνει κάθε εβδομάδα κατά την περίοδο της αλιείας στην παγωμένη Αλάσκα κατά τις επιχειρήσεις αλίευσης των κόκκινων βασιλικών καβουριών, που πραγματοποιείται στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας.
Όσο για την τιμή τους στο εμπόριο, η ψίχα του βασιλικού καβουριού που θεωρείται ανώτερη και από αυτή του αστακού, κοστίζει από 50 έως 60 ευρώ το κιλό!
dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: