2.10.12

Το οργανωμένο έγκλημα πίσω από την αποψίλωση τροπικών δασών...

Η ξυλεία που διακινείται παγκοσμίως προέρχεται σε ποσοστό 15 - 30% από παράνομες δραστηριότητες, ενώ όλο και περισσότερες επιχειρήσεις παράνομης υλοτομίας στα τροπικά δάση διεξάγονται με την καθοδήγηση ομάδων οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με...
νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και της INTERPOL.

Σύμφωνα με τους δύο οργανισμούς, το εμπόριο παράνομης ξυλείας αποφέρει κάθε χρόνο μεταξύ 30 δισ. και 100 δισ. δολαρίων, υπονομεύοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για προστασία των δασών από την αποψίλωση στις σημαντικότερες τροπικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Αμαζονίου, της κεντρικής Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Στις περιοχές αυτές, το οργανωμένο έγκλημα βρίσκεται πίσω από το 50 - 90% της παράνομης υλοτομίας.

«Η παράνομη υλοτομία δεν περιορίζεται, αντιθέτως βρίσκεται σε έξαρση καθώς τα καρτέλ γίνονται όλο και πιο οργανωμένα, μεταξύ άλλων καλύπτοντας τις παράνομες δραστηριότητές τους προκειμένου να αποφύγουν τις αστυνομικές αρχές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο», γράφουν οι Αχίμ Στάινερ και Ρόναλντ Νομπλ, επικεφαλής της UNEP και της INTERPOL αντίστοιχα.

Στην πολιτεία Παρά της Βραζιλίας, τα καρτέλ κατόρθωσαν με άδειες, τις οποίες απέσπασαν με παράνομα μέσα, να κλέψουν περίπου 1,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ξυλείας, το 2008. Ένα χρόνο αργότερα, οι βραζιλιάνικες αρχές αποκάλυψαν απάτη με τη συμμετοχή 3.000 εταιριών, οι οποίες έστελναν φορτία παράνομης ξυλείας σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Ασία, «βαπτίζοντας» μάλιστα το ξύλο «οικολογικά πιστοποιημένο».

Οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Πράσινος Aνθρακας, Μαύρο Εμπόριο» ζητούν τη συγκρότηση μιας διεθνούς αστυνομικής δύναμης, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με την καταπολέμηση του προβλήματος. Επισημαίνουν ότι, εάν οι χώρες που πλήττονται δεν κάνουν συντονισμένη προσπάθεια, τα καρτέλ θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους μετακινούμενες από τη μία περιοχή στην άλλη προκειμένου να καλύπτουν τα ίχνη τους.

«Όσο τα κέρδη από την παράνομη υλοτομία παραμένουν υψηλά και οι πιθανότητες σύλληψης τόσο μικρές, δεν υπάρχουν κίνητρα για την εγκατάλειψη τέτοιων παράνομων πρακτικών», προειδοποιούν UNEP και INTERPOL. Οι συνέπειες της αποψίλωσης των τροπικών δασών δεν αφορούν μόνο τις χώρες, στις οποίες αυτά βρίσκονται, αλλά έμμεσα ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από την αποψίλωση επιτείνουν την κλιματική αλλαγή...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: