20.10.12

ΚΥΠΡΟΣ: «Το χρέος της χώρας είναι διαχειρίσιμο» διαβεβαιώνει ο Π.Δημητριάδης...


Λευκωσία: Το χρέος της Κύπρου είναι διαχειρίσιμο ούτως ή άλλως, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, το Σάββατο στο Προεδρικό Μέγαρο, για...
ζητήματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ενόψει της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Τρόικα.

«Όσο μεγάλο και αν είναι το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το χρέος της χώρας είναι διαχειρίσιμο για τον απλούστατο λόγο ότι το νέο δάνειο που θα πάρουμε από τους εταίρους μας στην Ευρώπη και από το Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ θα είναι κυρίως για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», είπε ο Διοικητής, ζητώντας παράλληλα να σταματήσει η συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους.

Χαρακτήρισε το δάνειο ως «μια επένδυση που κάνουμε ως χώρα, ως φορολογούμενοι πολίτες από την οποία λογικά θα πρέπει να έχουμε και κάποια απόδοση».

Ξεκαθάρισε πως στη χειρότερη περίπτωση που η απόδοση θα είναι αρνητική και πάλι, «το χρέος θα επανέλθει σε διαχειρίσιμα επίπεδα όταν ιδιωτικοποιηθούν οι τράπεζες». Είπε επίσης ότι η Κύπρος διεκδικεί την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον καινούριο Μηχανισμό Στήριξης μόλις αυτός τεθεί σε λειτουργία.

Πρόσθεσε ότι το θέμα της διαχειρισιμότητας του χρέους είναι μακροπρόθεσμο και όταν κάποιος οικονομολόγος κάνει εκτιμήσεις για το κατά πόσο το χρέος είναι διαχειρίσιμο κοιτάζει το αν είναι μακροπρόθεσμο και κατά πόσο μειώνεται μακροπρόθεσμα.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για το θέμα του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει οτιδήποτε συζητείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαπραγμάτευση με την Τρόικα
-
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι υπήρξε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του και ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις απόψεις της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

«Έχουμε δώσει τις απόψεις μας για όλα τα θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εμείς ως Κεντρική Τράπεζα εργαζόμαστε και βλέπουμε αυτή τη διαπραγμάτευση ως μια ευκαιρία για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και θα προωθήσουμε τις θέσεις μας μέσω της διαπραγμάτευσης», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τελική ευθεία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κλείσει σύντομα η συμφωνία με την Τρόικα ούτως ώστε να αρχίσει και η ανάπτυξη της οικονομίας η οποία εξαρτάται και από το κλείσιμο των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Κληθείς να αναφερθεί στην έρευνα για τις τράπεζες, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει ορίσει ένα ανεξάρτητο Οίκο διεθνούς εμβέλειας, για να διεξάγει την έρευνα για το τί πήγε λάθος, για τους λόγους που οδήγησαν τις τράπεζες να ζητήσουν κρατική στήριξη.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που οδήγησαν το τραπεζικό μας σύστημα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Η κατάσταση είναι μεν δύσκολη, όμως, εμείς ως Κεντρική Τράπεζα εργαζόμαστε ώστε να βγούμε το συντομότερο από την κρίση. Βλέπουμε την Τρόικα όχι ως εχθρό μας αλλά ως σύμμαχο μας ώστε να λύσουμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας σήμερα», ανέφερε.

Ερωτηθείς πότε θα αποδοθούν οι ευθύνες, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας είναι εποπτικός, η έρευνα είναι εποπτική και όταν ολοκληρωθεί, η ΚΤ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα σε εποπτικό επίπεδο. Πρόσθεσε πώς αν ζητηθεί, το πόρισμα της έρευνας θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης ότι τα απόγευμα θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις απόψεις της Κεντρικής Τράπεζας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: