27.10.12

Τον Κουβέλη αν δεν τον είχαμε, έπρεπε να τον….επινοήσουμε!...


Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν με «χαλάει» αυτή η ..επιμονή του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τα εργασιακά! Έστω κι αν αφορά το 15% των εργαζομένων! Ακόμα κι αν αφορούσε το 1% των δημοσίων υπαλλήλων!

Ακόμα κι αν η διαφωνία είναι «στημένη», θα...
έδινα τα συγχαρητήριά μου σε όποιον σκέφτηκε να την …ενορχηστρώσει!

Γιατί τα λέω αυτά;

Πρώτον, γιατί τις διαφωνίες αυτές δεν μπορούσε να τις εκφράσει ο Πρωθυπουργός. Για ευνόητους λόγους. Ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει το δύσκολο έργο ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας. Θα ήταν άτοπο, παράλληλα, να διατυπώνει διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα, έστω σοβαρά.



Δεύτερον, γιατί στην «παράσταση της διαφωνίας» δεν μπορούσε να αναλάβει …..πρωταγωνιστικό ρόλο ο κ.Βενιζέλος. Πέραν της μειωμένης διεθνούς και εσωτερικής αξιοπιστίας του, ο κ. Βενιζέλος είναι αυτός που συμφώνησε το πακέτο τα μέτρα του οποίου καλείται να λάβει και να υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Είτε, λοιπόν, ο κλήρος….έλαχε στον κ. Κουβέλη, είτε είναι εδραία πεποίθησή του, αυτή η εμμονή στα εργασιακά αποτελεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Επαναλαμβάνω, ακόμα και αν πρόκειται για προσχηματική διαφωνία!

Όπως θα ενθυμείσθε, από το 2010, που άρχισε τις ..σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα η Κυβέρνηση Παπανδρέου, ποτέ δεν κερδίσαμε κάτι ουσιαστικό. Σχεδόν πάντα αποδεχόμασταν τις εισηγήσεις της! Ακόμα και εκείνη η μείωση του επιτοκίου ή το PSI, σχέδια του ΔΝΤ και της Γερμανίας ήταν. Η Ελλάδα ουδέποτε κατέθεσε μια σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση.

Τα εργασιακά αποτελούν, επομένως, μια καλή αφορμή για να δούμε που πραγματικά το πάει η τρόϊκα;

Πόσο ενδιαφέρεται για τη ….σωτηρία της χώρας ή για τη …διάσωση άλλων, σε βάρος ενδεχομένως του κοινωνικού συνόλου, άρα και της χώρας!

«Μα θα πέσει η Κυβέρνηση», θα αντιτάξουν κάποιοι!

Αν οι εταίροι μας αφήσουν να καταρρεύσει η Κυβέρνηση Σαμαρά για ένα τέτοιο θέμα, τότε μπορεί αργότερα να την ανατρέψουν για πολύ σοβαρότερα!

«Μα δεν είναι και τόσο σοβαρά τα θέματα με τα οποία διαφωνεί ο κ.Κουβέλης;»

Κατ’ αρχήν ο καθένας αξιολογεί με βάση το σύστημα αξιών του τα πράγματα. Δεύτερον, αν όντως δεν είναι, τότε ακόμα ευκολότερο για την τρόϊκα να κάνε πίσω; Γιατί να παραμένει …ανένδοτη σε …ήσσονος σημασίας θέματα;

«Μα το κάνει για να κερδίσει προσωπικούς εσωκομματικούς πόντους;» Με αφήνει παγερά αδιάφορο! Ας κερδίσει και τον πρώτο αριθμό του τζόκερ, αν πρόκειται να βγεί ενισχυμένη η Ελλάδα!

«Μα υπονομεύεται ο Πρωθυπουργός;»

Ανοησίες! Κανένας Πρωθυπουργός δεν υπονομεύεται! Όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς ηγείται μιας «τρικομματικής» κυβέρνησης μ’ ένα αριστερό μάλιστα κόμμα. Αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες!

Συμπέρασμα: Επειδή οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα είναι μακρές θα έχουν και συνέχεια, θεωρώ μείζον το να μην υποχωρήσουμε στα εργασιακά, χωρίς να έχουμε, προηγουμένως, εξασφαλίσει ουσιώδη ανταλλάγματα. Και η Κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τις διαφωνίες Κουβέλη για να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση.

Κώστας Ροδινός
 http://www.antinews.gr/2012/10/26/186259/

Δεν υπάρχουν σχόλια: