4.10.12

Στάσεις εργασίας κόντρα στα μέτρα λιτότητας...

Μεγάλα προβλήματα αντιμετώπισε εκ νέου σήμερα το πρωί το επιβατικό κοινό στην Πορτογαλία λόγω των στάσεων εργασίας στο μετρό της πρωτεύουσας και στους σιδηροδρόμους, σε ... ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι στους συρμούς τόσο του μετρό όσο και των σιδηροδρόμων κάνουν από την Δευτέρα δίωρες στάσεις εργασίας κατά την έναρξη των δρομολογίων, προκαλώντας έντονα προβλήματα στην λειτουργία μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με την δημόσια επιχείρηση Comboios de Portugal (CP), περίπου το 70% των δρομολογίων που συνδέουν τη Λισαβόνα και τα προάστιά της ακυρώθηκε ενώ στην περιοχή του Πόρτο, της μεγάλης πόλης του βορρά, σχεδόν τα μισά δρομολόγια των τρένων ακυρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συνολικά την Τετάρτη το 38% των δρομολογίων των τρένων ακυρώθηκε σε όλη τη χώρα, ανέφερε η διοίκηση της CP.

Η απεργία των οδηγών των συρμών, που ζητούν αυξήσεις μισθών, θα κορυφωθεί αύριο, εθνική επέτειο στην Πορτογαλία, με μια 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Η χώρα, η οποία έχει συνάψει μια συμφωνία δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον Μάιο του 2011, εφαρμόζει ένα πρόγραμμα λιτότητας που έχει προκαλέσει πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις, ειδικά στον τομέα των μεταφορών, και εντείνει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ ανακοίνωσε χθες ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας για το 2013, που συμπεριλαμβάνει γενική αύξηση στους φόρους εισοδήματος, που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είναι «τεράστια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: