13.10.12

Νέος μνηστήρας για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης...

της Άννης Καρολίδου
Ανοίγουν οι προοπτικές της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε., σε αυτό το δεύτερο διαγωνισμό πώλησης του 82,33% καθώς, όπως αποκλειστικά πληροφορήθηκε η Voria.gr, η ΕΒΖ προσελκύει έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς ζάχαρης, τη γαλλική συνεταιριστική Cristal Union.

Ο γίγαντας της...
γαλλικής σακχαροβιομηχανίας για πρώτη φορά κατεβαίνει σε διαγωνισμό για την ΕΒΖ, εκδηλώνοντας σε αυτή τη φάση ενδιαφέρον για την αγορά της ελληνικής βιομηχανίας. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μετά και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Cristal Union, ο διαγωνισμός, που αυτή τη φορά γίνεται με ευθύνη του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ, τραβάει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην ελληνική εισηγμένη. Άλλωστε, μόλις χθές, ο νέος μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, ανακοίνωσε ότι και αυτός θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για το 82,33% της ΕΒΖ, σε αυτή την πρώτη φάση του διαγωνισμού που κλείνει το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου.

Ποια όμως είναι η Cristal Union; Πρόκειται για έναν γαλλικό συνεταιριστικό όμιλο, που δημιουργήθηκε το 2000 από τη συνένωση τεσσάρων συνεταιρισμών που ήθελαν έτσι να ενισχύσουν τη θέση τους στη παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Η Cristal Union, 100% συνεταιριστική, έχει 10 παραγωγικά συγκροτήματα, παράγει κατά μέσο όρο 1,1 εκατ. τόνους ζάχαρης το χρόνο, έχει στη δύναμή της 6.000 παραγωγούς και απασχολεί 1.500 άτομα προσωπικό. Στη ζαχαρική χρήση 2010-2011, ο τζίρος του ομίλου ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Όμιλος δεν είναι άγνωστος στην ΕΒΖ, είναι δοκιμασμένος συνεργάτης , καθώς παράγει φασόν ζάχαρη για την ελληνική εταιρεία και μόνο μέσω αυτής προμηθεύει την ελληνική αγορά.

Όμως η Cristal Union δεν περιορίζεται στην παραγωγή ζάχαρης ( με τα brand names ‘Daddy’ και ‘Erstein’). Παράγει αιθανόλη και αλκοόλη για τις βιομηχανίες τροφίμων, ποτών, καλλυντικών. Επίσης, παράγει φυσικά συμπληρώματα τροφίμων , επεξεργάζεται υποπροϊόντα της τευτλοκαλλιέργειας για τη βιομηχανία ζωοτροφών, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στις ΑΠΕ, με τα βιοκαύσιμα.

Στον όμιλο της Cristal Union, μετέχουν η εμπορική CristalCo, η France Alcools, η Ethanol Union, η Deulep και η Desialis.

H περίπτωση της Cristal Union, ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για την ΕΒΖ, καθώς ο συνεταιριστικός όμιλος εκτιμάται ότι θα θέλει να στηρίξει την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: