16.10.12

Συμφωνούν στα γενικά, διαφωνούν στα ειδικά...



Συνεχίζεται η ασυνεννοησία και οι διαφορετικές φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένη την κεντρική πολιτική βούληση του κόμματος για αποκρατικοποιήσεις, καταργήσεις και... συγχωνεύσεις οργανισμών θα περίμενε κάποιος να υπάρχει ένα μίνιμουμ συμφωνίας με τις κομματικές οργανώσεις. Αντ' αυτού, μπορεί κεντρικά το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις (που ανακοίνωσε η κυβέρνηση), σε επίπεδο Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης έχουν διαφορετική άποψη...

Οχι ότι είναι αντίθετοι με τη λογική των μεταρρυθμίσεων, αλλά όταν το θέμα εξειδικεύεται και αφορά οργανισμούς της Θεσσαλονίκης, τα πράγματα αλλάζουν...
«Το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης ύστερα από διαβούλευση με τον κεντρικό σχετικό φορέα καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς των εργαζομένων και των εμπόρων, διατυπώνει τη διαφωνία του στην ανακοίνωση της απορρόφησης της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Α.Ε. από την Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών Α.Ε., διότι αυτή η ενέργεια δεν υπηρετεί ούτε τη δημιουργία ενός ευέλικτου και επιτελικού σχήματος, ούτε την εξοικονόμηση πόρων. Αντίθετα, δημιουργεί μεγάλα λειτουργικά προβλήματα στην αγορά της Θεσσαλονίκης και θεωρούμε πως είναι ακόμη μια ενέργεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Νομαρχιακής.

«Είναι βέβαιο ότι εναρμονισμός των δύο αγορών δε θα μπορέσει να επιτευχθεί, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής απόστασης, αλλά και εξαιτίας των διαφορετικών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στις δύο αγορές. Υπάρχει ορατός κίνδυνος να ζημιωθεί οικονομικά η μέχρι σήμερα κερδοφόρος ΚΑΘ Α.Ε. από την απορρόφηση της από τον ζημιογόνο ΟΚΑΑ Α.Ε. Επιπρόσθετα, διαφωνούμε γιατί η μεταφορά της έδρας του οργανισμού στην Αθήνα έρχεται σε αντίθεση με την μεγάλη προσπάθεια άσκησης εξωστρεφούς πολιτικής προώθησης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στα Βαλκάνια», συμπληρώνει το τοπικό ΠΑΣΟΚ.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών και της αναμόρφωσης του κράτους σε επιτελικό φορέα σχεδιασμού και συντονισμού δεν είναι θέση μας μόνο σήμερα στην βαθιά κρίση που βιώνουμε, αλλά πάγια αντίληψη μας που σε συνδυασμό με την αποκέντρωση αποτελούν βασικές κατευθυντήριες παραμέτρους της πολιτικής μας. Η πρόταση όμως για τη συγχώνευση των δύο παραπάνω φορέων δεν πληροί καμία από αυτές τις αναγκαιότητες, για αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Προτείνουμε την ματαίωση της συγχώνευσης και ταυτόχρονα την έναρξη διαλόγου μεταξύ Υπουργείου και των φορέων για την άμεση λήψη αποφάσεων για την εξυγίανση και τη βελτίωση του εμπορίου οπωροκηπευτικών και κρέατος».

Από ό,τι μαθαίνουμε μάλιστα η Λαχαναγορά δεν είναι το μόνο σημείο τριβής με την κεντρική λογική περί αποκρατικοποιήσεων, συγχωνεύσεων και καταργήσεων. Το επόμενο «μέτωπο» αναμένεται να είναι η συγχώνευση ΔΕΘ - Helexpo - ΟΠΕ, στην οποία επίσης αντιδρά η Νομαρχιακή (θέλει εξαίρεση του ΟΠΕ), ενώ ακολουθούν η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ (έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις) κ.ά.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: