21.10.12

Ποια είναι η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου που λιποθύμησε μπροστά στον Τόμσεν ...


Πάγωσαν προ ημερών στο υπουργείο Οικονομικών όταν σε μια συνάντηση με την Τρόικα λιποθύμησε η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής πολιτικής Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. «Την εξόντωσε η Τρόικα» έλεγαν χαριτολογώντας στο υπουργείο μόλις έμαθαν ότι... κατέρρευσε μπροστά στον σκληρό άντρα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Ενταση, πολύωρες διαπραγματεύσεις, άγχος λύγισαν την κυρία Παπακωνσταντίνου η οποία, ευτυχώς, ύστερα από λίγο συνήλθε και συνέχισε τη συνεργασία με τους «σιδερένιους» εκπροσώπους της Τρόικα, οι οποίοι δεν λυγίζουν ποτέ !

Τα φώτα πέφτουν συνήθως στους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης και δεν δίνεται προσοχή στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας και υποφέρουν εξίσου, αν όχι περισσότερο, από το άγχος και την κούραση των διαπραγματεύσεων.

Η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου είναι έμπειρη υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Από το 2009 είναι μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Είναι βασική συνεργάτις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις συνεδριάσεις του Euroworking Group. Έχει υπηρετήσει στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

Αποτελεί επίσης πολύτιμη συνεργάτιδα του υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Η κυρία Παπκωνσταντίνου συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις που προετοιμάζουν τις ελληνικές θέσεις αλλά και σε όλες τις συσκέψεις που γίνονται με την Τρόικα.

Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής πολιτικής

Εμπειρη στα χρηματο-οικονομικά θέματα από την εποχή που ήταν ανώτερη υπάλληλος στις Βρυξέλλες η κυρία Παπακωνσταντίνου εξελίχθηκε πρόσφατα σε Γενική Γραμματέα. Μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν την ευθύνη να προτείνουν περικοπές στο Δημόσιο και να τις εφαρμόσουν. Το έργο είναι δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι το ελληνικό κράτος έχει μεγάλη παράδοση στις παροχές αλλά δεν διαθέτει καμία τεχνογνωσία στις περικοπές !

Από μηδενική βάση και ανά κωδικό ξεκινάει η καταγραφή των δαπανών σε κάθε υπουργείο, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες εξοικονομήσεις.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οποία συμμετείχαν 37 διευθυντικά στελέχη από όλα τα παραγωγικά υπουργεία. Στη σύσκεψη συμμετείχε και η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστοποιήθηκε στους διευθυντές πως, εάν οι κινήσεις ανά υπουργείο δεν επαρκούν για την αναγκαία περιστολή των δαπανών, η πρόσθετη περικοπή θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών.

Κάθε υπουργείο πρέπει άμεσα να καθορίσει τις πηγές από τις οποίες θα προκύψει μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς ξεκινούν οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει το πλαίσιο των προτάσεων το οποίο θα τεθεί υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Στο τραπέζι των συζητήσεων για περικοπές εντάσσονται και οι προτάσεις του ΚΕΠΕ για την περιστολή δαπανών στη γενική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η έκθεση έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και «δεν αποτελεί θέσφατο» για την κυβέρνηση.

Μάλιστα, όπως προσέθεσε, η πρόταση του ΚΕΠΕ για τις αποδοχές των κληρικών (50% από το Δημόσιο και το υπόλοιπο 50% από την Εκκλησία) δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: