7.10.12

Φαλτσιάνι: Μπορώ ακόμη και τώρα, να βοηθήσω τις ελληνικές αρχές...

«Είναι σαν οι φορολογικές αρχές να έβρισκαν ένα πτώμα μέσα στο σπίτι. Γνωρίζω ότι οι Ελβετοί έλεγαν ότι δεν έπρεπε να ασχοληθείτε με αυτά τα στοιχεία, έπρεπε να μας τα δώσετε όλα. Ναι, αλλά αν βρούμε ένα... πτώμα μέσα στο σπίτι πρέπει να κάνουμε ότι δεν το είδαμε».

Την εντυπωσιακή αυτή απάντηση έδωσε, στο «Πρώτο Θέμα», από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται προφυλακισμένος ο άνθρωπος που χάρισε σε τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη περίπου 10 δισ. ευρώ εξαιτίας των μαύρων καταθέσεων. Μόνο που στην Ελλάδα τον ανακαλύψαμε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Πρόκειται για τον Ερβέ Φαλτσιάνι, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2009 παρέδωσε στις αρμόδιες φορολογικές αρχές του Παρισιού 24.000 ονόματα Γάλλων, Γερμανών, Ιταλών και Ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε μία μόνο ελβετική τράπεζα.

Ο ίδιος λέει ακόμα στην εφημερίδα ότι: «εάν πριν από δύο χρόνια μου ζητούσαν βοήθεια οι ελληνικές αρχές, ευχαρίστως θα την έδινα. Ακόμα και τώρα μπορώ». Ο Γαλλοϊταλός Φαλτσιάνι συνελήφθη στις 25 Ιουλίου στη Βαρκελώνη, αφού η Ισπανία δεν του είχε προσφέρει ασυλία. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βέρνης ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές της Μαδρίτης να τους τον παραδώσουν προκειμένου να δικαστεί για το αδίκημα της υποκλοπής τραπεζικών στοιχείων.

Πηγη "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: