2.10.12

Σύννεφα στις σχέσεις, Σαμαρά - Στουρνάρα...



"Γιάννη πρέπει να τελειώνουμε άμεσα"...
Για πρώτη φορά από την στιγμή που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μάξιμου μεταξύ του Πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών δεν ήταν καλή. Ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει συνεχώς να... χάνεται πολύτιμος χρόνος για την χώρα μας και τον Γιάννη Στουρνάρα να μην μπορεί να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας για τις περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ οι οποίες θα προέλθουν από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Το γεγονός ότι η Τρόικα πήγε στο Μάξιμου για μια «εθιμοτυπική» συνάντηση η οποία διάρκεσε μόλις 35 λεπτά ήταν κάτι που ενόχλησε τον Πρωθυπουργό. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η συνάντηση στο Μάξιμου θα έπρεπε να είχε κλειστεί αφού πρώτα τα έβρισκαν ή έστω ήταν κοντά σε συμφωνία οι δύο πλευρές στο υπουργείο οικονομικών. «Κάποιοι βιάστηκαν να κλείσουν αυτή την συνάντηση» έλεγε με νόημα συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά φωτογραφίζοντας με αυτό τον τρόπο τον Γιάννη Στουρνάρα καθώς είναι γνωστό πως ο υπουργός οικονομικών κλείνει τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την τρόικα.

Την ώρα που αποχωρούσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών από το Μάξιμου μέσα παρέμεινε ο υπουργός οικονομικών. «Γιάννη πρέπει να τελειώνουμε άμεσα. Πρέπει να κλείσουμε το πακέτο των μέτρων χωρίς άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός ενώπιον και των στενών συνεργατών του οι οποίοι πήγαν στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις.

Ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του αλλά και την ενόχληση του για την μεγάλη χρονική καθυστέρηση που υπάρχει. Το Eurogroup χάθηκε πλέον καθώς μέχρι την Δευτέρα η χώρα μας δεν μπορεί να παρουσιάσει τα μέτρα. Τώρα «μάχη» δίνεται για να προλάβει η κυβέρνηση την Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου προκειμένου στην καλύτερη περίπτωση να πάρει την επόμενη δόση στα μέσα Νοέμβρη.

Το γεγονός ότι μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα βγήκε από το Μαξίμου και ο Σίμος Κεδίκογλου αλλά και η έκδηλη αμηχανία του υπουργού οικονομικών στις δηλώσεις του, επιβεβαίωσαν πως τόσο οι συναντήσεις του με την τρόικα όσο και η συζήτηση που είχε με τον Πρωθυπουργό δεν πήγαν καλά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αμέσως μετά τα όσα είπε ο υπουργός οικονομικών και συνομιλώντας με τους πολιτικούς συντάκτες θέλησε να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα – μόνο αυτό δεν θέλει η κυβέρνηση στο χρονικό σημείο που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις - και επίσης να σημειώσει ότι ο Πρωθυπουργός ξεκινά τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο Αντώνης Σαμαράς βλέποντας το αδιέξοδο που πάει να δημιουργηθεί και την χώρα μας να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο προσπαθεί να δώσει πολιτική λύση στο θέμα. Γι αυτό τον λόγο το επόμενο διάστημα θα επικοινωνήσει τόσο με τους αξιωματούχους της Κομισιόν όσο και με τους ευρωπαίους ηγέτες με κύριο στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις της τρόικας και να «κλειδώσει» το πακέτο των μέτρων ως έχει ή έστω με ελάχιστες αλλαγές.

Δεν αποκλείεται την Πέμπτη οπότε ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να μιλήσει σε συνέδριο που διοργανώνει η Herald Tribune να προσπαθήσει να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας προκειμένου να θέσει το επίμαχο θέμα.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: