28.10.12

Οι Έλληνες που έζησαν τον εφιάλτη της "Χρυσής Αυγής"...

Οι προσωπικές ιστορίες των θυμάτων της οργάνωσης...
Πολύ πριν φτάσουμε στα πρόσφατες επιθέσεις κατά των μεταναστών από τα μέλη της Χρυσής Αυγής, θύματά της υπήρξαν και πολλοί Έλληνες πολίτες οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο της οργάνωσης, με αποτέλεσμα τον... άγριο ξυλοδαρμό τους, τις ύβρεις και τις απειλές που δέχθηκαν κατά της ζωής τους.

Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές αυτών των επεισοδίων περιγράφουν στο «Εθνος της Κυριακής» τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν...

ΠΑΡΗΣ ΧΡΥΣΟΣ
Στάθηκα τυχερός που οι δύο μαχαιριές ήταν επιπόλαιες

Ήταν παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 2002, όταν μια παρέα Ελλήνων και μεταναστών περπατούσε προς την Ομόνοια, έπειτα από εκδήλωση για τη διεθνή αντιπολεμική διαδήλωση της Φλωρεντίας, στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του '73.

Στη διασταύρωση Σολωμού και 3ης Σεπτεμβρίου, η ακροδεξιά οργάνωση είχε στήσει καρτέρι με σκοπό την τρομοκράτηση των περαστικών μεταναστών και νέων. Οι μελαψοί σύντροφοι της παρέας και το παλαιστινιακό μαντίλι που φορούσε ο φοιτητής Πάρης Χρυσός ήταν αρκετά για την εξαπόλυση μιας βίαιης επίθεσης εναντίον τους.

Οι δύο μαχαιριές στο πόδι του Πάρη και ο ξυλοδαρμός της εκπαιδευτικού Χρυσάνθης Τσιμπίδου ήταν ο απολογισμός εκείνης της βραδιάς.

Όπως αναφέρει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Πάρης Χρυσός, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής Διοίκησης σε Εμπορική Σχολή στο Παρίσι, «στάθηκα τυχερός -τότε- που οι δύο μαχαιριές ήταν επιπόλαιες. Από κει και πέρα, πείσμωσα περισσότερο και είπα ότι δεν θα το αφήσω έτσι. Ξέρουμε ότι οι φασίστες επιτίθενται με κίνητρο να τρομοκρατήσουν όσους μισούν κι ότι τους είναι αδιάφορο αν τα θύματα θα επιζήσουν ή όχι. Ο φόβος είναι αυτός που τους τρέφει».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΗΣ

Ήμουν αιμόφυρτος και αυτοί με χτυπούσαν

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των «εγκλημάτων» της νεοναζιστικής οργάνωσης είναι η περίπτωση του Δημήτρη Κουσουρή. Τον Ιούνιο του 1998, ο τότε φοιτητής και στέλεχος της Αριστεράς και δύο φίλοι που τον συνόδευαν δέχθηκαν δολοφονική επίθεση με ρόπαλα έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων από μια ομάδα ανδρών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον τότε υπαρχηγό της οργάνωσης Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό ως «Περίανδρο». Τα «φώτα της δημοσιότητας» έπεσαν στον Δ. Κουσουρή γιατί ήταν αυτός που δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι και έμεινε για τρεις μέρες σε κώμα.

Ο Ανδρουτσόπουλος παρέμενε ασύλληπτος από τον Ιούνιο του 1998 που πραγματοποιήθηκε η επίθεση έως και το 2005, όταν παραδόθηκε μόνος του. Η Αστυνομία δεν κατάφερε ποτέ να τον εντοπίσει, παρά το γεγονός ότι είχε συσταθεί μέχρι και ειδική ομάδα από περίπου έξι άτομα για τη σύλληψή του. Για μεγάλο χρονικό διάστημα κρυβόταν αρχικά στο Αγιον Ορος και αργότερα σε κάποιο μοναστήρι έξω από τον Ωρωπό.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2006 ο «Περίανδρος» καταδικάστηκε ομόφωνα για τις τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας σε 21 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή, ενώ τρία χρόνια μετά, αφού η υπόθεση πήγε στο Εφετείο και άλλαξε το κατηγορητήριο σε μία μόνο απόπειρα ανθρωποκτονίας, η ποινή του μειώθηκε στα 12 χρόνια. Ο «Περίανδρος» ουδέποτε παραδέχθηκε την ενοχή του. Αρνήθηκε να υποδείξει τους πραγματικούς δράστες της επίθεσης, υπηρετώντας πιστά τον προσωπικό του κώδικα τιμής.

«Βρισκόμουν αιμόφυρτος στο έδαφος και αυτοί συνέχιζαν να με χτυπούν με μανία στο κεφάλι. Απομακρύνθηκαν όταν πίστεψαν ότι με είχαν αποτελειώσει», είχε δηλώσει ο Δημήτρης Κουσουρής. «Βλέπουμε μια οργάνωση η οποία λειτουργεί σαν επιδοτούμενη συμμορία ''γυμνασμένων'' για να δρούν σαν μπράβοι, απεργοσπάστες, αγανακτισμένοι πολίτες και να μετατρέπεται σε μια πολιτική οργάνωση, σε ένα μαζικό κόμμα που χρησιμοποείται σαν πολιορκητικός κλοιός σε μια επίθεση άνευ προηγουμένου που δέχονται οι εργαζόμενοι».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΤΑΣ
Η στοχοποίηση «ανοίγει» την πόρτα στις επιθέσεις

Η υπόθεση του Ιωάννη Ανδράσκελα είναι ενδεικτική της σύνδεσης της αστυνομίας με την ακροδεξιά οργάνωση. Ο Ανδράσκελας, o οποίος λίγο καιρό μετά έγινε ειδικός φρουρός, στις 30/6/2000 στη διάρκεια αντιρατσιστικής καμπάνιας στην Πλ. Κυψέλης παρενέβη κατά των συμμετεχόντων ζητώντας «να μην ξαναπατήσουν στην πλατεία», γκρεμίζοντας τα τραπεζάκια και καταστρέφοντας ενημερωτικό υλικό.

Στη συνέχεια επανήλθε μαζί με 10 άτομα και χωρίς προειδοποίηση επιτέθηκαν, χτυπώντας τρία άτομα, μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Σε αυτή την επίθεση τραυματίστηκε ο Γιώργος Πίττας, σήμερα δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη».

Ο δημοσιογράφος πρόλαβε να φωτογραφήσει τους δράστες της επίθεσης κι έτσι έγιναν γνωστά τα ονόματα των Ι. Ανδράσκελα και Παν. Ρουμελιώτη, γνωστού ως «Πόρκυ».

Τον Φεβρουάριο του 2008 το Εφετείο καταδίκασε τον Ανδράσκελα σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή. «Η άνοδος των νεοναζί της Χρυσής Αυγής δεν είναι ''αυτόματη'' λόγω κρίσης. Ούτε βέβαια εξαιτίας των μαχητικών αγώνων και της αντιρατσιστικής στάσης της Αριστεράς», αναφέρει ο δημοσιογράφος. «Οπως ο Χίτλερ στοχοποιούσε τους Εβραίους για την κρίση στη Γερμανία και τους οδήγησε στα κρεματόρια, έτσι τώρα οι κυβερνήσεις στοχοποιούν τους μετανάστες για την ανεργία, την εγκληματικότητα, τις ελλείψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες. «Ανοίγουν» την πόρτα στις ρατσιστικές-φασιστικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής», καταλήγει.

ΑΛΕΞ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ
Με πέταξε στο χώμα με στρατιωτική λαβή

Προπηλακισμούς, βιαιοπραγίες και απειλές για τη ζωή του δέχεται εδώ και αρκετό καιρό ο δήμαρχος Κορίνθου, Αλέξανδρος Πνευματικός, από τον βουλευτή Κορινθίας της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα και μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης. Τα περιστατικά ανάμεσά τους δεν έχουν τελειωμό...

Μετά τη φράση «όταν σε παίρνω τηλέφωνο θα στέκεσαι προσοχή» ο βουλευτής ξαναχτύπησε πριν από λίγο καιρό, λέγοντας στον δήμαρχο «πάμε πιο πέρα να πλακωθούμε».

Οπως μας αποκάλυψε ο κ. Πνευματικός, «το περιστατικό συνέβη στις εκδηλώσεις για τη μάχη των Δερβενακίων, στη σκιά του ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η πρώτη παρέμβαση στην εκδήλωση έγινε κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνου από τον Νίκο Ταγαρά, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο ''γιούχαραν'', ενώ ακούστηκαν εκφράσεις του τύπου, ''σκουλήκι θα σε λιώσω''», αναφέρει ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: