13.10.12

Δεν έχουν τον Θεό τους οι κλέφτες!...

www.tokarfi.gr
Λιώνουν καμπάνες, τάματα και αγάλματα για να τσεπώσουν ζεστά ευρώ! Οι σύγχρονοι κλέφτες δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο. Όλα τα θυσιάζουν στο βωμό του χρήματος, στα μυστικά χυτήρια που φτιάχνουν οι συμμορίες για να καταστρέφουν κειμήλια και πειστήρια! Και να σκεφθεί κανείς ότι σε...
αυτή τη χώρα οι αρματολοί του 1821 έλιωναν μολύβι για να κάνουν τα βόλια της ελευθερίας! Η κατάντια είναι αφόρητη. Τα περιστατικά είναι κωμικοτραγικά.

Άγνωστοι «σήκωσαν» την κεντρική καμπάνα από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Κάλυμνο, έκλεψαν 40 μεγάλες καντηλιέρες από το κοιμητήριο της Παναγίας της Λιμνιώτισσας και άρπαξαν τα σκεύη της Θείας Κοινωνίας και τα τάματα από την εκκλησία της Αναστάσεως. Στα Τρίκαλα καταγγέλθηκαν τρεις κλοπές από καμπαναριά. Στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής οι επιτήδειοι σήκωσαν καμπάνα βάρους 200 κιλών, ενώ την ίδια ώρα ξηλώνονταν οι καμπάνες από εξωκλήσια στην περιοχή Άγιος Δημήτριος του Δήμου Χασιών.

Στην Αιγιαλεία συνελήφθη 24χρονος, ο οποίος αρχικώς αφαίρεσε την καμπάνα από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Σελινούντα Αιγίου και έπειτα ξήλωσε και την καμπάνα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δημητρόπουλο. Οι καμπάνες βρέθηκαν στο σπίτι του νεαρού, όπου, σύμφωνα με την αστυνομία, η μία ήταν τεμαχισμένη. Ο νεαρός σκόπευε να πουλήσει τα κομμάτια σε χυτήρια και να λάβει το αντίστοιχο ποσό σε ευρώ. Πριν λίγες μέρες, άγνωστοι αφαίρεσαν από το καμπαναριό του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Μαζιά Ιωαννίνων την κεντρική καμπάνα!





«Παίρνουν ό,τι λιώνει»

«Σχεδόν τίποτα δεν έχουν αφήσει όρθιο» λένε οι κληρικοί. Ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βαμβακίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, μίλησε στο «Καρφί»: «Δεν ξέρουμε πια τι θα αντικρίσουμε! Καταμετρούμε τα υπάρχοντα της εκκλησίας για να ξέρουμε τι έχουν κλέψει οι επιτήδειοι. Οι ληστές κλέβουν οτιδήποτε μπορεί να λιώσει στα πρόχειρα χυτήρια που στήνουν σε όλες πλέον τις γειτονιές της Ελλάδας. Κανένας ναός δεν είναι ασφαλής, είτε είναι στην ύπαιθρο είτε είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παίρνουν έως και τα μανουάλια για λιώσιμο. Τα τάματα, τα δισκοπότηρα, οι καμπάνες, τα θυμιατά είναι ιδιαιτέρως ελκυστικά για τις συμμορίες του χαλκού και των πολύτιμων μετάλλων. Είναι η νέα μάστιγα για τους ιερούς ναούς».

Οι κλέφτες του χαλκού δρουν σε όλη τη χώρα. Οι κεντρικές πλατείες με μνημεία αποτελούν στόχο. Σε όλες τις περιοχές από τη λεωφόρο Γαλατσίου, τη Μιχαλακοπούλου έως και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας τα χτυπήματα είναι αλλεπάλληλα. Οι δράστες, όπως και στην περίπτωση των κλοπών στους ιερούς ναούς, επιλέγουν να δράσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να αφαιρέσουν τα κλοπιμαία ανενόχλητοι. Η Ελληνική Αστυνομία εντείνει τις έρευνές της για μυστικά ιδιωτικά χυτήρια, όπου έχει διαπιστωθεί ότι οι συμμορίες λιώνουν τα κλοπιμαία και τα μεταπωλούν ως πολύτιμα μέταλλα στην αγορά της πρωτεύουσας. Το φαινόμενο της κλοπής προτομών είναι πρωτοφανές, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και λογική συνέχεια των προηγούμενων κρουσμάτων με σίδερα των υπονόμων και καλώδια της ΔΕΗ. Πριν λίγους μήνες εκλάπη η προτομή του Άρη Βελουχιώτη. Αντίστοιχα στην Πάτρα πριν περίπου δύο εβδομάδες εκλάπη η προτομή του Θεόδωρου Τριάντη από την πλατεία Τριών Ναυάρχων. Ο δήμος Πάτρας ζήτησε την ενίσχυση της αστυνόμευσης στις πλατείες Ψηλών Αλωνίων, Τριών Συμμάχων, Εθνικής Αντίστασης και Ομονοίας, στις οποίες βρίσκονται ιστορικά μνημεία και ενδεχομένως μπορεί να τραβήξουν τα βλέμματα των αγνώστων. Παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων από τις διωκτικές αρχές την προηγούμενη βδομάδα οι κλέφτες του χαλκού βύθισαν ένα μέρος της Πάτρας στο σκοτάδι. Ξήλωσαν όλο το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού χωρίς κανείς από τους κατοίκους ή την αστυνομία να το αντιληφθεί. Υπολογίζεται ότι αφαίρεσαν καλώδια που θα τους αποδώσουν χαλκό βάρους περίπου 10 κιλών. Σχετικά με τον περιορισμό των κλοπών των μετάλλων επιστρατεύεται ισχυρή αστυνομική δύναμη για την προστασία των ναών, των δρόμων και των πλατειών. Οι πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί και ζητούν να βοηθήσουν και οι ίδιοι στην προστασία τόσο των πλατειών όσο και των εκκλησιών της περιοχής τους.
Ακόμα και οι σχάρες στους δρόμους βρίσκονται στο στόχαστρο των ληστών. «Έχουν προκληθεί πολλά ατυχήματα με οδηγούς αυτοκινήτων, μοτοσικλετών αλλά και με πεζούς. Πριν αντιληφθούν ότι λείπει το προστατευτικό των υπονόμων, βρίσκονται μέσα σε αυτόν» μας είπαν υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: