6.10.12

Κρούσματα ελονοσίας στον νομό Καρδίτσας..


Κρούσματα ελονοσίας διαπιστώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο νομό Καρδίτσας τα οποία αφορούν αλλοδαπούς μετανάστες. Σχετική ανακοίνωση με αναλυτικές οδηγίες προφύλαξης από τσιμπήματα κουνουπιών εξέδωσε χθες το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας όπου και νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Σε αυτήν επισημαίνονται μεταξύ άλλων:...


«Με αφορμή περιστατικά ελονοσίας που έχουν εκδηλωθεί σε αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά και στο νομό Καρδίτσας τις τελευταίες μέρες, η Διοίκηση του Νοσοκομείου ενημερώνει τους πολίτες ότι τα παραπάνω κρούσματα αντιμετωπίζονται και σε συνεργασία πάντα με αρμόδιους φορείς όπως είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας. Με την ευκαιρία αυτή η Διοίκηση υπογραμμίζει ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας για τη Δημόσια Υγεία.

Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο να δοθούν απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα που διατυπώνουν οι πολίτες, στο πλαίσιο πάντα της αντικειμενικής ενημέρωσής τους». Η ελονοσία είναι μία σοβαρή νόσος που οφείλεται στο πλασμώδιο (Plasmodium), ένα μικροοργανισμό (παράσιτο) που προσβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα. Το παράσιτο δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Μεταδίδεται:

• Με τσίμπημα από θηλυκό μολυσμένο κουνούπι που ανήκει στο γένος Anopheles (Ανωφελής). Μόνο κουνούπια του γένους αυτού μπορούν να μεταδώσουν την ελονοσία και πρέπει προηγουμένως να έχουν τσιμπήσει άτομο που είναι μολυσμένο με το παράσιτο που την προκαλεί.

• Με μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων και χρήση μολυσμένων βελονών ή συριγγών. Σπανιότερα η μετάδοση μπορεί να γίνει και από την μητέρα στο έμβρυο. Τα κύρια και πιο συνηθισμένα συμπτώ- ματα της ελονοσίας είναι:

Υψηλός πυρετός με ρίγη, εφίδρωση, και κεφαλαλγία, μυαλγία και γενική αδιαθεσία. Ο πυρετός εμφανίζεται κάθε δεύτερη (τριταίος) ή κάθε τρίτη μέρα (τεταρταίος). Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμ- πτώματα εμφανίζονται 10 ημέρες έως 4 εβδομάδες μετά το τσίμπημα, όμως μπορεί να εμφανιστούν τόσο σύντομα όσο 7 ημέρες έως και 1 χρόνο μετά την επαφή με το κουνούπι.

Υπάρχουν διάφορα αποτελεσματικά ανθελονοσιακά φάρμακα. Η θεραπεία καλό είναι να ξεκινήσει έγκαιρα στα πρώτα στάδια της νόσου πριν αυτή γίνει χρόνια ή εξελιχθεί σε σοβαρή μορφή...
 http://thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: