20.10.12

Πόσο κόβονται οι συντάξεις...

Περικοπές τριών ταχυτήτων στις συντάξεις, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική συμφωνία με την τρόικα, ενώ εκκρεμή παραμένουν τα εργασιακά και το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Η ... τελική συμφωνία, αφήνει απ' έξω τους χαμηλοσυνταξιούχους και ξεκινάει από συντάξεις 1.000 έως 1.500 ευρώ με ποσοστό περικοπής 3%. Η επόμενη κλίμακα είναι από 1.500 έως 2.000 και 6%, ενώ για τις μεγαλύτερες από 2.000 και πάνω συντάξεις η περικοπή είναι 12%. Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε από τις συντάξεις των 650 ευρώ αλλά υπήρξε κοινό μέτωπο των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» για να κλείσει η συμφωνία στις περικοπές προηγήθηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των τριών εταίρων, τεχνοκρατών, και των πολιτικών αρχηγών τους προηγούμενους μήνες. Και παρά τις διαφορές των τριών κομμάτων σε επιμέρους ζητήματα, στο θέμα των οριζόντιων περικοπών φαίνεται πως υπήρξε πλήρης ευθυγράμμιση ώστε να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Για παράδειγμα, η ΝΔ φαίνεται πως είχε ειδική ευαισθησία στο θέμα των αγροτικών συντάξεων και στους ένστολους, το ΠΑΣΟΚ, που εν μέσω κρίσης έδωσε αύξηση 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ, έθιγε το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων και η ΔΗΜΑΡ εξέφραζε την απορία της «γιατί οι ένστολοι παίρνουν αυτόματα μεγαλύτερη σύνταξη αφού πριμοδοτούνται με δύο βαθμούς κατά την έξοδό τους από το Σώμα, γεγονός που επιβαρύνει με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ ετησίως το Δημόσιο».

Ακόμα, επέμενε να μην κοπεί κανένα δώρο από τους συνταξιούχους. Παρ' ότι έκλεισε το θέμα με τα δώρα, πάντως, ορισμένες πλευρές επέμεναν μέχρι το τέλος να σημειώνουν ότι δεν θίγονται όλοι το ίδιο. Ενώ όλα τα δώρα είναι συνολικά 800 ευρώ τον χρόνο, οι συντάξεις δεν είναι ίδιες.

Ένας συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ έχει περικοπή 13% εξαιτίας του κοψίματος των δώρων, ενώ ένας που παίρνει 750 ευρώ έχει περικοπή του 7%. Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι το «αγκάθι» για τη λέξη «απολύσεις» αναμένεται να ξεπεραστεί με άλλη διατύπωση και σε αυτό ρόλο θα έχει και η Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: